Yüksekovalı Kadınlar Hamaratlıklarıyla Konuşuluyor: Dışarıya Kazanlar Kurup Kışlık Salça ve Menemen Yaptılar

Yüksekovalı Kadınlar Hamaratlıklarıyla Konuşuluyor: Dışarıya Kazanlar Kurup Kışlık Salça ve Menemen Yaptılar

YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ - (ÖZEL)

Yüksekova ilçesinde kadınlar ilkbaharda büyük zorluklarla ektikleri domateslerin hasadından kışlık salça ve menemen yaptılar.

İlçe son yılların en verimli yılını yaşarken kadın çiftçiler hasat seferberliğine giriştiler.

Yüksekova’ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan Dilektaş (MANİS) Köyü Çalımlı (DIZBERAN) Mezrası'nda yaşayan kadın çiftçiler kışlık ürünler için kolları sıvadı.

Kadınlar tarafından ilkbaharda ekimi gerçekleştirilen fideler için yoğun bir mesai harcanıyor.

Özellikle toplanılan domatesler yıkanıyor ve ardından kadınlar biraraya gelerek salça ve menemen yapıyor.

Kadınlar eski usul ile dışarıya kurdukları kazanlara topladıkları sebzeleri bırakarak kışlık yiyecek için hazırlık yapıyorlar.

Kaynattıkları sebzeleri kavanozlara doldurarak hem salça hem de menemen yapıyorlar.

Büyük emekler vererek kendi kışlık ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten kadın çiftçiler harıl harıl çalışarak kışa hazırlanıyorlar.

"KADINLAR TARIMDA ÖNCÜLÜKLERİNİ KORUYOR"

Kadın çiftçileri köylerinde ziyaret eden Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve Kurum Mühendisleri, “Tüm zorluklara rağmen kadınların bu başarıları bizleri çok mutlu ediyor. Ürettikleri tüm ürünleri eski yöntemlerle kışlık yiyeceklerine dönüştürdüler. Bizler de onların bu mesaisine ortak olduk, mutlu olduk. Emeklerinden dolayı tüm kadınlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

"KADINLARIMIZ ESKİ YÖNTEMLERLE KIŞA HAZIRLANIYOR"

Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğün Ziraat Mühendisi Fidan Özkan, “Malum ilkbaharda çiftçilerimiz İlçe Tarım Müdürlüğü'müzden tüm ürünlerin fidelerini almışlardı. Bu ürünlerin ekimini yaparak büyük emek harcadılar. Sonbahar ayına gelinmesiyle beraber kadın çiftçilerimiz tarafından bu ürünlerin hasadı için yoğun mesai harcandı. Topladıkları domateslerin yıkanması, doğranması ve ardından eski usulle kazanlarda kaynatılıp kışlık yiyeceklere dönüştürdülmesi büyük bir fedakârlık istiyor. Bizler de ilçe tarım müdürlüğü olarak hepsine tek tek teşekkür ederek, yanlarında olduğumuzu belirttik” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2024, 21:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER