Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, şiddet eylemlerine sert cezalar getirme iddiasıyla hazırlanan ‘terörle mücadele’ yasasını onayladı. Sisi, hükümetini eleştiren binlerce muhalifi tutuklatan Başsavcı Hişam Bereket’in haziran ayında bombalı saldırıya uğraması üzerine terörle mücadele yasalarının sertleştirileceğini duyurmuştu. Bereket saldırıda hayatını kaybetmişti.
Mısır’da insan hakları grupları, partiler ve pek çok basın kuruluşu, yeni yasanın Sisi ve darbe karşıtlarını ortadan kaldırmak için kullanılacağı ve ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacağı uyarısında bulunuyor. Yeni yasanın aynı zamanda basın üzerinde büyük bir baskı yaratması da bekleniyor. Onaylanan yasa ile resmi açıklamalarla çelişen haberler yapan gazetecilere ağır cezalar öngörüldü. Polisle işbirliği halinde çalışmayan gazeteciler de ceza kapsamına alındı.
Darbe sürecinde görev başında tutuklanan el Cezire gazetecileri Peter Greste, Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi’nin karar duruşması ise bir kez daha ertelendi. Bir yıldan fazla hapiste kalan gazetecilerden ikisi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, Peter Greste ise sınır dışı edilmişti.
YENİ TERÖRLE MÜCADELE YASASININ GETİRDİĞİ CEZALAR:
*”Terör örgütü” kuran ya da liderlik edenlere idam cezası
*”Terör örgütü”ne üye olanlara 10 yıl hapis cezası
*”Terörist” grupları finanse edenlere ömür boyu hapis cezası
*Halkı şiddete yönlendirmek ya da “terör” amaçlı mesajları yaymak üzere web sayfası kurmak 5 ila 7 yıl hapis cezası
*Saldırılarda resmi yetkililerin açıklamalarıyla çelişen haberler yazan gazetecilere 25 bin’den 64 bin dolara kadar para cezası (Yasa taslağında öngörülen hapis cezası tepkiler üzerine para cezasına çevrildi./Evrensel