Şırnak'ta açlık grevindeki 12 tutsak sürgün edildi

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 15 Ağustos tarihinden itibaren süresiz ve dönüşümlü açlık grevi başlatan 12 siyasi tutsak koğuşlarına düzenlenen baskınla Türkiye'nin farklı cezaevlerine gönderildi.

Şırnak'ta açlık grevindeki 12 tutsak sürgün edildi
Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 15 Ağustos'ta PKK ve PAJK'lı tutsaklar 12 kişilik bir grupla, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit, YPG ve YPJ cenazelerinin sınırda bekletilmesi ve siyasi soykırım operasyonları nedeniyle süresiz dönüşümlü açlık grevine başlamışlardı. Açlık grevi eylemlerinin devam ettiği 18'inci günde bu sabaha karşı robokoplar eşliğinde koğuşlarına ani baskın yapılan 12 tutsak, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde bulunan cezaevlerine gönderildi. Bunun üzerine aralarında TUHAD-FED ve İHD Şırnak Şubesi'nin de olduğu cezaevi komisyonu, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi'ne giderek siyasi tutsaklarla görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmenin ardından cezaevi komisyonu Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi önünde yaşanan sürgünlere ilişkin açıklamada bulundu. 
'Robokop ve kameralar ile koğuşa baskın yapıldı'
TUHAD-FED adına açıklamayı Şırnak Barosu avukatlarından Fazilet Taştan Arserim yaptı. Tutsakların başlattığı açlık grevi eylemine değinen Arserim, "Süresiz dönüşümlü açlık grevine başlayan tutsaklar, bugün sabah saatlerinde sayımdan önce kameralar, robokoplar ve kalabalık bir grup eşliğinde yapılan baskından sonra koğuşlarından alınmışlardır" dedi. 
Arserim, koğuşlara baskın yapılarak sürgün edilen tutsakların isimlerini ve gönderildikleri cezaevlerini şöyle sıraladı: "Metin Usal, Mahir Bayram, Murat Şimşek; Rize, Fahrettin Ecer, Önder Aras, Kahraman Aktay, Mehmet Çağlı; Erzincan, Musa Candemir, Kamuran Sunkat, Feyyaz Şen; Gümüşhane ve Meryem Aşkara, Cihan Öner adlı tutsaklar ise Bayburt cezaevlerine gönderildi" 
'Devlet terörizm uyguluyor'
Cezaevi komisyonunda yer alan İHD Şırnak Şube Başkanı Avukat Emirhan Uysal ise tutsak ailelerinin telefon etmesiyle sürgünleri öğrendiklerini belirterek, komisyon olarak tutsaklarla görüştüklerini söyledi. Sürgünlerin bir provokasyon şeklinde gerçekleştiğine dikkat çeken Uysal, "Hiç kimseye ne şahsi elbiselerini ne de başka bir şeyini almalarına izin verilmedi. Ve robokoplarla, kalabalık bir grupla ve sanki çokta hukuki bir şey yapıyorlarmış gibi kameralarla bunu belgelendirip alımlar gerçekleşmiş. Bu düpedüz bir provokasyondur" sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi. Türkiye genelinde yapılan sürgünlere dikkat çeken Uysal, "Şunun iyi bilinmesi gerekir, devlet yine terörizm uygulamakta. Yani bu insanların talep ettikleri şeyleri hukuki ve uzlaşacak şekilde yerine getirmek yerine kişisel eşyalarını almalarına dahi izin vermeden sürgün ediyorlar" sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi. 
Uysal, İHD Cezaevleri Komisyonu olarak 15 Eylül'de Karadeniz'deki cezaevlerini ziyaret edeceklerinin bilgisini de verdi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2015, 14:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER