Üniversitede 'ahlak' duvarı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve kampusunda bulunan Kız Öğrenci Yurdu ile İlahiyat Fakültesi arasına iddialara göre, 'İlahiyat Fakültesi'nde okuyan kız öğrencilerin ahlakı bozuluyor' gerekçesiyle metrelerce uzunluğunda duvar örüldü.

Üniversitede 'ahlak' duvarı
Üniversitelerde yeni eğitim dönemi bir haftalık okul boykotu ile başlarken, üniversite yöneticilerinin baskıcı uygulamaları şimdiden kendini göstermeye başladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve kampusundaki Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı İmam Şafii ve Seyit Fehim Arvasi yurtlarında kalan öğrenciler, cinsiyetçi yaklaşımlarla karşı karşıya.
Daha önce KYK yurdu olarak geçen binalara, bu yıl mezhepçi isimler verilmesinin yanı sıra iddialara göre 'İlahiyat Fakültesi'nde okuyan kız öğrencilerin ahlakı bozuluyor' öğrencilerin kaldığı Melikşah Yurdu ile İlahiyat Fakültesi arasında bulunan demir teller kaldırılarak yerine metrelerce uzunluğunda duvar örüldü. Üniversite yönetiminin baskıcı politikalarından çekindikleri için isimlerini vermek istemeyen öğrenciler, duvarları yapanların ilk önce kendi zihniyetindeki duvarları aşması gerektiğini dile getirdi. 
'Ahlakın ahlaksızlar tarafından dayatıldığı ülke' 
"Cinsiyet duvarı" diye adlandırdıkları duvarın ahlaki bir amaçla yapılmasının durumun vahametini ortaya koyduğunu belirten öğrenciler, ahlakın ahlaksızlar tarafından dayatılmasının ancak Türkiye'de görülebilecek bir durum olduğunu ifade etti. En ufak bir çalışmanın aylarca sürdüğü üniversitede, sözkonusu duvarın çok kısa bir süre içerisinde bitirildiğine de aktaran öğrenciler, asıl ahlaksızlığın tecavüzcülerin, kadın katillerinin aklanması olduğunu vurguladı. 
'Kadınlara karşın bu tür yaklaşımlar devlet aklının bir ürünüdür'
Yurtlarda kalan kadın öğrencilerin karşı karşıya kaldığı bir diğer sorun ise üniversite yönetiminin "eril" yaklaşımı. Yurtta kalan kadın öğrenciler, erkek öğrencilerin yurda en son giriş saatinin 23.00 olarak belirlenmesine rağmen, kadınlar için bu saatin 22.30 olarak belirlenmesine de tepkili. 
Yurtta kalan kadın öğrenciler, kendilerine yönelik bu ve buna benzer yaklaşımların devlet aklı ile ilgili bir durum olduğu söyleyerek, bu kararların devletin kadını görmek istediği yerin aslında neresi olduğunun bir kanıtı niteliği taşıdığını vurguladı. Kadınlar ayrıca KYK yöneticilerinin bu dayatmalarına karşı duracaklarını ve bu uygulamaları asla kabul etmeyeceklerini de belirtti. 
Yurt yönetimi ise iddialarla ilgili telefonlara cevap vermedi. 

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2015, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER