ABD’de işsizlik oranı, bütçe açığı ve petrol fiyatlarının düşmesine paralel olarak, istihdam, ücretler ve sigortalı insan sayısının arttığının altını çizen Obama, “ABD, şu anda dünyanın en güçlü ve dayanıklı ekonomisine sahip. Biliyorum, New Hampshire’de başkanlık aday adaylığı için seçim çalışmaları yapan Cumhuriyetçilere inandırıcı gelmeyecek. Sanırım herkesi memnun etmek mümkün değil” diyerek, Cumhuriyetçi Partili adaylara da gönderme yaptı.
Yaşanan olumlu gelişmelerin daha yapılacak çok iş olmadığı anlamına gelmediğini belirten Obama, Çin ve küresel piyasalarda yaşanan ekonomik çalkantıların sürdüğünü ve küresel ekonomide hala yumuşaklık bulunduğunu dile getirdi. Gelişmekte olan ülkelerin de ekonomik güçlüklerle karşılaştığını söyleyen Obama, “Çin bir geçiş süreci yaşıyor, Avrupa ekonomisi hala yavaş ilerliyor. Bunlar yurtdışında iş yapan Amerikan şirketlerine karşı yönde bir esinti yaratıyor, ihracatımızı daha da güçleştiriyor. Bunları göz önüne alıp ekonomik toparlanmanın sürdürülebilmesi için akıllı adımlar atmamız gerekir” diye konuştu.
Salı günü Kongre’ye göndereceği Bütçe Planı’nın, Amerikalılara daha çok fırsat sağlayacak, eğitim ve iş deneyimi kazandırmaya yönelik olduğunu söyleyen Obama, bu politikalar sonucu çalışanların daha iyi gelir elde etmelerini sağlayacak iş alanlarının kurulmasını amaçladığını belirtti.
TEMİZ ENERJİ PAYI ARTIYOR
Bütçe Planı’nda, temiz enerjiye yönelik payın ikiye katlanacağına değinen Obama, “Petrol fiyatları bir süre daha düşük kalacak gibi görünüyor. Bu ekonominin geneli için iyi bir gelişme ancak fiyatların düşük olduğu bu dönemi iyi kullanarak temiz enerjiye geçişi hızlandırmamız çok önemli. Temiz enerji ile daha hızlı istihdam sağlanacak ve kirlilik önlenecek ve giderler kısılacak” dedi.
Açıklamalarını bitirdikten sonra, gazetecilere iyi hafta sonları dileyerek gitmeye ve sözü Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’e bırakmaya hazırlanan Obama, gazetecilerin ısrarı üzerine kürsüde kalarak, iki soruyu yanıtladı. Obama, “Peki, tamam hadi bir kaç soruyu yanıtlayayım” dedikten sonra, kendisine yöneltilen “Amerikalıların ekonomik gelişmelerle ilgili kaygılarının neden sürdüğü” sorusuna verdiği yanıtta, “Çok önemli gelişmeler sağladık ama hala bir gerginlik var. İnsanlar 2007-2008’de yaşanılan ekonomik yıkımın etkisinde. Evlerinizin değeri yarıya düşerse yada güvencede olduğunu düşündüğünüz işinizden olursanız, bu zamanlar aklınıza gelir. Birçok insan hâlâ bunları hissediyor. Uzun dönemde ekonomide başa çıkmamız gereken konular olduğu, ekonominin daha dinamik ve hızlı dönmesini istemeleri konusunda haklılar. İşlerin yolunda gittiğini, daha iyi olduğunu biliyorlar ama hâlâ kaygı duyabiliyorlar. Benim söylediğim şey, yaşadığımız gelişmelerden gurur duymalıyız. 1930’dan sonra yaşanan en kötü ekonomik krizi atlattık. Bunu bir çok başka ekonomiden daha iyi, hızlı ve başarılı gerçekleştirdik” diye konuştu. Obama, “Ekonomi yönetimi konusunda Cumhuriyetçi Parti’nin önerilerini dinlemiş olsaydık çok daha kötü durumda olabilirdik. Biliyoruz çünkü bir çok Avrupa ülkesi bu tür önlemleri uyguladı ve krizden önce bulundukları noktaya bile hâlâ ulaşabilmiş değiller” dedi. Obama, petrol ihracı yada ithali yapacak kuruluşlardan, varil başına 10 dolar vergi alma projesini de savunarak, bunun temiz enerji dönüşümüne yarayacağını, gelecekte daha güçlü ekonomi ve altyapıya katkı sağlayacağını söyledi.
Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2016, 13:46