MARMARA DENİZİ DİBİNDEKİ SİSMİK HAREKETLİLİĞİN BOYUTLARI AÇIKLANACAK
Zirvenin en önemli oturum başlıklarından biri ise; Nepal depremi ile yeniden gündeme gelen olası Marmara Depremi ve tsunami felaketi senaryolarının masaya yatırılacağı, “Akıllı Belediyecilik ev Etkin Afet Yönetimi”.
Türkiye ve Japonya İşbirliğinde Marmara Bölgesi’nde Deprem ve Afet Riskinin Azaltılması Projesi’nin (SATREPS) başında bulunun Nagoya Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yoshiyuki Kaneda da zirve için Türkiye’ye geliyor. Zirvenin ilk günü gerçekleştirilecek “Etkin Afet Yönetimi” başlıklı oturumda konuşacak olan Kaneda, Marmara Denizi dibinde son dönemde yaşanan sismik hareketlerin boyutlarını, rakamlarla açıklayacak. Kaneda, felaketin önlenmesi ve zararlarının azaltılmasına yönelik, Bölgesel Felaket Önleme Toplulukları oluşturulmasına yönelik atılması gereken adımları da kamuoyu ile paylaşacak. Aynı oturumda İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Mahmut Baş ile İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da birer sunum yapacak.
İSTANBUL’DA AKILLI ULAŞIM UYGULAMALARI
Zirve aynı zamanda teknoloji devlerinin temsilcileri ile yerel yöneticileri bira raya getirecek. İBB ve Bursa büyükşehir belediyelerinin, ciroları milyar dolarları bulan iştirak şirketleri de zirveye katılıyor. Zirvede, İstanbul’da trafik yoğunluğunun azaltılmasına yönelik geliştirilen akıllı uygulamalar ile arama kurtarma alanındaki teknolojik yenilikler görücüye çıkacak. Balkan ülkelerinden 25 belediye başkanı da zirve için Bursa’ya gelecek.
Açılışını Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yapacağı zirve, belediyeler arası işbirliğinin geliştirilmesi, afet anlarında koordinasyonun sağlanması, afet bölgelerine etkin ulaşım ve müdahale kapasitesinin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor.İha
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2015, 13:57