Aralık ayı toplantısında Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yönettiği toplantıda Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilen yazıda, ASKİ’nin Büyükşehir’e yeni bağlanan ilçelerden dolayı giderlerinin arttığı, buna karşın gelirlerinin ise azaldığını kaydedilerek zam talep edildi.
Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla yüzde 10.11’lik zam için ASKİ Yönetim Kurulu’na yetki verildi.
Zamlı faturaların önümüzdeki ay abonelere gönderileceği belirtildi. Ankara’da halihazırda Katma Değer Vergisi (KDV) hariç, su bedeli 3.04 ve atıksu 1.52 olmak üzere toplam 4.56 oranında tarife uygulanıyor.
Zamlı oranla birlikte Ankara’da su bedeli 5.02 olacak.
Böylece 13 Ekim 2014’te yapılan yüzde 9’luk zamla birlikte, iki yılda Ankara’da suya yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılmış oldu.
Tüketici Hakları Derneği’nden tepki
Yüzde 10,11’lik su zammına sert tepki gösteren Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Ankaralı’nın ‘kullanmadığı suya yüksek para ödediğini’ söyledi.
Çakar, “Kızılırmak suyu Ankara şebeke suyuna eklendiğinden beri vatandaşlar musluk suyu içmiyor. Bu oran tüm şehirde yüzde 70’in üzerinde. İçmediği suya dünyanın parasını veriyor Ankaralı. Bir de damacanaya para veriyor.” ifadelerini kullandı.
Suyun en pahalı olduğu ilin Ankara olduğunu söyleyen Turhan Çakar, “Belediyenin iki temel görevi vardır. Su temin etmek ve ulaşımı sağlamak. Ankara’da ikisi de vatandaşın aleyhine, ikisi de içinden çıkılmaz halde. Türkiye’nin en pahalı suyunu Ankaralı kullanıyor. Bu yüzde 10.11’lik zam için de hukukçularımız incelemelerini yapacak, gerekirse dava edeceğiz. Daha önceki yıllara ait zamlarla ilgili davalarımız da halen devam ediyor.” diye konuştu.İmc
Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2015, 13:43