VAN - "Yeni yaşam" sloganlarının yükseldiği Türkiye'de, 7 Haziran genel seçimlerine hazırlanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Türkiye ve Kürdistan'ın her noktasında yaşayan farklı renkleri bir araya getirdi. HDP'nin seçim ittifakları kapsamında Kürdistan'da bulunan Azadî Hareketi, DBP, DTK, DDKD ve ÖSP'nin de aralarında bulunduğu partilerle gerçekleştirdiği "Kürdistan Seçim İttifakı" ise öne çıkan ittifaklardan biri olurken ulusal birlik için verilen mücadeleyi yürütenlerde büyük heyecan yarattı. Kürdistan'da ve Türkiye'de yaptığı ittifaklarla her kesime ulaşmayı başaran HDP gösterdiği aday profili de ittifakın ne denli güçlü ve renkli olduğunu gösterirken HDP'nin Van'da 4. sırada gösterdiği Azadi Hareketi Genel Sekreteri Adem Özcaner de, ittifakın önemli simalarından biri.
Kürt dilinin gelişmesinde rol aldı
1977 yılında Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde doğan Özcaner, ilk ve orta öğrenimi Yüksekova'da tamamladıktan sonra üniversiteyi ise Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü ve Lisans Eğitimi bölümünü tamamladı. 15 yıl Coğrafya öğretmenliği yapan Özcaner, daha sonra çalışmalarına edebiyat ve siyaset alanında devam etti. 2001 yılında Nûbihar Dergisi'nde hem editörlük hem de yazarlık yapan Özcaner, Kürt dilinin gelişmesi için aktif bir mücadele içerisinde olurken KURDİ-DER çatısı altında dersler verdi. Siyaset yaşamında da aktif olan Özcaner, 1995 ve 2002 yılları arasında MAZLUMDER, Gurabba-i Müslimin-Der ve Eğitim-Der gibi sivil toplum kuruluşlarında eğitim koordinatörlüğü ve idarecilik görevlerini üstlenirken 2002 yılında ise HAK-PAR'ın kuruluşunda yer alarak HAK-PAR İstanbul İl Yöneticiliği yaptı. Özcaner, 2012 yılından bu yana Azadi İnisiyatifi Genel Koordinatörlüğü ve 2014 yılından beri ise Azadi Hareketi Genel Sekreterlik görevini sürdürüyor. Özcaner, aynı zamanda ulusal kongrenin hazırlık komite üyesi.
'İttifak, ulusal kongrenin geleceğine olumlu etki edecek'
DTK ve DBP'nin seçim ittifakı önerisi ile kendilerine geldiklerini, yürütülen müzakereler sonucu Kürdistan seçim ittifakı adı altında mutabakata ulaştıklarını hatırlatan Özcaner, bugün de bu ittifakın HDP Van adayı olarak kabul edildiği için mutlu olduğunu ifade etti. Van'da Kürdistan seçim ittifakı kapsamında aday gösterilen Özcaner, ittifakın ulusal kongrenin toplanması için de önemli bir adım olduğunun altını çizdi. İttifakın önemli bir anlamı ve manevi hissi olduğunun önemine dikkat çeken Özcaner, Kürtler arası ittifakın her zaman Kürtlerin hayali olduğunu, seçim vesilesi ile oluşturulan bu ittifakın ise Kürtler arası birliğe vesile olmasını diledi.
'İttifak anlamlıdır, manevi hissiyatı var'
Özcaner, ittifakın kendilerine manevi bir hissiyat oluşturduğunu, bu ittifakın Kürtler arası birlikteliğin önemli bir adımı olarak gördüğünü belirtti. Kürtler arasındaki birliğin tarihsel bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Özcaner, "Tarihi ulusal büyük ustamız Şex Ehmedê Xanî başta olmak üzere bir çok yazar, siyasetçi ve edebiyatçımız tarihten günümüze ittifak için çağrılarda bulunmuştur. Bir çok sefer bu ittifak için çalışmalar yürütüldü. 2013 yılında Güney'de ulusal kongrenin toplanması için çalışmalar yürütüldü. Ben de kongrenin hazırlık komite üyelerindenim. Ancak biz sonuç alamadık. Önümüzdeki günlerde sonuç almak istiyoruz. Bu ittifak, Kürtlerin birliği için de önemli bir adım olacağına inanıyorum" dedi.
'İttifak bizim için taktiksel bir adım değil, stratejiktir'
Özcaner, dört parça Kürdistan'da yıllardır Kürtler arası bir birliğin olmadığını, kendilerini de en çok acıtan olayın Kuzey Kürdistan'da imkanlara rağmen bir ittifakın oluşmaması olduğunu belirtti. 40 yıldır Kürtler için bir mücadele verildiğini ancak, bu mücadele ruhuna denk düşecek kurumlar, cemaatler ve partiler arası bir birlik oluşmadığına işaret eden Özcaner, bu birliğin oluşmamasını Kürtlerin parçalanmasına hizmet etmediğini söyledi. Azadi Hareketi olarak 2012'den bu yana Kürt ve Kürdistan ittifakını kendine prensip olarak kabul ettiklerini belirten Özcaner, "İttifak bizim için taktiksel bir adım değil, stratejiktir. 3 yıl önce de ittifak için çalışmalar yaptık. Ulusak kongrenin toplanması için aktif olarak yer aldık. Kürdistan'ın öncü kahramanlarının manevi gücüyle bir ittifak arayışımız her zaman oldu, 3 yıldır hareket olarak bu çalışmayı aktif bir şekilde yürütüyoruz. DBP, DTK'deki kardeşlerimizin yaklaşımları da bu ittifaka zemin hazırladı. Bugün yeni bir noktaya geldik" diyerek ittifakı yıllardır savunduklarını dile getirdi.
'İttifak millet nezdinde bir birlikteliğe dönüşmesi için genişlemeli'
Partiler ya da kurumlar arası oluşan ittifakların millet nezdinde bir birlikteliğe denk düşmesi için seçimlerle açığa çıkan ittifakın ileriki bir aşamaya taşınmasının gerektiğinin altını çizen Özcaner, "Milletin bir olması için resmi kurumların ve halkın iradesi olması gerekiyor. Bunun için halkımızı temsil eden bir kurum oluşturabilirsek, halkımızın temsilcilerini oluşturabilirsek bu sefer halk düzeyinde de bir birliktelikte sağlayabileceğiz. Bu kurumları ve temsilcileri oluşturabilirsek ve halk nezdinde bunu kabul ettirebilirsek hem diplomasi alanında hem de Kürdistan ve Türkiye sahasında önemli kazanımlara neden olacağız" sözleri ile ittifakın genişlemesinden yana olduklarını belirtti.
'HDP, Kürtlerin ve mazlumların haklarını savunduğu için destekledik'
Azadi hareketinin Kürdistani bir hareket olduğunu söyleyen Özcaner, demokratik meşru bir zeminde mücadele verdiklerini, bu mücadelelerinde de esas muhataplarının her zaman Kürt ve Kürdistani hareketler olduğunu belirtti. Kürdistani hareketlerle birlikte farlıklara, farklı ideoloji ve düşüncelere rağmen bir cephe oluşturarak Türkiye'de Kürtlerin kazanımı sağlamak temel hedefleri olduğunu ifade eden Özcaner, "Bu nedenle DBP, DTK ve dört parçadaki partiler esas muhatabımızdır. Gerek parça parça gerek hepsi ile bir konsensüsle mücadele etmek esasımızdır. HDP projesi, hem Kürtlerin hakkını kazanmak için hem de diğer mağdur ve mazlum haklarını bir araya getirerek haklarını savunması için politika yürüttüğü için HDP'yi muhatap aldık, desteklerimizi sunduk ve DTK, DBP ile birlikte Kürdistan Seçim İttifakını oluşturduk. Bu ittifakın amacı da seçimlerde HDP'ye destek vermektir" diye belirtti.
HDP, farklıkları bir araya getirmeyi başardı
"Şovenist ve işgalci devlete karşı demokrasi cephesi olan HDP'ye destek vermeyi önemli gördük" diyen Özcaner, HDP'nin Kürdistan ve Türkiye'nin tüm renklerini bir araya getirerek kucaklaşmak istediği için önemsenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Başta biz Kürt ve Kürdistani hareketleri, İslami kesimleri, farklı sınıfları, Alevileri, işçileri bir araya getirmek için HDP yaratıldı. Bugün HDP bu adaylarla bunu başardığını söyleyebiliriz. Aday profiline baktığımızda önemli bir temsiliyeti yakaladığını söyleyebiliriz. Bizi üzende bu oluşumun oluşumunda geç kaldı. Hem Kürdistani cephe hem de Türkiye demokrasi güçleri bu hakikatte ulaşmada geç kaldı. 10 yıl AKP'nin kuruluşunda bu hakikat için bir araya gelebilirdik. Ancak dünya konjonktür buna izin vermedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan yakaladı. PKK üzerine provokasyonlar oldu. Ortadoğu'da kaos bitmedi hiç" diye kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2015, 19:23