Bakanlık İğneada’yı daha önce turizm kenti ilan etmiş

Üçüncü nükleer santralin yapılması planlanan İğneada’nın Kalkınma Bakanlığı tarafından turizm kenti ilan edildiği ortaya çıktı.

Bakanlık İğneada’yı daha önce turizm kenti ilan etmiş
Kalkınma Bakanlığı’nın nükleer santral yapılması planlanan Kırklareli’nin İğneada ilçesini turizm kenti ilan ettiği ortaya çıktı.

Cihan Haber Ajansı’nın (CİHAN) haberine göre, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Geliştirme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü, ‘Bölgesel Geliştirme Ulusal Stratejisi 2014-2023’ başlıklı bir rapor hazırladı.

‘Daha Dengeli, Topyekun Kalkınma’ sloganıyla hazırlanan raporda, Bölgesel Gelişmeyi Etkileyen Uluslararası Eğilimler, Türkiye’deki Bölgelerin Yapısı Ve Eğimler, Bölgesel Gelişme Vizyonu ve Stratejileri, Uygulamanın Koordinasyonu, İzleme ve Değerlendirme Bölümleri bulunuyor.

Raporda, İğneada-Kıyıköy ile birlikte Datça, Kilyos, Saros Körfezi, Kapıdağ Yarımadası-Avşa-Marmara adaları, Kaş-Finike, Anamur kıyı kesimi, Samandağ, Kahta Maçka turizm kentleri arasında bulunuyor.

Turizm kentleri için  “Turizm kentlerinde belli temalar çerçevesinde turizmin gelişimi planlanıyor. Bu kentlerdeki alternatif turizm türlerinin gelişiminin yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmesi sağlanacaktır” deniliyor.

Turizm noktaları

Raporda, turizm kentleri dışında eko turizmi, kongre turizmi, fuar turizmi, sağlık ve termal turizmi ve deniz turizmi kentleri tek tek sıralandı.

* Eko turizm bölgeleri: Göller Bölgesi: Konya, Isparta, Afyon, Burdur.Bolu, Bartın, Zonguldak, Sinop, Antalya, Mersin, Küre Dağları Milli Parkı.

* Kongre Turizmi: İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Konya, Bursa, Mersin, Diyarbakır.

* Fuar Turizmi: İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Adana, Antep, Trabzon, Diyarbakır.

* Sağlık ve Termal Turizmi:

Güney Marmara; Balıkesir, Çanakkale, Yalova.

Frigya; Afyonkarahisar, Ankara, Uşak, Eskişehir, Kütahya.

Güney Ege; Aydın, Manisa, Denizli, İzmir.

Orta Anadolu; Aksaray, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat.

* Deniz Turizmi: Trabzon, Kuşadası, Samsun, İzmir, Antalya, Mersin, İstanbul.

Ne olmuştu?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, “Üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor. Firmalarla görüşmeler devam ediyor” demişti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji Bakanı Alaboyun’ın sözleriyle ilgili, İğneada’yla ilgili bir çalışma ve başvurunun olmadığını söylemişti.

İğneada neden önemli?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın sitesindeki bilgiler şöyle:

Türkiye kuş varlığını oluşturan 454 kuş türünden yarıya yakını (200’den fazla tür) yıliçerisinde İğneada’da görülebilmektedir.

Avrupa Kırmızı Liste (E.R.L. = IUCN) ölçütlerine göre nesli tehlike altında olan ve ya tehlike altına girebilecek statüdeki; Cüce Karabatak, Akkuyruklu Kartal  ve Küçük Kerkenez İğneada’nın sağlıklı ekosistemini temsil eden 3 gösterge kuş türüdür. Bunun yanı sıra sadece kuzey Trakya’da görülen Küçük Yeşil Ağaçkakan İğneada’da öne çıkan önemli bir kuş türü.

Bern Sözleşmesi ölçütlerine göre alanda konaklayan veya yaşamını sürdüren 184 kuş türü (2007) tehlike altında sınıfında olup koruma altına alınması gereken türlerden.

Tüm Türkiye’deki memeli türlerinin %57’si İğneada yöresindeki zengin yaşam alanlarında görülebiliyor.

Yaban kedisi, Karaca, Porsuk, Geyik, Orman Faresi, Tilki ve Susamuru alandaki memeli hayvanlar arasındadır.

Lagün, göl ve dere gibi farklı sulak alanlarında bilinen 30 balık türü yaşamaktadır. Bölgedeki dere ve göllerde yaşayan 8 balık türü Bern listesinde –Korunması Gereken Türler (PFS)-sınıfındadır.

Bern Sözleşmesine göre kesinlikle korunması gereken iki yaşamlı türlerden Pürtüklü Semender ve Gece Kurbağası ile sürüngen türlerinden Oluklu Kertenkele, Yeşil Kertenkele ve İnce Kertenkele alanda yaşama ortamı bulabilmektedir.

IUCN koruma sınıfında yer alan Büyük Teke Böceği ve Benekli Bakır Kelebeği İğneada’da kendine uygun yaşam ortamı bulmuştur.İmc

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2015, 16:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER