IŞİD çetelerinin Hewler’e 25 km’ye kadar yakın bir mesafedeki alanlara girmesi üzerine Rojava devrimi zamanında yaşadıkları zorluklar nedeniyle Güney Kürdistan’a göç eden binlerce kişi tekrar geri dönüyor. Semalka Sınır Kapısı’nda görüştüğümüz Rojavalı göçmenler Hewler’de yaşanacak ortamın kalmadığını söylüyor.
Bir yıl önce Haseke’den Hewler’e göç eden Gülistan tekrar Rojava’ya dönenler arasında. Gülistan, “Hewler’de yaşanacak ortam kalmadı. Zaten normal yaşamda da çok zorlanıyorduk. Bir de güvenlik sorunu çıktı” dedi. Gülistan Rojava’dan göç ettiklerine pişman olduklarını ise şu sözlerle ifade etti: “Bunu yaşayarak anlamak biraz acı ama gerçek. Şimdi tekrar Rojava’ya geldik. Güney’deki tüm Rojavalılar geri dönmek için yola çıkmış.”
Muhsim ismindeki Dirbesiyeli genç ise şöyle konuşuyor: “Rojava’dan gittiğime çok pişmanım. Barzani’nin Şengal’i, Güney’i savunmaması bizi çok şaşırttı. Sanki Barzani’nin umurunda değildi IŞİD’in Güney’e girip girmemesi. Açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Ben kendim de KDP sempatizanıydım. Ama bu durum iyi bir durum değil. Böyle olmamalıydı. YPG’nin kuvvetini daha iyi anladık.”
“Bundan iki yıl önce Güney Kürdistan’a gittim. Hewler’de çıkan son durumdan dolayı orası güvenli değil” diyen Hesen ise, bundan dolayı geri döndüklerini, silah alıp savaşa gideceğini söylüyor. Bazı durumları daha net gördüklerini de kaydeden Hesen, “Barzani yanlış yaptı. Şimdi Güney Kürdistan tehlikede. IŞİD oraya da girerse oranın halkı ne yapar. Barzani’nin halka bunu yapmaya hakkı yoktu” diyerek tepkisini dile getiriyor.
Qamişlolu Abdullah ise şunları söyledi: “Peşmerge Şengal’de silah bırakıp kaçtı. Binlerce Şengalli rezil duruma düştü. Bu durum insanlığa sığmıyor. Ama Barzani bu durumu göre göre müdahale etmedi. Artık Güney Kürdistan güvenli değil. Rojavalı tüm göçmenler Rojava’ya geri dönmek için bekliyor.”
GÜNDE EN AZ 500 AİLE GERİ DÖNÜYOR
Semalka Sorumlusu Mustafa Ebdileziz günde en az 500 ailenin Güney Kürdistan’dan Rojava’ya göç ettiğini, eğer fırsat bulunursa bu sayının daha da artacağını belirtti. Diğer taraftan Şengalli aileler de Semalka Sınır Kapıs’ından Zaxo’ya geçiş yapıyor. Göçmenlerin Zaxo’dan Silopi, Cizire’ye gideceği belirtiliyor. ANF
Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2014, 12:11