Yunanistan’da binler ‘hayır’ dedi

Yunanistan’da hükümetin kreditörlerin nakit akışının sağlanması için öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz’da halk oylamasına sunma kararının ardından başkent Atina’da binlerce kişi “Yeni memorandum istemiyoruz. Borç hemen silinsin. Hayatlarımız bize aittir” dedi.

Yunanistan’da binler ‘hayır’ dedi
 Yunanistan’da hükümetin kreditörlerin nakit akışının sağlanması için öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz’da halk oylamasına sunma kararının ardından başkent Atina’da binlerce kişi ‘hayır’ dedi.

Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı’nda toplanan yaklaşık binlerce kişi üzerinde “hayır” yazan Yunanistan bayrakları açarak, “Yeni memorandum istemiyoruz. Borç hemen silinsin. Hayatlarımız bize aittir” şeklinde sloganlar attı.

SYRIZA üyeleri ve çeşitli sol grupların da destek verdiği eylemde referandumda “hayır” denmesi çağrısı yapıldı.

Eylem müzik konseri verilmesinin ardından olaysız şekilde tamamlandı.

syriza

Borcunu ödeyemezse iflas edecek

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedilmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıklamıştı. Tsipras, 5 Temmuz’daki referanduma kadar borç ödemesinin ertelenmesini istemiş ancak talep reddedilmişti.

Yunanistan’da, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi amacıyla 29 Haziran’dan itibaren 6 gün bankaların kapalı kalması kararlaştırıldı. Maliye Bakanı Yannis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için ülkedeki tüm banka ve şubelerinin kapalı kalması, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi konusunda tavsiye kararı aldı. ATM’lerden de yalnızca 50-60 euro çekilebilecek.

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1,6 milyar euroluk geri ödeme yapması gerekiyor

Eurogroupe tarafından yapılan son teklifte, Yunanistan’a daha önce yapılan yardımların süresinin 5 ay uzatılarak, 15,5 milyar euro ek kredi verilmesi öngörülüyordu. Yunanistan’a yardım paketinin uzatılması karşılığında istenen reform ve kemer sıkma politikalarının ülkeyi daha ağır resesyona sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye olan 1,7 milyar Euro borcunu ödeyemeyecek ve 30 Haziran’da iflas edecek. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimali de var.

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER