Habere göre Tokat, Konya, Düzce, Kocaeli, Kayseri, İstanbul ve Orta Karadeniz’deki bir ilde daha kamp bulunuyor. İstanbul’daki kampın Kumburgaz’da yolunun solunda ağaçlık bir bölgede bulunduğu, haftada bir gün eğitim verildiği, yerleşik bir düzenin kurulmadığı belirtiliyor. Haberde ayrıca Düzce’de, Adapazarı ve Hendek arasında kalan bir bölgede yapılan silah atış eğitimi ve talimlere onlarca kişinin katıldığı, tüm kamplarda eğitimci olarak görev yapan ve ‘Komutan’ diye hitap edilen kişinin Çerkes kökenli bir Sakaryalı olduğu, şimdiye kadar 400’ün üzerinde ‘milis’ eğittiği iddia ediliyor. Habere dayanak gösterilen kaynaklara göre, Kayseri ve Düzce’deki kamplar 15 günde bir; İstanbul-Kumburgaz ve Kocaeli kampları ise haftada bir toplanıyor. Kayseri kampı, Yahyalı ilçesinin Aladağ-Aksuderesi bölgesinde. Burada gençlere yakın çatışma, beden eğitimi, silah kullanma ve patlayıcı madde eğitimi verildiği ileri sürülüyor. Kocaeli kampı ise, Kandıra ilçesi Kıncıllı mevkinde bulunuyor.
TARTIŞMA NASIL BAŞLAMIŞTI?
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2 Ocak 2018 tarihinde çok kritik bir iddia ortaya attı. Sözcü’nün Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’e konuşan Akşener, iki ilin ismini vererek “Buralarda silahlı eğitim kampları kurulduğuna dair duyumlar alıyoruz” dedi. “Son dönemde bazı uzun namlulu tüfek taşıyan şahısların ortalıkta dolaştığı” bilgisinin tarafına geldiğini söyleyen Akşener’in verdiği iki il Tokat ve Konya’ydı. İddiaların bir an önce araştırılmasını isteyen İYİ Parti lideri, “Bunların seçim döneminde rol alacakları, istenmeyen bir sonuç çıkması halinde karışıklık yaratacakları yolunda yoğun söylentiler var” da diyerek, SADAT’ın ismini zikretmiş ve ‘acilen’ önlem alınmasını istemişti. AKP Sözcüsü Mahir Ünal ise bu sözlere “Böyle bir şeyi konuşmak her şeyden önce sorumsuzluktur. Bu bir iç savaş çığırtkanlığıdır” diye tepki göstermişti…
SADAT ‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN’ DEMİŞTİ
SADAT’ın açılımı Uluslararası Savunma Danışmanlık Ticaret Şirketi. Şirketin kurucusu, emekli tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Danışmanı olmasının ardından şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrılmıştı. ‘Özel güvenlik şirketi’ olarak kurulan SADAT’ın ilk günden beri yasadışı olarak faaliyet yürütüp yürütmediği tartışılıyor. Amaçlarını defalarca çeşitli yollarla açıklayan şirket ‘iç ve dış düşmana karşı askeri taktik ve organizasyon’ hizmeti verdiğini de ilan etmişti… Akşener’in iddialarına 5 Ocak’ta yanıt veren SADAT Kurulu Üyesi Ali Coşar, “SADAT’a ait olduğu iddia edilen eğitim kamplarıyla ilgili delili varsa derhal savcılığa suç duyurusunda bulun” demişti. Bunun ardından, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, 7 Ocak’ta Akşener’in iddialarını da tekrarlayarak yeni bir iddia ortaya attı. Özdağ, “Sadece Konya ve Tokat’ta değil, ülkenin belirli yerlerinde kamplar kuruluyor. Nokta da verebiliriz” derken, bu kampların ‘seyyar’ olduğunu kurulup eğitimden sonra kaldırıldığını savundu. Bu kampların yerleri ile ilgili soruya Özdağ şu yanıtı vermişti, “Çok önemli değil, nokta da verebiliriz. Hatta jandarmaya yapılan suç duyuruları da var. Jandarmanın gidip keşif yaptığı yerler de var. İhbardan sonra tutanak tutuluyor. ‘Siyasi konjonktür fazlasını yapmaya müsait değil’ diyor. Tam cümle bu. Genel başkan, ‘Hukuk bunlara el koysun, kim bunlar’ dedi. Nasıl fotoğraf çektiriyorlar. Kendilerine ‘özel harekat’ adını veriyorlar.”
Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2018, 11:06