Karataş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün okullara gönderdiği yazı tepki çekti. Söz konusu yazıda öğretmenlerden telefonlarını hafta sonu dahi açık tutmaları istendi.
Karataş Kaymakamlığının personelin dikkat etmesi gerekenler noktasında aldığı kararları bildiren yazıda personelin tıraşsız, kot pantolon, tişört gibi kıyafetlerle okula gelmesi durumunda işlem yapılacağı belirtildi. Aynı yazıda personelden kendisine ayrılmış olan hafta sonu tatili ve izin günleri de dahil olmak üzere telefonlarını açık tutması ve ulaşılabilir olması istendi. “Olağanüstü bir durum mu var?” diye soran Eğitim Sen Adana Şubesi ise bu isteklere tepki gösterdi.
‘ASKER DE DEĞİLİZ KÖLE DE’
Kolluk kuvvetleri için, bir olay durumunda ulaşılabilmek için böyle bir mevzuat olduğunu hatırlatan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, “Biz kimsenin askeri de, kölesi de değiliz. Yasaya göre savaş durumunda bizden her an hazır olmamızı isteyebilirler. Kaymakamlık adını koysun. Bir savaş durumu ya da savaş mı var?” diye sordu.
AKP’NİN ÖZGÜRLÜKTEN ANLADIĞI BU
Memurlardan tatilde telefonlarının açık olmasının istenmesinin anlamsız olduğunu dile getiren Ahmet Karagöz, “Telefon kullanmayan arkadaşlar olabilir. Köylerde telefon çekmiyor olabilir. Tehdit edilir gibi bir karar gönderilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.
Kılık kıyafet yönetmeliği ile ilgili ifadeler hakkında da konuşan Karagöz, “Türbanla ilgili yönetmelik çıkmadan evvel böyle bir yazı gönderilmedi. AKP’ye rant sağlayacak siyasi simgeler kaldırıldıktan sonra ‘Bizim istediğimiz şekilde giyinirsiniz’ yaklaşımını kabul etmiyoruz” şeklinde konmuştu. Öğretmenlerin öğrenciler için rol model olduğunu dile getiren Karagöz, ancak nasıl giyineceklerini öğretmenlerin kendilerinin bileceğini, ne giydiklerinin değil, öğrenciye yaklaşımın, onlara nasıl rehberlik ettiklerinin önemli olduğunu dile getirdi. ILO hükümlerine göre, birçok ülkede uygulandığı gibi öğretmenlerin serbest giyinebileceğini dile getiren Karagöz, Türkiye’nin bu sözleşmeyi imzalayarak bunu kabul ettiğini hatırlattı.
‘SAKALLA DEĞİL HALKLA İLGİLENSİN’
İlçenin mülki amiri olan Kaymakamın, personelin pantolonu, sakalı ile ilgileneceğine vatandaşım sorunlarına bakması gerektiğini ifade eden Karagöz, Karataş’ta bulunan tarım işçilerinin barınma ve eğitim sorununa dikkat çekti. Karagöz, “Kaymakam bey çocukların okuyacağı okulu buldu mu? Bu konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirirse seviniriz” dedi.
‘BASKILAR İLK HAFTADAN BAŞLADI’
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, yeni eğitim öğretim yılına dair sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Şubeler adına açıklama yapan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan, öğretmenlerin yandaş sendikalara geçmeleri için baskıya maruz kaldıklarını dile getirdi.
Çağdaş, bilimsel ve ana dilinde eğitim verilmesi gerektiğini belirten Akkan, 13 yıllık AKP iktidarında eğitimin sorunlarının her geçen gün arttığını ifade etti. Öğretmenlerin yandaş sendikalara geçmeleri için baskıya maruz kaldıklarını dile getiren Akkan, “Bu baskılar iş barışının bozulmasına hizmet etmektedir. Ortadoğu’daki ve ülkemiz şehirlerindeki çatışmalı ortamı okullara davet etmektedir. Yönetenleri yol yakınken bu tekçi anlayıştan vazgeçmeye, demokratik, katılımcı, barışçıl bir ortamın yaratılmasına davet ediyoruz” dedi.
Akkan, “Norm fazlalığı tehditleriyle öğretmenlerin yandaş sendikaya geçmesi için her türlü baskıyı ilk günden uygulamaya başladılar” dedi.Evrensel