'Umut' olarak geldi, 'Troykacı' olarak gitti

Avrupa Birliği, İMF politikaları ve anlaşmalarına karşı çıkarak halkın desteğini arkasına alan ancak, “Tek yasa maddesiyle ortadan kaldıracağım” dediği Troyka anlaşmalarına üçüncüsünü ekleyen SYRIZA hükümeti istifa etti.

'Umut' olarak geldi, 'Troykacı' olarak gitti
 Papandreu, Samaras, Papadimos hükümetleri gibi SYRIZA hükümeti de ‘Troykacı’ bir hükümet olarak düştü. Halkta oluşan tepkiler, SYRIZA içindeki sol muhalefetin hükümet politikalarından ayrı hareket etmesi ve kitlesel kopuşlar SYRIZA hükümetini azınlık konumuna düşürdü. Yunanistan Başbakanı Çipras’ın ağzından dile getirilmese de erken seçimin 20 Eylül’de yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos bugün hükümet kurma görevini ana muhalefet partisi olan Yeni Demokrasi Partisine verdi. Ancak Yeni Demokrasi Partisinin koalisyon kuracak gücü ve olanakları yok.

ÇİPRAS AB VE IMF’Yİ ALTERNATİF GÖSTERDİ

Dün akşam saatlerinde halka seslenen Çipras kelimenin tam anlamıyla bir Troyka savunucusu olarak AB ve İMF politikalarını tek alternatif olarak gösterdi. Ülkenin rahat nefes alacak duruma geldiği, ve yapılan anlaşmayı hükümetin başarısı olarak değerlendirdiği konuşması önceki Troyka anlaşmalarını imzalayan Papandreu ve Samaras’ı hatırlatıyordu. Çipras daha da ileriye giderek “Ülkenin bu reformlara ihtiyacı var” demekten bile kaçınmadı. Çipras, hükümet politikalarına muhalefet eden, Troyka ve uygulama yasalarına hayır diyen kırka yakın milletvekilinin içinde yer aldığı ‘sol platformu’ ise “ideolojik tutarlılık gösterdiklerini savunan aşırı tutumlara sahip kesim” olarak değerlendirdi.

SYRIZA DA ALTERNATİF OLAMADI

“Bu hükümetten geriye kalan nedir” diye sorulursa, verilecek cevap Troykacı bir hükümet ve AB ve İMF politikalarıyla bütünleşmedir. SYRIZA’nın geldiği bu nokta göz önünde bulundurulursa yeniden bir boşluğun doğduğu söylenebilir. SYRIZA da alternatif olamadı ve geniş kitleler içinde var olan arayışlar devam edecek. SYRIZA bu gerçeğin farkında olarak bu seçimde de alternatifsizliğe yatırım yapacak ve ‘Ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, direndiklerini ve yapılabilecek en iyi anlaşmayı yaptıklarını’ söyleyerek halkı ikna etmeye çalışacak. Geçmiş hükümetlerin ‘kayıtsız şartsız’ teslim olduğunu ama SYRIZA’nın hiç olmazsa direndiğini ve tüm olanakları tükettikten sonra anlaşmayı imzalamak zorunda kaldığını söyleyen bir kitlenin hâlâ var olduğunu ve SYRIZA’yı destekleyeceklerini belirtmek gerekir.

SYRIZA’NIN İNKAR POLİTİKALARI DESTEK KAZANDI

Ancak SYRIZA içindeki sol platform üyelerinin cepheden tutum alması ve SYRIZA’nın izlediği politikalarla inkar ettiği parti programına sadık kalacaklarını söylemeleri daha şimdiden ciddi bir destek bulmuş durumda. SYRIZA gençlik örgütlerinin Sol Platformu destekleyeceklerine dair açıklama yapmaları ve parti örgütlerindeki toplu istifalar, SYRIZA bileşenlerinin Sol Platform içinde yer alacaklarını açıklamaları güçlü bir antitroykacı çıkışın mümkün olduğunu göstermektedir. Daha şimdiden Troykacı tüm partiler bu alternatifin güçlenmemesi için her türlü propaganda ve yalana başvuruyorlar. Sol Platform tüm Troyka anlaşmalarının iptal edilmesini ve “gerekirse” avrodan çıkılarak eski ulusal para birimine dönmeyi, gasbedilen tüm kazanımların geri verilmesini savunuyor.

İTTİFAK TARTIŞMALARI

Troyka politikalarına karşı alınan bu tutum etrafında geniş bir ittifakın oluşmasına yönelik çabalara destek vereceklerini açıklayan çok sayıda siyasi örgüt, kitlesel kurum, sendikalar ve aydınlar bu doğrultuda çaba içine girmiş bulunuyor. SYRIZA’nın Çipras’tan önceki Genel Başkanı olan ve sol içinde etkili bir isim olarak bilinen Alekos Alavanos açıkça AB ve avrodan çıkışı savunuyor ve Sol Platform ile ortak hareket edeceklerini söylüyor. ANTARSİA adlı sol ittifak cephesi içinde bazı ayrılıklar olsa da onlar da güçlü bir ittifaktan yana olduklarını açıklamış bulunuyorlar. Tüm söylemler halk oylamasında çıkan “hayır” oylarının bir alternatife çevrilmesi ve güçlü bir halk hareketi olarak ortaya çıkması doğrultusunda. Ancak sol hareketler içinde hâlâ sol platform ile ittifakı reformizm olarak savunan yapılar olası bir güçlü çıkışın önünde engel durumundalar. Kitlelerin acil talepleri etrafında oluşturulacak bir birliğin işçi ve emekçi hareketine getireceği kazanımları göremeyen bu yapıların başında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) var.

TROYKACI PARTİLERİN ALTERNATİF OLMA OLASILIKLARI DA YOK

Halkın içinde politik partilere karşı duyulan tepkilerde ‘umutsuzluk’ hakim. Özellikle Troykacı partilerin yeni bir alternatif olarak ortaya çıkma olasılıkları da yok. Tüm Troykacı partiler seçimden sonra Troyka cephesinin koalisyon kurması umudunu taşıyorlar. Bunun içinde SYRIZA’yı da saymak yanlış olmayacaktır. PASOK’un meclise girmesinin zor olduğu diğer Troykacı partilerin oy kaybetmeye devam edecekleri ve KKE’nin yüzde 4.5 oranının üstüne çıkamayacağı ortak kanı durumunda. Faşist Altın Şafak Partisinin ise oylarını artırması ve meclise üçüncü parti olarak girmesi sürpriz değil.

‘ÇİPRAS HAYIRLARIN ÜSTÜNE BETON DÖKMEK İSTİYOR’

Sol Platform ise yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi: “Aleksis Çipras, Troykacı olduğunu açıklayarak SYRIZA programını terk ettiğini açıkladı. Çipras eski ve yeni Troyka anlaşmalarının uygulanması ve anlaşmalara sadık kalınacağı dışında bir şey söylemedi. Halkın hayır oylarının üstüne beton dökmek istiyor. Çipras’ın söylemlerine oy vermek Troykacı yeni demokrasi, Pasok, Potami gibi Troykacı partilerin platformuna düşmektir”


SYRIZA’DAN AYRILAN SOL PLATFORM SEÇİME GİRİYOR

Yunanistan’da SYRIZA içinde Troyka anlaşmasından sonra tepkilerini dile getiren Sol Platform üyeleri, SYRIZA’dan ayrılarak yeni bir parti kurdu. Yeni partinin liderinin ise, Eski Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis olduğu iddia edildi.

Sol Platformun ayrılarak ‘Halkın Birliği’ adı altında seçime gireceği ve seçim kuruluna bu isimle baş vurduğu belirtildi. Bu platformun başına Çipras’ın üçüncü kurtarma paketini kabul kararına en sert karşı çıkan isim olan Eski Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis’in geçmesi bekleniyor.

25 vekilli parti, 300 milletvekilli Yunan parlamentosunda üçüncü büyük parti olacak, 17’şer vekilleri olan To Potami ve aşırı sağcı Altın Şafak partilerinin önünde yer alacak.

Yüzde 60’lık halk desteğiyle iktidara gelen Çipras, ilk önce müzakereleri tıkayan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’i görevden almış, ardından referandum ve parlamento oylamaları sonrası aykırı görüşteki kabine üyelerini değiştirmişti. Yeni partinin lideri Lafazanis de bunlardan biriydi./EVRENSEL

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER