Hanuka Bayramı, Türkiye’de ilk kez sokakta kutlandı

İbrani takvimine göre Kislev ayının 25’inde yakılacak ilk mumla başlayıp sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam eden Hanuka bayramı Türkiye’de ilk kez kamusal bir alanda, İstanbul Ortaköy Meydanı’nda kutlandı.

Hanuka Bayramı, Türkiye’de ilk kez sokakta kutlandı
 Yahudiler Türkiye’de ilk kez Işık Bayramı olarak bilinen Hanuka Bayramı’nı halka açık bir alanda kutladı.

Türkiye’de bugüne dek sadece evlerde ve sinagoglarda kutlanan bayram, bu kez İstanbul Ortaköy Meydanı’nda kutlandı.

Kutlamaya Beşiktaş Belediyesi ev sahipliği yaparken; Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve İstanbul Ermeni Katolik Cemaati Başepiskoposu Levon Zekiyan, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Ekümenik Patrik temsilcileri, Ermeni Patrikhanesi temsilcileri, Vakıflar Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, Dışişleri Bakanlığı müsteşarları, İstanbul Müftülüğü temsilcileri, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar katıldı.

‘Işığımızı içimize hapsetmişiz’

Çok sayıda Yahudinin katıldığı kutlamada konuşan Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, “Yıllardır Dünya’nın küçük büyük birçok şehrinde Hanuka mumlarımızın yakılışının fotoğraflarına imrenerek baktık. Neden bizler yüzyıllar önce bu özgürlüğü yaşayabilmemize kucak açan ülkemizde, kardeşlik ve sevgi ışığımızın coşkusunu  aynı şekilde  paylaşamamışız? Yaşanarak oluşmuş korkuların yarttığı önyargılar ve önyargıların beslendiği ötekileştirmelerle yarattığımız yeni korkularla, kapanmışız ve ışığımızı içimize hapsetmişiz,” dedi.

İbrahimzadeh, “Hanuka bayramının hikayesi de aslında farklıklar içinde bir olana birlikte ulaşabilmenin hikayesi. Karanlıkları birlikte aydınlatabilecek ışığı oluşturabilmenin hikayesidir,” diye konuştu.

Hanuka Bayramı

Hanuka sözcüğü İbranice “adanma, ithaf etmek” anlamlarına geliyor. “Işık Bayramı” ya da “Yeniden Adanma Bayramı” olarak da anılan bayram, İbrani takvimine göre, Kislev ayının 25’inde yakılacak ilk mumla başlayıp sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam ediyor.

Dün gece Hanuka’nın son gecesiydi. Sahnedeki 9 mumu sırayla Hıristiyan, Musevi ve Müslüman din insanları ve çeşitli temsilciler yakarken, son mumu ise geleceğin teminatı adına çocuklar yaktı.İmc

Bu haberde Agos ve Bianet’ten yararlanıldı.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2015, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER