İHD İstanbul Şubesi Adalet ve Hakikatler Komisyonu, dört aydır ayın her 28’inde olduğu gibi Roboski kurbanlarına adalet istemek için Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.
Roboski katliamında kardeşini kaybeden eski HDP Beyoğlu Belediyesi Eşbaşkan Adayı Selma Alma ve Kürt şair Keremo’nun hazır bulunduğun adalet nöbetinde, F-16 ’lar tarafından katledilen çoğu çocuk 34 kişinin fotoğraflarının yer aldığı “Roboski İçin Adalet “ pankartı ve “ Roboski katliamını unutmadık, unutturmayacağız” dövizlerini taşındı.
Hep bir ağızdan, “ Roboski’ye adalet failler yargılansın” sloganının atıldı eylemde ilk sözü Şair Keremo aldı. Kürtlere binlerce yıldır katliamlardan geçirildiğini hatırlatan Keremo, Dersim, Halepçe, Newala Qesaban, Roboski ve Paris katliamlarına atfen yazdığı, “Hoşça kal anne” şiirini okudu.
AKP KATLİAMI ZAMANA YAYIP UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR
Keremo’dan sonra İnsan hakları savunucuları adına açıklamayı avukat Abdulbaki Boğa okudu. Boğa, Roboski’li 34 gencinin Güney Kürdistan’da katledildiği operasyonun emrini veren ve icra edenler ile ilgili 2 yıllık soruşturma sonunda katliamın nasıl ve kimler tarafından gerçekleştirildiği kronolojik olarak tespit edilmesine rağmen, Askeri Savcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini hatırlattı.
Roboski için adalet sağlanacaksa, öldürme emrini veren ve uygulayanların yargı önünde hesap vermesi gerektiğini altını çizen Boğa, AKP hükümetinin faili beli olan bu katliamda yargısal ve idari hiçbir cezai mekanizmayı harekete geçirmediği gibi, zamana yayıp katliamı unutturma peşinde olduğunu vurguladı.
BİSİKLETİ ZARAR BİR ÇOCUĞUN BELEDİYE’YE ADAVA AÇABİLDİĞİ BU DÖNEMDE…
Roboski ailelerinin adalet taleplerini ısrarla sürdürdüklerini belirten Boğa, ancak katliamın üzerinin örtülmesi için her şeyi yapan hükümet ve devletin failleri yargılamak yerine mağdur ve ailelerini şiddet, tehdit ve baskı ile adalet talebinden vazgeçirmeye çalıştığını vurguladı.
Anayasa’ya göre, devlet ve idarenin her türlü iş ve eylemlerinden dolayı yargı denetimine tabi olduğunu hatırlatan Boğa, “Bir sokakta çukurda bisiklet lastiği zarar gören bir çocuk bile belediye ‘ye dava açabiliyorken, en hafif zararlı trafik kazasında şoföre dava açılabiliyorken, 34 insanı katledenleri yargıdan muaf tutarak, ne tür bir koruma zırhı var? Kanun önünde kazadaki şoför ile F-16’nın pilotu arasında yargılanabilmek açısından hiçbir fark yok” diye konuştu.
KATLİAM VE FAİLLİ MEÇHUL CİNAYETLERLE YÜZLEŞME YASASI ÇIKARTILSIN!
Yürürlüğe giren MİT Yasasına da değinen Boğa, bu yasa ile 1990’lardan bugüne gerçekleşen failli meçhul cinayetler, kayıt dışı gözaltı ve infazlar, işkenceler ve Roboski katliamı gibi insanlık dışı uygulamaların yasal hale getirildiğine dikkat çekti. Boğa, devletin başta Kürtler ve Alevilere yönelik gerçekleştirdiği ihlaller hakkında geçmişiyle yüzleşme yasasının çıkartılması ve faillerin yargılanması teminat altına alınmasını istedi. Galatasaray Meydanı’ndan hükümete seslenen avukat Abdulbaki Boğa, “852 gündür Roboski katliamı faillerini neden koruyorsunuz? Sizin bu katliamda payınız nedir? Eğer payınız yoksa, faillerin korunmasındaki amacınız nedir?" diye soru.
HANİ KARANLIK DENİZLERDE KAYBOLMAYACAKTI?
Açıklamada sonra ise Roboski Katliamında kardeşini kaybeden Selma Alma söz aldı. 28 Aralık 2011’den bu yana Roboskili aileler olarak katledilen çocukları ve yakınları için adalet istediklerini hatırlatan Alma, Başbakan Erdoğan'ın katliam hakkında , “Karanlık denizlerde kaybolmayacak” demesine rağmen üç senedir adaletin yerini bulmadığını vurguladı.
“ Biz azınlıklar ve mazlumlar için bu ülkede adaletin nasıl işlediği ortada” diyen Alma, yeryüzünde barış Roboski’ye adalet isteyen aileler olarak her türlü baskının hedefi olduklarını söyledi.
Alma, “Benim kardeşim sadece 50 TL kazanmak için katledildi” derken katliamın failleri yargılanana kadar adaletin peşini bırakmayacaklarını vurguladı.
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014, 10:12