Kahire'de 'Gazze'de ateşkes' görüşmeleri: 'İlerleme kaydediliyor'

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Kirby, Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için yapılan görüşmelerin 'yapıcı' olduğunu ama Hamas'ın da katılması gerektiğini söyledi.

Kahire'de 'Gazze'de ateşkes' görüşmeleri: 'İlerleme kaydediliyor'

Gazze Şeridi'nde Hamas ve İsrail arasında ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için çaba ve müzakereler sürerken, İsrail güçleri de Gazze Şeridi'ne saldırı düzenlemeye ve çeşitli bölgeler için tahliye emirleri vermeye devam ediyor. İsrail ordusunun dün gece boyunca Gazze Şeridi'nin farklı noktalarına düzenlediği saldırılarda en az 12 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 18 kişinin yaralandığı açıklandı.

AA'nın Filistin haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, İsrail'in saldırıları güneydeki Han Yunus kenti ile orta kesimdeki Nusayrat Mülteci Kampı'nı hedef aldı. Han Yunus'un batısındaki El Emel Mahallesi'nde bir eve düzenlenen hava saldırısında ikisi çocuk, biri kadın olmak üzere dokuz kişi yaşamını yitirdi, 15 kişi yaralandı. Cura El Lut ile Et-Tahliye bölgesinde topçu ateşiyle düzenlenen saldırıda da bazı Filistinliler yaralandı.

Nusayrat Mülteci Kampı'nın kuzeyinde yerinden edilenlerin sığındığı bir okula insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda da üç Filistinlinin yaralandığı belirtildi. Kamptaki Ayn Calut sitelerinde bir daireye düzenlenen saldırıda ise üç Filistinli öldü.

İSRAİL'DEN GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİ İÇİN YENİ TAHLİYE EMİRLERİ

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzey kesimindeki farklı bölgelere saldırı başlatacağını duyurarak buradaki Filistinlerden bir kez daha göç etmelerini istedi. Ordu, yaptığı yazılı açıklamada, Megazi'deki bazı kısımlar, Selahaddin Caddesi'ndeki bazı sokaklar ile Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Faruk ve Emel bölgelerinin boşaltılmasını talep etti.

Gazze'nin kuzey kesiminde yer alan Es-Salatin, El Atatira, es-Seyfa ve El Kerame'de bazı bölgelere saldırı düzenleneceği belirtilerek söz konusu yerlerin boşaltılması istendi. Ordu, Gazze'nin batı kısmına sığınılması çağrısında bulundu. İsrail ordusu, sonuncusu dün akşam olmak üzere, Gazze'de son bir hafta içinde 'güvenli' olduğu iddia edilen bölgenin bazı kısımları dahil olmak üzere beş ayrı 'tahliye emri' yayınladı.

BIDEN, KATAR VE MISIR LİDERLERİYLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Hamas ve İsrail arasında, Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşması sağlama çabaları devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden, dün arabulucu ülkeler Mısır ve Katar'ın liderleriyle ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, Biden'ın Katar Emiri Temim bin Hamed es-Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile anlaşma yolunda kalan engellerin aşılması hakkında konuştuğu, görüşmelerin amacının 'ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için anlaşmaya varmak üzere gösterilen diplomatik çabaları' ele almak olduğu belirtildi. 

KIRBY: GÖRÜŞMELERE HAMAS DA KATILMALI

Bu görüşmenin öncesinde basına açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen müzakerelerin 'yapıcı' olduğunu ifade ederek tüm tarafları teklif edilen anlaşmanın uygulanması yolunda bir araya gelmeye çağırdı. Kahire'deki görüşmelere ABD adına CIA Direktörü Bill Burns ve ABD Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk'ün katıldığını anlatan Kirby, perşembe günü Mısır ve Katar heyetlerinin de katıldığı görüşmelere Hamas'ın da katılması gerektiğini söyledi. John Kirby, şöyle konuştu: "Biz Kahire'deyiz. Onlar Kahire'de. Hamas'ın da katılmasına ihtiyacımız var. Bu detaylara odaklanmanın temel noktasına inmemiz gerekiyor."

Kahire'den gelen ilk işaretlerin görüşmelerin 'yapıcı olduğu' yönünde olduğunu ama başka görüşmeler de planlandığını belirten Kirby, "İlerleme kaydediliyor" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER