Milletvekili Bartın, mahpus hak ihlalleri İddialarını meclise taşıdı

Milletvekili Bartın, mahpus hak ihlalleri İddialarını meclise taşıdı

YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ

Milletvekili Öznur Bartın, Adana'daki cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri iddialarını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a önergeyi sondu.

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yöneltilen yazılı soru önergesinde, Adana Kürkçüler 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nden Adana Suluca 1 Nolu YGC Tipi Cezaevi'ne kendi istekleri dışında sevk edilen 12 mahpusun yaşadığı iddia edilen hak ihlallerini sordu.

Önergede, Adana İnsan Hakları Derneği'nin 3 Temmuz 2024 tarihli ziyaretinde elde edilen bilgilere göre, 06 Haziran 2024 tarihinde 8 ve 11 Haziran 2024 tarihinde 4 olmak üzere toplam 12 mahpus, kendilerine hiçbir gerekçe gösterilmeden Adana Kürkçüler 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nden Suluca 1 Nolu YGC Tipi Cezaevi'ne sevk edildikleri yer aldı.

 

Bartın, mahpusların yeni açılan cezaevinde henüz tamamlanmamış odalar nedeniyle tekli hücrelerde kalmak zorunda bırakıldıklarını ve bu hücrelerde yaşam koşullarının yetersiz olduğunu belirtti.

Öznur Bartın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan bu iddialara ilişkin detaylı açıklama yapılmasını ve Anayasa'nın 98’inci, İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince soru önergesinin yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.

Milletvekili Bartın’ın önergesi şöyle:

  1. 12 mahpusun kendi istek ve iradeleri dışında Adana Suluca 1 Nolu YGC Tipi Cezaevi’ne sevk edilmelerinin hukuki gerekçesi nedir?
  2. Fiziki birçok eksikliği bulunan Adana Suluca 1 Nolu YGC Tipi Cezaevi’nin faaliyete geçirilmesinin gerekçesi nedir?
  3. Hukuki durumları nedeniyle bu tür bir hapishanede kalmamaları gereken mahpusların tekli hücrelere konulmasının gerekçesi nedir?
  4. Bakıma muhtaç hasta mahpusların ve okuma yazması bulunmayan mahpusların tekli hücrede tutulmalarının gerekçesi nedir?
  5. Hasta mahpusların “Ağız içi arama” uygulamasını reddettikleri gerekçesi ile hastaneye sevklerinin yapılmadığı doğru mudur?
  6. Hasta mahpusların hastaneye sevklerinin sağlanması için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
  7. Hayatının tek başına idame ettiremeyen hasta mahpusların ve okuma yazması bulunmayan mahpusların 3 kişilik odalara geçişi sağlanacak mıdır?
  8. Hava sıcaklığı ve nemin yüksek olduğu yaz aylarında mahpuslara buzdolabı ve vantilatör verilmemesinin gerekçesi nedir?
  9. Suların mazot koktuğu ve üzerinde yağ benzeri şeylerin bulunduğu doğru mudur? Mahpusların temiz suya erişim sağlayabilmeleri için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
  10. Adana Suluca 1 Nolu YGC Tipi Cezaevi’nin eksiklikleri ne zaman tamamlanacaktır?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER