Yapılan yürüyüş ve basın açıklamalarında, Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekilerek, anadilde eğitim hakkının tanınması istendi.
CİZRE
Şırnak'ın Cizre ilçesinde KURDİ-DER Cizre Şubesi tarafından "anadilde eğitim" ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talepleriyle yürüyüş gerçekleştirdi. KURDİ-DER Cizre Şubesi önünde toplanan çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan yüzlerce kişi Cizre Merkez Anadolu Lisesi önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Kitle yürüyüş sırasında, Mem u Zin Kültür ve Sanat Merkezi Arabane grubu eşliğinde uzun süre "Bê ziman jiyan nabe" ve "Biji Serok Apo" sloganlarını atarak, "Em perwerdaya bi zimanê zikmakî dixwazin" ve "Ziman xerca civakê ye" pankartlarını açtı. Yürüyüşe BDP üye ve yöneticilerinin yanı sıra belediye meclis üyeleri, MA-PER, Eğitim Sen, KESK, Şırnak Tabipler Odası, Şırnak Eczacılar Odası, Bişenk Halk Sağlığı Merkezi yönetici ve üyeleri de destek verdi. Çocukların yürüyüşte taşıdığı, "Em perwerdehiya bi zimanê xwe dixwazin", "Sînorê zimanê min, sînorê cihana mine" ve "Zimanê min qedexe neke" yazılı dövizler dikkat çekti. Yürüyüşün ardından yüzlerce kişi Cizre Merkez Anadolu Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. KURDİ-DER Cizre Şube yöneticisi Abdullselam Durmuş, Kürtler olarak anadilde eğitim istediklerini belirterek, "Anadilde eğitim dünyadaki bütün halklar için en temel haklardan biridir. Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuğu bu haktan mahrum bırakılmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde böylesine bir şey yoktur. Bu politikalarla Kürtlerin yok edilmek istendiği açıktır" dedi. Artık başka bir dilin etkisinde kalmak istemediklerini söyleyen Durmuş, "Çocuklarımız her sabah yemin edip varlığını başka bir milletin varlığına armağan ediyor. Bu sistemin kalkmasını istiyoruz. Dilimiz kaybolsa varlığımız, kimliğimiz ve kültürümüz yok olur. Bunun bilincinde olduğumuz için dilimiz korumak için mücadelemizi yükseltmemiz gerekiyor" diye konuştu. Kürt halkına seslenen Durmuş, okulların bir hafta boykot edilmesini istedi.Açıklamanın ardından lise önünde MA-PER, Eğitim Sen ve KURDİ-DER öncülüğünde "anadilde eğitim" talebiyle imza standı açıldı. İmza standına yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Sınıflar boş kaldı
"Anadilde eğitim" talebiyle TZP-Kurdî tarafından başlatılan DTK ve BDP'nin de desteklediği bir hafta süreli okul boykotu nedeniyle Şırnak'ın Cizre ilçesinde okullardaki sınıflar boş kaldı. Çalınan zillerle okuldan giren çıkan olmazken birçok okulda yapılan tadilatların bitmemesi dikkat çekti. Okulları boykot eden öğrenciler, okul bahçesinde top oynadı, öğretmenler okul pencerelerinden öğrencilere baktı. Okul bahçesinde top oynayan öğrencilerin okulu boykot ederek, "anadilde eğitim istiyoruz" dedi. Dicle Çok Programlı Lise birinci sınıf öğrencisi Halil Geçgel, "Anadilde eğitim istiyoruz. Anadilde eğitim olmadığı için bir hafta boyunca okulu tüm arkadaşlarımla boykot ederek, okula gelmeyeceğiz" dedi.
SİLOPİ
Şırnak'ın Silopi ilçesinde KURDİ-DER öncülüğünde "anadilde eğitim" talebiyle basın açıklaması yapıldı. KURDİ-DER Silopi Şubesi önünde yapılan açıklamaya yüzlerce yurttaşın yanı sıra BDP Silopi İlçe Başkanı Muhsun Kunur, KURDİ-DER yöneticileri, STK temsilcileri, Barış Anneleri ve belediye meclis üyeleri katıldı. Basın açıklamasında "Em dixwazin zimanê Kurdî bibe zimanê fermî" yazılı pankartı açılırken, açıklamayı okuyan KURDİ-DER Silopi Şubesi yöneticisi Aydın Deniz, Kürtçe üzerindeki baskılara dikkat çekerek, "Kürt halkının dili yıllarca inkarcı ve imhacı sistemler ve zihniyetler tarafından yok sayıldı. Kürt halkının dilinin yok edilmesi için her türlü asimilasyon politikası devreye konuldu ama bütün bu girişimler Kürt halkının direnişiyle sonuçsuz kaldı. Bugün Kürt halkı dilinin eğitim dili olmasını talep ediyor. Devletin ve hükümetin buna kulak vermesi ve Kürt halkının dilinin eğitim dili olması için önündeki bütün engellerin kaldırılması gerekiyor. Aksi takdirde Kürt halkı direnişini yükselterek devam ettirecektir" dedi. Yapılan açıklamanın ardından kitlenin eylemi "Bê ziman jiyan nabe" sloganıyla sona erdi.
İDİL
Şırnak'ın İdil (Hezex) ilçesinde KURDÎ-DER ve BDP İlçe Örgütü yöneticileri öncülüğünde bir grup "anadilde eğitim" talebinde bulunmak ve okulların boykotuna destek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Aşîtî Parkı'nda biraraya gelen kalabalık kitle Cumhuriyet İlkokulu önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Kitle, "Ez Kurd im perwerdehiya bi Kurdî dixwazim", "Em bi zimanê dayika xwe perwerdehiyê dixwazin" ve"Zimanê Kurdî bila bibe zimanê fermî" yazılı dövizler ve "Ziman hebuna gelane" yazılı pankart açtı. "Bê ziman Jiyan Nabe" sloganlarını atan kitlenin okul önünde geçmesi panzerlerle barikat kuran polis tarafından engellenmeye çalışıldı. BDP İlçe Eş Başkanı Ekrem Şavlı ve diğer yöneticilerin araya girmesi ile kalabalık grup polis barikatını aşarak, Cumhuriyet İlkokulu önüne kadar geldi. Grup adına Kürtçe basın açıklaması yapan Feqiyê Teyran Eğitim Destekevi öğretmenlerinden Menaf Nas, anadilde eğitimin her insanın doğal hakkı olduğunu belirterek, "Milyonlarca Kürt çocuğu anadilde eğitim almasından yoksun bırakılıyor. Sözde anayasal düzenlemeler yapılarak Kürt halkına sorulmadan anadili seçmeli ders yapılıyor. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yoktur" dedi. Basın açıklamasının okunması ardından kalabalık grup burada beş dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi ardından Feqiyê Teyran Eğitim Destekevi öğretmenlerinden Hüseyin Hezer, burada kitleye Kürtçe asimilasyon konulu ders verdi. Öte yandan okulları boykot eden İdilliler, çocuklarını okula göndermedi. Okullarda polisin önlem aldığı görüldü.
KAYAPINAR
Diyarbakır'da "Anadilde eğitim" hakkının tanınması ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talebiyle okul boykotu eylemleri kapsamında BDP Kayapınar İlçe Örgütü ve Huzurevleri Özgür Yurttaş Derneği tarafından yürüyüş gerçekleştirildi. Huzurevleri Özgür Yurttaş Derneği önünde biraraya gelen kitle Huzurevleri İlköğretim Okulu önüne yürüyerek burada açıklama yaptı. Okul önünde Huzurevleri Özgür Yurttaş Derneği Başkanı Ejder Şingez açıklama yaptı. Şingez, "Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuğu, 90 yıldır bu temel ve evrensel haktan yoksun bırakılıyor. İnsan Hakları Evrensel bildirgesinde 'her anne babanın çocuklarının eğitiminin şekli ve yöntemini belirleme temel hakkıdır' maddesi belirtmektedir. Çocuklarımıza anadilde eğitimi yasaklayan zihniyeti reddediyoruz" dedi. Protesto okul önünde yapılan oturma eylemiyle son buldu.
SİLVAN
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde BDP İlçe Örgütü tarafından düzenlenen "anadilde eğitim" talebi için yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe aralarında Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede, BDP İlçe Eş Başkanı Kerem Canpolat, KURDİ-DER Başkanı Cemal Düşük, BDP'li yöneticilerin ve Eğitim Sen üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Kitle "Em bi zimanê zikmakî perwerde dixwazin" Kürtçe, Türkçe ve Dımılki yazının olduğu pankartı, "Varlığım Türk varlığına armağan değildir", "Zimanê me rûmeta me ye", "Bê ziman jiyan nabe", "li zimanê xwe xwedî derkeve", "Jiyan bi Kurdî xweşe" dövizleri alarak, Gazi Caddesi üzerinde "Bê ziman jiyan nabe" sloganı eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Polis kordonu eşliğinde Gazi Caddesi üzerinde bulunan Hükümet Konağı önüne kadar devam ederken, burada kitle adına BDP yöneticisi Ercan Aşıcı açıklama yaptı. Aşıcı, "Dil halkın kimliğidir. Hiçbir halk dilsiz yaşam sürdüremez. Dil insanlar için su ve hava gibi bir ihtiyaçtır. Kimliği, değeri ve kişiliği için dil yolunda ne gerekirse yapılır. Halkımızda her yönden diline sahip çıkıyor" dedi. Yapılan açıklamanın ardından kısa bir açıklama yapan BDP İlçe Eş Başkanı Kerem Canpolat, bir haftalık okul boykotunu desteklediklerini belirtti.
ÇINAR
KURDİ-DER Çınar Şubesi ve BDP Çınar İlçe Örgütü, "anadilde eğitim" talebiyle BDP İlçe binasından Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe çok sayıda yurttaşın yanı sıra KURDİ-DER Çınar Temsilcisi Hüseyin Ertekin, BDP İlçe Başkanı Rahmi Özmen ve yöneticiler, TUHAD-DER temsilcileri, İl Genel Meclis üyesi Mahmut Ulus ve belediye meclis üyeleri katıldı. Yürüyüş sonrası açıklama yapan KURDİ-DER İlçe Temsilcisi Hüseyin Ertekin, "UNESCO'nun yaptığı araştırmaya göre, yeryüzünde 6000 dil vardır. Bunlardan 2500 tanesi yok olmayla yüzyüzedir. Türkiye'de Türkçe dilinden başka bir dilin eğitimi ve öğretimi yapmak kanunlarla yasaklanmıştır" dedi. Bu uygulamayı kınadıklarını ifade eden Ertekin, okul boykotunu desteklediklerini ifade etti. Açıklama, "Be zıman jiyan nabe" sloganıyla sonlandırıldı.
BİSMİL
"Anadilde eğitim" ve "Andımız"ın kaldırılması talebiyle BDP Bismil İlçe Örgütü tarafından Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya; yüzlerce yurttaşın yanı sıra BDP Bismil Eş Başkanı Tufan Tunç ve ilçe yöneticileri, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu, DTK, ÖVDER, MEYA-DER, KESK, TAY-DER, Genel-İş, DİYA-DER ve KURDİ-DER katıldı. "Zımane me rumeta meye" yazılı pankartla yürüyüşe geçen kitle sık sık "Be zıman jiyan nabe" sloganları attı. Kadınların yoğun olarak katıldığı yürüyüşün ardından açıklama yapan BDP İlçe Eş Başkanı Tufan Tunç, "Kürt çocukları bugünden itibaren her sabah 'Andımız'ı okumak zorunda kalacak. Biz buradan ailelere çağrıda bulunuyoruz. Çocuklarınıza kendi anadillerini öğretsinler. Evde, sokakta her yerde anadillerini öğrenek büyüsünler" dedi.
BATMAN
BDP, KURDİ-DER ve Eğitim Sen Batman Şubesi'nin öncülüğünde yüzlerce kişi Batman'da "Anadilde eğitim" için yürüdü. Yüzlerce kişinin yanı sıra BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP PM üyesi Nezir Gülcan, BDP İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa, Belediye Başkan Vekili Serhat Temel'in de bulunduğu yüzlerce kişi il binası önünde biraraya gelerek Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Kitle, "Zımanê Kurdi Çermê me ye, zımanê biyanî kincê me ye", "Zımanê mirov welatê mirov e", "Em perwerdehiya bi zimanê xwe dixwazin", "Perwerdehiya zimanê Kurdi mafê me ye, makezagoneke bê Kurdî ne daxwaza me ye", "Zıman mafekî xwezayi ye" pankartları ile "Bê ziman jiyan nabe", "Zıman beden e, lı bedena xwe xwedi derkevin" dövizlerini taşıdı. Yürüyüş sırasında kitle sık sık "Bê ziman jiyan nabe", "Biji Serok Apo", "Andımızı istemiyoruz" sloganları attı. Çocukların ve kadınların ön safta yer aldığı yürüyüşe çevrede bulunan yurttaşlar ile okulu boykot eden öğrenciler de alkış ve zılgıtlarla destek verdi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyen kitleyi Batman İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı'nın kapıda Kürtçe karşılaması dikkat çekerken, kitleye hitaben Kürtçe ve Türkçe hazırlanan basın açıklamaları okundu. Kürtçe basın açıklamasını KURDİ- DER öğretmenlerinden Kenan Demir, Türkçe metni ise Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Bülent Hatun okudu.
Kürt halkının dili ve kültürü üzerinde yaklaşık 100 yıldır sistemli bir asimilasyon, yok etme ve Türkleştirme politikası izlendiğine yer verilen basın açıklamasında, "Bugün AKP hükümeti tarafından Kürt dil gerçekliğine karşı yürütülen politika, geçmiş devlet politikasından bağımsız değerlendirilemez. Kürt dilini 2 saatlik bir seçmeli derse sıkıştırma ve mahkum etme, bu dile karşı gösterilen yaklaşımı ortaya koymaktadır. Kürtler onurlarını ve gerçekliklerini 2 saatle hatırlayıp, rahatlatılacak bir halk değildir" denildi. BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise, "En büyük öğretmenlerimiz annelerimizdir. En iyi okullarımız da evlerimizdir. Devlet bu dili yasaklamış ama her Kürt kendi çocuğunu kendi evinde en iyi şekilde eğitebilir. İkinci mesajımız kurumlarımıza. Bütün kurumlarımızın içinde anadilde eğitim mücadelesi verilmelidir. Üçüncü mesajımız da Batman Emniyet Müdürlüğü, Batman Valiliği, Türk hükümeti ve devletinedir. Anadilde eğitim haktır, anadilde eğitim temel bir insan hakkıdır. Bu hakkın engellenmesi de bu asimilasyoncu politikanın en büyük örneğidir" diye konuştu.
Konuşmalardan sonra BDP, KURDİ-DER ve Eğitim Sen'den oluşan bir heyet, topladığı 6 bin imzayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.
KOZLUK
Batman'ın Kozluk ilçesinde Kozluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde biraraya gelen ve aralarında BDP Kozluk İlçe Başkanı Mehmet Altan, Belediye Başkanı Raşit Haşimi ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu kitle, "Em dıxwazin bi zimanê dayikê perwerdeyî bibînin" pankartı açtı. Basın açıklamasını okuyan BDP İlçe yöneticilerinden Cengiz Baran anadilin temel bir insan hakkı olduğunu ve bunun engellenemeyeceğini belirterek, hükümetin bir an önce Kürt dili üzerindeki yasakları kaldırarak, anadilde eğitimin önünü açan yasal düzenlemeleri yapmasını istedi. "Anadilde eğitim için bir haftalık okul boykotu" kampanyasına yüzde 70 civarında katılımın gösterildiği Batman ve ilçelerinde aileler bir hafta boyunca çocuklarını okula göndermeyecek.
İSTANBUL
TZP-Kurdî'nin "anadilde eğitim" talebine ilişkin aldığı "boykot" kararı nedeniyle İstanbul'un Şişli, Ataşehir, Sancaktepe, Fatih, Bağcılar ve Eyüp ilçelerinde okul boykotları yapıldı.
ŞİŞLİ
Okul boykotlarının yapıldığı Şişli'de, okul boykotunun adresi Okmeydanı Fuat Soylu İlköğretim Okulu önü oldu. BDP Şişli İlçe Örgütü öncülüğünde yapılan eyleme çok sayıda öğrenci ve veli katıldı. Basın açıklamasına katılan öğrenciler tarafından ''Zimane me rumeta me ye'', ''Anadilde eğitim istiyoruz'', ''Dilimiz onurumuzdur'' dövizleri taşındı. Eylemde sık sık, "'Be ziman jiyan na be'', ''Yaşasın dillerin kardeşliği'' sloganları atıldı. Eylemde basın açıklamasını BDP Şişli İlçe Örgütü Eş Başkanı Mahmut Çavlı yaptı. Çavlı, anadilde eğitim hakkının hak sahibine verilmesi gerektiğini ve eğitim sisteminin evrensel normlara göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Çavlı, ''Taleplerimiz kabul edilinceye kadar okulları boykot etmeye çağırıyoruz'' dedi. Eylem basın açıklamasının ardından son buldu.
ATAŞEHİR
Ataşehir'de, Kürt öğrenciler ve velileri Necati Bey İlköğretim Okulu önünde bir araya geldi. ''Jin jiyan ziman azadi'', ''Bugün okulu boykot ediyoruz'', ''Anadilde eğitim istiyoruz'' sloganlarının atıldığı eylemde, ''Zimanê ma rumeta ma yo" dövizlerini taşındı. Açıklama yapan BDP Ataşehir İlçe Eş Başkanı Nuray Candan, dilin insanın kimliğinin bir parçası olduğu belirterek, ''Dil bir insanın en değerli kültürel mirasıdır. Bundan dolayı her insanın anadilini koruma, konuşma, geliştirme ve eğitim dili olarak kullanma hakkı vardır'' ifadelerini kullandı. Eylem açıklamanın ardında yapılan oturma eylemi ile son buldu.
SANCAKTEPE
BDP Sancaktepe İlçe Örgütü öncülüğünde düzenlenen boykot eylemi ise, Kemal Türkler İlköğretim Okulu önünde yapıldı. ''Bê ziman jiyan na be'', ''Anadil hakkımızdır'' sloganları atan öğrenci ve veliler, "Zimanê me rûmeta me ye'', ''Bê ziman jiyan na be'' dövizleri taşıdı. Eylemde basın açıklamasını yapan BDP Sancaktepe İlçe Eş Başkanı Elif Gül, Kürtçe önündeki engel ve yasakların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, ''Dil, Kürt sorunun çözümü ve kalıcı bir barış ortamının sağlanması için müzakere edilemeyecek konuların başında gelir. Bu temelde onurlu bir barış olacaksa bunun yolu anadilde eğitimden geçer'' dedi.
FATİH
BDP Fatih İlçe Örgütü de, velilerle birlikte Katip Kasım İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde, "Anadilde eğitim hakkımız engellenemez", "Bê ziman jiyan na be", "Okullarda andımız yasaklansın" dövizleri taşındı. Eylemde konuşan BDP Fatih İlçe Eş Başkanı Murat Canoğlu, her sabah Kürt ve diğer hakların çocuklarına "Andımız" adı altında Türklük yemini ettirildiğini söyleyerek, "Andımız"ın kaldırılmasını istedi. Eylemde basın açıklamasını yapan Cihan Algan ise, "Yaşadığımız coğrafyadaki bütün halkların dilleri yasaktır ve bugün bu okulda eğitim gören Kürt, Ermeni, Süryani, Tatar, Japon, Gürcü bütün çocuklar Türkçe eğitim görmeye zorlanmaktadırlar. Ve bu halkların çocukları her sabah bu okulda varlıklarının bir başka halka armağan edilmesini isteyen "Andımızı" okumaya zorlanmaktadırlar" dedi. Eylem açıklamanın ardından son buldu.
BAĞCILAR
Bağcılar'da da BDP İlçe Örgütü tarafından ise Demirkapı Mahallesi Malazgirt İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması düzenlendi. BDP Bağcılar İlçe Örgütü yöneticisi Mehmet Kurt tarafından yapılan basın açıklamasında anadile eğitim ve "andımızın" kaldırılması talep edildi. Eylemde sık sık "Bê ziman jiyan nabe" sloganları atıldı.
EYÜP
Eyüp'te ise Ş. Kubilay İlköğretim Okulu önünde BDP İlçe Örgütü öncülüğünde anadilde eğitim talebiyle eylem düzenlendi. "Zimanê me rûmeta me ye", "Anadil, ana sütü kadar haktır", "Em perwerdehiya zimanê zikmakî dixwazin'' sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını BDP Eyüp İlçe Eş Başkanı Zübeyde Aktay yaptı. Aktay, "Kürt halkı en başta anayasadaki bütün asimilasyoncu, milliyetçi ve tekçi yasaların değiştirilmesini ve yaşamın her alanında Kürt dili önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istemektedir" dedi.
MERSİN
Eğitim Sen Mersin Şubesi, herkesin "anadilinde eğitim alma hakkı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması" amacıyla başlattığı imza kampanyası kapsamında toplanan imzaları, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasının ardından Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teslim etti. Eğitim Sen üyelerinin katıldığı açıklamaya, BDP, KURDİ-DER, YAKAY-DER ile HDP yöneticileri de destek verdi. Çevik kuvvet polislerinin yoğun aldığı açıklamada sık sık, "Parasız bilimsel anadilde eğitim" sloganı atıldı. Eğitim Sen adına açıklama yapan Şube Başkanı Remzi Çiftçi, yeni eğitim dönemini "4+4+4 dayatması", din içerikli seçmeli derslerinin "zorunlu seçmeli" hale getirilmesi, anadilde eğitim taleplerinin görmezden gelinmesi gibi temel sorunlarla karşılandıklarını kaydetti. Devletin bir ayrım gözetmeden herkese eşit koşullarda nitelikli, parasız eğitim vermesi gerektiğini ifade eden Çiftçi, "Demokratik laik ve bilimsel eğitim sisteminin oluşturulmasının temel koşulu, eğitim bilimlerinin temel ilkesi olan her çocuğun kendi anadilinde eğitim almasıdır. Zorunlu dinle derslerinin kaldırılması ve herkesin anadilinde eğitim alma hakkı için hükümeti somut adımlar atmaya çağırıyoruz. Eğitim Sen olarak bu konuda ısrarımız ve mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız" dedi.
Açıklamanın ardından Eğitim Sen yöneticileri, imzaların bulunduğu dosyayı Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.
YÜKSEKOVA
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, "Anadilde eğitim istiyorum" sloganıyla 10 gün önce başlatılan kampanya çerçevesinde 23 bin dilekçe toplandı. Toplanan dilekçeler, yüzlerce yurttaşın yanı sıra KURDÎ-DER, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Nail Durmaz, Yüksekova Belediye Başkan Vekili Mesut Temel, belediye ve il genel meclis üyeleri, MEYA-DER, TUHADFED ve Eğitim Sen yöneticileri tarafından Gever Kültür Sanat Derneği'nden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne düzenlenen yürüyüşün ardından Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teslim edildi. Yürüyüşte, "Yên ku qeyd û kelepçe li zimanê wan hatîbun xistin, li dil, mejî û nerîna wan ji qeyd u kelepçe hatiye xistin" pankartının yanı sıra anadile ilişkin Kürtçe dövizler taşındı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü polisin zırhlı araçlarla yoğun önlemler aldığı görüldü.
Burada konuşan KURDÎ-DER Yüksekova eğitmenlerinden Deniz Bülbün, "Bilindiği üzere anadil, bütün dünyada en kutsal haktır. Bizler de anadilimizde eğitim hakkımızı istiyoruz. Bu hakkı alıncaya kadar direneceğiz. Yıllardan beri dilimiz üzerindeki baskı ve inkarı reddediyor ve dilimizin savaşçısı oluyoruz" dedi. Konuşmanın ardından toplanan 23 bin dilekçe, KURDÎ-DER Şube Başkanı Arife Kutlar, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Nail Durmaz, Yüksekova Belediye Başkan Vekili Mesut Temel ve KURDÎ-DER çalışanları tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Özmen'e teslim edildi. Dilekçelerin teslim edilmesi esnasında konuşan Arife Kutlar, "Halkımız dilini resmiyette ve eğitim alanında istemekte ısrarcıdır. Biz de halkımızın sözcüleri olarak bu dilekçeler size teslim ediyoruz. AKP hükümeti ne derse desin, biz anadilimizde eğitim talebinde ısrarcı olacağız ve bu hakkı yasalara koyduracağız" dedi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Özmen ise teslim aldıkları dilekçelere, 1 hafta içinde yanıt vereceklerini söyledi. 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup ardından çarşı merkezine yürüdükten sonra dağıldı. Öte yandan anadil etkinlikleri kapsamında yarın saat 14.00'de Avaşin Kültür Parkı'nda Osman Özçelik'in katılacağı panel düzenleneceği öğrenildi.
BULANIK
BDP Bulanık İlçe Örgütü öncülüğünde, anadilde eğitim hakkının tanınması ve okullarda okutulan "Andımız"ın kaldırılması talebiyle kitlesel yürüyüş düzenlendi. BDP ilçe binası önünde biraraya gelen ve aralarında BDP Muş İl Başkanı Naif Erol, BDP Bulanık İlçe Eş Başkanları Mahinur Taş ile Nusret Filiz, Bulanık, Malazgirt ve Varto ilçe belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi Aslanpaşa Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. "Em mafê xweyê herî xwezayî zimanê xwe dixwazin" ve "Demokratik çözüm sürecini selamlıyoruz" pankartlarının açıldığı yürüyüşe, okulları boykot eden çok sayıda çocuk da katıldı. "Kürtçe anadilde eğitim istiyoruz", "Ziman dîrokê ziman hebuna meye", "Ziman rumete li rumeta xwe xwedî derkeve" dövizlerinin açıldığı yürüyüşte sık sık, "Be ziman jiyan nabe", "Bijî Serok Apo", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı. Aslanpaşa Caddesi'ne gelindikten sonra kitle adına açıklamada bulunan BDP Bulanık İlçe Eş Başkanı Nusret Filiz, bir toplumun varlık nedeni olan anadilin başka bir toplum ya da sistem tarafından yasaklanamayacağını belirterek, "Anadilde eğitim konusu temel hak ve özgürlükler açısından birey için demokratik bir haktır. Tüm toplumların başta gelen temel haklarından biri kendi dilleri ile düşünmek, eğitim görebilmek, kendini o dille ifade edebilmek ve yazmaktır. Hiçbir heves, siyaset ve alışkanlık bir toplumun dilini ikinci dereceye düşürme hakkını kendinde bulamaz ve bu yetkiyi kendinde göremez. Yeni bir anayasanın dillendirildiği bu süreçte tüm kimlik, dil ve kültürlerin kendilerini eşit olarak görebilmelerinin ve ifade edebilmelerinin önündeki engeller kaldırılmadıkça hak yerini bulamayacaktır. Hayatın her alanında anadilimizle yaşayacağız" diye konuştu. Konuşmanın ardından kitle sloganlar eşliğinde BDP ilçe binasına yürüdükten sonra eylem sona erdi.
GÖLE
Ardahan'ın Göle ilçesinde BDP İlçe Örgütü tarafından ilçe binası önünde anadilde eğitim hakkına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirildi. "Anadilde eğitim hakkın tanınsın", ""Be ziman jiyan nabe" dövizlerinin taşındığı açıklamada konuşan BDP İlçe Eş Başkanı Akif Tekin, yeni eğitim öğretim yılını boykot etmeye çağırarak, "Milyonlarca insanın anadili olan Kürtçenin seçmeli bir ders olarak halkımıza sunulması hükümetin Kürt sorununa yaklaşımındaki ciddiyet ve samimiyet sınırlarının apaçık ortaya koymaktadır. Bu anlamıyla asimilasyon ve inkar politikası tekrar etmektedir. Anadildeki eğitimin önündeki engellerin ve asimilasyon inkar politikalarının devamı olan Andımızın kaldırılması gerektiğini okullarda her sabah çocuklarımıza dikte ettirilen Türk eğitim sisteminin tekçi, milliyetçi, antidemokratik zihniyetini sergileyen bir belgedir" dedi.
DİYADİN
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde BDP İlçe Örgütü öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda yurttaş, anadilde eğitim hakkının önündeki engellerin kaldırılması talebi ile Hükümet Konağı'na yürüdü. "Bê ziman jiyan nabe", "Bê Serok jiyan nabe", "Dil onurdur onuruna sahip çık" sloganlarının atıldığı yürüyüşe, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da katılırken, yürüyüş boyunca polisin aldığı yoğun önlem dikkat çekti. Hükümet Konağı önünde konuşan BDP İlçe Başkanı Şerif Kaya, anadilde eğitimin önemine değinerek, "Bir halkın dilini yasaklamak o halkı imha etmektir. Kürdistan'da yıllardır asimilasyon ve Türkleştirme politikaları uygulanıyor" dedi. Ardından konuşan BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ise AKP hükümetine seslenerek "12 Eylül faşist anayasası halklara yarar sağlamadı. Acilen demokratik bir anayasanın hazırlanması gerekiyor" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın durumuna dikkat çeken Aksoy, "Sayın Abdullah Öcalan özgürleşmedikçe kimse özgürleşemez ve barış gelmez. Türkiye'de yaşayan 20 milyon Kürt'ün dilinin halen yasak olması vicdansızlıktır. Kürt asıllı memurlar vicdanları varsa her yerde Kürtçe konuşmalıdır" dedi. Aksoy konuşmasının sonunda herkesi çocuklarını bir hafta boyunca okullara göndermeme çağrısında bulundu.
CEYHAN
KURDİ-DER Adana Şubesi öncülüğünde, BDP Ceyhan Bölge Temsilciliği önüne biraraya gelen kitle ise buradan 60. Yıl Manas İlköğretim Okulu önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Çoğunluğu çocuklardan oluşan yürüyüşe yüzlerce yurttaş katıldı. Yürüyüşte "Ziman bé perwerdehiye nabe" ve " Bılaqe zımané Kürdi bıbe zımané fermi" pankartları açılırken yürüyüş esnasında sık sık "Bé ziman jiyan na be", "Bı Kürdi bıxiwine, bıfıkıre, bınıvise", " zımané mın hebûna mıne ez zirekım lé ne Tırkım" ve " Bé serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından kitle adına açıklamayı yapan KURDİ-DER Adana Şube Başkanı İsa Gök, "Ana dilde eğitim evrensel bir haktır. Bilimsel anlamda kişinin gelişimi ve eğitim sürecine başarılı olması için ana dilde eğitim en temel koşuldur" dedi. Açıklamanın ardından kitle alkış ve sloganlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.
ANKARA
Ankara Yüksek Öğrenim Öğrenci Derneği (ADYÖD), Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde anadilde eğitim hakkı ve son zamanlarda yaşanan polis şiddetine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, "Zimane me rume ta me ye" yazılı pankart taşıyarak sık sık "Be ziman jîyan na be", "Anadil hakkı engellenemez" ve "Katil polis üniversiten defol" sloganları atan öğrenciler, kampüs girişine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından öğrenciler adına açıklama yapan Özge Yılmaz, "Demokrasi bundan böyle toplumsal bir ihtiyaçtır. Sahte demokratik oyunlar artık bu coğrafyada sökmeyecektir" dedi. Yılmaz, hafta boyunca "anadilde eğitim" için okullarda gerçekleştirilecek boykota katılım çağrısı yaptı. / Diha
Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2013, 16:23