AİHM ise Saçılık’ın başvurusuyla ilgili kararını dün açıkladı. Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre Saçılık’a yerel mahkemenin uygun gördüğü tazminatı yeterli bulan AİHM, ayrıca 2010’dan beri yaptığı mahkeme masrafları için Türkiye’nin Saçılık’a 10 bin Euro ödemesine hükmetti.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan Avukat Senem Doğanoğlu, “AİHM kararında, Saçılık’la ilgili Isparta’daki yerel mahkemenin kararında yer alan ‘kusurlu olduğu’ yönündeki tartışmanın geçersiz olduğu ifade ediliyor. 2011’deki nihai kararında bu tartışmanın kapandığı, Saçılık’a kusur atfedilemeyeceği belirtiliyor” dedi.
AİHM: Kararlarımı dikkate alın
AİHM’in ayrıca, Danıştay’ın Saçılık’ın tazminatı geri ödemesi yönünde karar vererek kendi kararlarını dikkate almadığını gösterdiğinin de altını çizdiğini söyleyen Doğanoğlu, “Bu çok önemli ve AİHM’in yeniden yargılama kararı verdiği diğer herkes için de geçerli olabilecek bir karar. AİHM, verdiği kararların mahkemelerce dikkate alınmak zorunda olunduğunu açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Saçılık, Dünya Emekçi Kadınlar Günü için ‘Devlete ve erkeğe köle olmayın’ başlıklı bir bildiri dağıttığı için tutuklandı. Saçılık’ın kolunun koptuğu, çok sayıda mahkumun şiddete maruz kaldığı 5 Temmuz 2000’daki operasyondan sonra açılan soruşturmalarda askerler, komutanları ve gardiyanlar hakkında takipsizlik kararı verildi.
Olaydan sonra tek dava, dozer operatörü hakkında açıldı, ancak bu dava da beraatle sonuçlandı. Saçılık’ın içişleri ve adalet bakanlıkları aleyhinde açtığı davada mahkeme, idareyi kusurlu buldu ve 150 bin TL tazminata hükmetti.
Ancak bu davanın sonunda Saçılık kusurlu bulunarak, 150 bin TL’yi faiziyle 725 bin TL olarak geri ödemesi kararlaştırıldı. Saçılık, bu karara itiraz etti ancak itirazı reddedildi. Saçılık’ın karar düzeltme başvurusunu Danıştay 10. Daire, geçtiğimiz günlerde geri çevirdi./Diken.com
Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 09:10