CHP 27 Eylül’de, OHAL kapsamında çıkarılan 669 sayılı KHK’nin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne ikinci başvuruyu yapmıştı. 669 sayılı kararname ile bin 389 asker TSK’den ihraç edilmiş, kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmıştı. Aynı kararname ile tüm askeri hastaneler de Sağlık Bakanlığı’na bağlanmıştı.
Bu CHP’nin OHAL kapsamında çıkarılan kararnameler konusunda yüksek mahkemeye yaptığı ikinci başvuru olmuştu. CHP bu başvurudan yaklaşık bir hafta önce de 668 sayılı kararnamenin iptali için başvuru yapmıştı.
‘NORMALLEŞMEYE DÖNÜLMELİ’
Başvuruyu yapan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AYM binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “15 Temmuz gecesi nasıl hukuk dışılık yaşanmış ve bu hukuk dışılık önlenmişse şimdi iktidara düşen hukukun içinde kalmak; keyfi, fırsatçı anlayışlarla kanunları değiştirmek değildir. Bir an önce bütün kararnamelerin Meclis gündemine gelerek, görüşülmesini ve kanunlaşmasını bekliyoruz” demişti.
Olağanüstü hal kararnameleriyle yasalarda değişiklik yapılamayacağını belirten Gök, “Demokratik ülkelerde olağanüstü yönetim usulleri hukuku dışlayan keyfi bir yönetim anlayışına gelmez. Olağanüstü haldeki yönetimlerin amacı bir an önce anayasal düzene dönmek ve anayasayı korumak olmalıdır. Sınırlandırmaların durumun gerektirdiği ölçüde olması gerekmektedir. Olağanüstü halde kanun hükmünde kararnamelere getirilen düzenlemeler olağanüstü halin amacını ve sınırını aşmamalıdır. Olağanüstü halin gerekli kılmadığı konuların olağanüstü hal kararnameleriyle düzenlenmesi olanaksızdır” ifadelerini kullanmıştı.Duvar
Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2016, 16:56