'TBMM Başkanlığı'na Bekir Bozdağ seçilebilir'

TBMM Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın adı konuşuluyor.

'TBMM Başkanlığı'na Bekir Bozdağ seçilebilir'

AK Parti'de Meclis Başkanlığı için adı geçen Binali Yıldırım'ın getirileceği mevki, diğer koltukları da şekillendirilecek.

Kulislere göre Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı ile bakanları koordine etmek için yardımcı olarak görevlendirilebilir. Böyle bir durum olması halinde Bekir Bozdağ'ın da TBMM Başkanlığı'na seçilebileceği belirtiliyor.

Emine Kaplan'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kabineye 1-2 isim dışında Meclis’ten atama yapması beklenmezken, Başbakan Binali Yıldırım’ın getirileceği makam da diğer seçimleri şekillendirecek. 

'YILDIIRM YARDIMCILIK İSTEDİ'

Yıldırım’ın adı bir süreden beri TBMM Başkanlığı için geçiyordu. Ancak Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcılığını istediği, Erdoğan’ın da kabinenin dışarıdan ve yeni isimlerden oluşacak olması, daha önce hükümet tecrübesi olmadığı için bakanları koordine etmesi için Yıldırım’ı yardımcı olarak atayabileceği konuşuluyor. Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olması durumunda anayasa gereği milletvekilliği düşecek.

'YAZICI GRUP BAŞKANVEKİLİ OLABİLİR'

Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olması durumunda TBMM Başkanlığı ve AK Parti Grup Başkanlığı için hesaplar yeniden yapılacak. TBMM Başkanlığı için Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın adı konuşuluyor. Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı yardımcısı, Bozdağ’ın da TBMM Başkanı olması durumunda grup başkanlığına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın getirilebileceği dile getiriliyor.

MHP'NİN DESTEĞİ OLMADAN SEÇİLEMİYOR

Erdoğan’ın, kabinede yer alacak bakanlar ve TBMM Başkanlığı seçimi için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de görüşünü alması bekleniyor. AKP’nin milletvekili sayısı, TBMM Başkanı seçtirmek için tek başına yetmiyor. Anayasa gereği TBMM Başkanlığı seçimi için ilk iki turda üçte iki (400) çoğunluk gerekiyor. Üçüncü turda salt çoğunluğun (301) oyunu alan isim TBMM Başkanı seçilebilecek. Ancak AKP’nin vekil sayısı üçüncü tur için bile yetmiyor. Üçüncü turda MHP’nin desteği gerekiyor. 


Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2018, 11:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER