El Emeği Göz Nuru Dedikleri Bu Olmalı: Yüksekovalı Kadınlar Bahçelerden Topladıkları Kayısıları Doğal ve Lezzetli Pestile-Bastıka Dönüştürüyorlar

El Emeği Göz Nuru Dedikleri Bu Olmalı: Yüksekovalı Kadınlar Bahçelerden Topladıkları Kayısıları Doğal ve Lezzetli Pestile-Bastıka Dönüştürüyorlar

ESAD TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesinde kadınlar bahçelerden büyük emek ve özveriyle topladıkları kayısıları, eve getirerek tencerede kaynatarak pestile ya da bastıka dönüştürüyorlar. 

Her sene olduğu gibi bölge halkı sonbahara doğru yaklaşırken meyve ağaçlarından ürünlerini toplamaya başladılar.

Kadınlar, daha çok kış ayında tüketilmek için meyve ağaçlarında bulunan kayısıları büyük bir zahmetle toplamaya ve pestile dönüştürmeye başladılar.

Meyve bahçelerinden topladıkları kayısıları eve getirerek tek tek yıkadıktan sonra parçalara ayırarak tencerede kaynatıyorlar.

Kaynatma işlemi bitikten sonra da beyaz yağlı kağıtlar üzerine kayısıların sulu halini dökerek pestile dönüştürüyorlar.

"Bu meyveler büyük zahmetlerlerle buraya kadar geliyor" diyen ev hanımı Yasemin Baran, “Malum her sene olduğu gibi kış hazırlığı yapıyoruz. Kış aylarında tüketmek için çeşitli gıdalar hazırlıyoruz ve saklıyoruz. Bu dönemde bahçeden getirdiğimiz kayısıları evde yıkadıktan sonra, parçalara ayırarak kaynatıyoruz. Su haline geline kayısıları daha sonra pestile dönüştürüyoruz. Buna doğal pestil diyebiliriz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2024, 02:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER