TV ve radyoların kapatılmasıyla birlikte işsiz basın çalışanlarının bilançosu da ağırlaştı.
Dicle Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, TV10’da 50 çalışan, Hayatın Sesi TV’de 28 çalışan, IMC TV’de 120 çalışan, Van TV’de 35 çalışan, Zorak TV’de 20 ve Azadi TV’de 30 çalışan işsiz kaldı.
İşsiz sayısı 3 bini aştı
DİSK Basın-İş tarafından Ağustos ayında yapılan açıklamada, basın yayın ve gazetecilik işkolunda sektörün neredeyse 3’te birinin işsiz kaldığına dikkat çekilmiş ve işsiz sayısının 2 bin 308 olduğu açıklanmıştı.
DİSK Basın İş Başkanı ve aynı zamanda İMC TV Haber Koordinatörü Faruk Eren, son olarak kapatılan televizyon ve radyolarla birlikte 15 Temmuz’dan sonra işsiz kalan basın çalışanı sayısının 3 bini aştığını söyledi.
Yaklaşık olarak 30 bin kişiyi istihdam eden basın iş kolunda TGS verilerine göre, en az 10 bin basın çalışanı işsiz kaldı. Bu da sektörde çalışanların 3’te birinin işsiz kaldığı anlamına geliyor.
Maddi saldırılar ile bilanço ağırlaşacak
Faruk Eren, Basın İlan Kurumu’nun gazetelerin çalışanlarına Terörle Mücadele Kanunu kapsamında dava açılan isimlerin işine son verilmemesi hâlinde ilanların kesilmesine olanak sağlayan yönetmelikte yaptığı değişikliğin de bilançoyu arttıracağının altını çizdi.
Yönetmenlikte yapılan değişiklik ile hükümetin Evrensel, Cumhuriyet ve Azadiya Welat gibi muhalif gazeteleri hedef aldığı belirten Eren, “Bu yönetmelik benden olmayan herkes işsiz kalsın anlamını taşıyor” dedi.
Eren, muhalif basına yönelik maddi saldırıların genişleyeceğini ifade etti.
Yaklaşık 5 milyon TL’ye el konuldu
Ayrıca muhalif basına yönelik mali saldırılar kapsamında Hayatın Sesi, TV10 ve IMC TV’nin mallarına da el konularak, TRT’nin kullanımına devredildi.
Kanal yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, 3 televizyon kanalı, server, reji sistemi, stüdyo ve kameralarına el konulmasıyla yaklaşık 5 milyon TL’lik bir mali kayıp yaşandı.
Bu da el konulan, kapatılan, basın kurumlarının durumu göz önünde bulundurduğunda el konulan özel mülkiyetin trilyonlarca lirayı buldu.
Basın sektöründe muhalif kanallara ev sahipliği yapan iş insanlarını da iflasın eşiğine getirdi.
Ne olmuştu?
Olağanüstü Hal (OHAL) ilanı ardından yayınlanan 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile aralarında İMC TV, Hayatın Sesi, TV 10, Van TV, Jiyan TV, Azadi TV ve Zarok TV’nin de bulunduğu 12 televizyon kanalı ve 11 radyonun kapatılmasına karar verildi.
28 Eylül akşamı Hayatın Sesi, Azadi TV, Jiyan TV, Van TV, TV 10, Denge TV ve Zarok TV TURKSAT’tan çıkarılmış, yayınları kesilmişti.
29 Eylül’de Yön Radyo yayını durduruldu.
30 Eylül’de Özgür Radyo’nun, İMC TV’nin ve Hayatın Sesi’nin internet sitelerine erişimi engellendi.
3 Ekim’de Med Nûçe TV’nin Fransa merkezli uydu şirketi Eutelsat üzerinden yaptığı yayın kesildi.
4 Ekim’de İMC TV ve Hayatın Sesi TV ve TV 10’na baskın düzenlendi, reji odaları mühürlendi.
Aynı gün, Özgür Radyo binasına gelen polis ekipleri, kapıyı kırarak içeri girerken, çalışanları darp ederek ve yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı; radyonun karasal yayınını kesti.
5 Ekim’de İMC TV, Hayatın Sesi TV ve TV 10’nun kanaldaki malzemeleri TRT’ye yediemin olarak tayin işlemleri başlatıldı.
Kapatılan kanalların arasında yer alan İMC TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Defne Asal ile Hayatın Sesi Televizyonu Genel Müdürü Gökhan Çetin ve Haber Editörü Sultan Özer’in sarı basın kartı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından iptal edildi./İmc
Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2016, 14:19