Irak, Türk askerinin çekilmesi için BM'ye başvurdu

Türkiye'nin Irak'a asker göndermesi ve merkezi hükümetin uyarılarına rağmen askerlerini çekmemesi üzerine Irak, BM'ye başvurdu.

Irak, Türk askerinin çekilmesi için BM'ye başvurdu
Irak merkezi hükümeti, Türk askerlerinin Irak'a gönderilmesi üzerine Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulundu. Irak BM Daimi Temsilcisi Muhammed Ali el-Hakim tarafından BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'na gönderilen mektupta, sorunun diplomatik yollarla ve iki ülke arasında diyalogla çözülmesi için Irak'ın çaba gösterdiği ancak "Türkiye'nin askerlerini çekme konusunda ikna edilemediği" belirtildi.

"Irak'ın, Türkiye'nin agresif eylemini durdurmak ve kendini savunmak için gerekli her türlü önlemi alma hakkı vardır" ifadeleri kullanılan mektupta, Türkiye'nin bu girişiminin bölge ile uluslararası barış ve güvenliğe tehdit ettiği belirtildi.
Mektupta yine IŞİD'e karşı mücadele için askeri eğitim ve malzeme yardımının karşılıklı anlaşmalar temelinde ve Irak'ın egemenliği ve anayasasına saygı içinde olması gerektiği de savunuldu.

BM Güvenlik Konseyi Aralık ayı dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ın mektubunu aldıklarını ve talep edildiği üzere Konsey üyelerine dağıtacaklarını söyledi.

Henüz Konsey üyelerinden konuya ilişkin toplantı talebi gelmediğini ve bu konuda planlanmış bir eylem olmadığını kaydeden Power, Irak Büyükelçisi'nin de spesifik bir talebi olmadığını ifade etti. Sorunun çözülemediğinin açık olduğunu belirten Power, "Biz ABD olarak Irak'ta her türlü askeri görevlendirmenin Irak hükümetinin rızasıyla olması gerektiğini vurguladık. Bu zor durumdan dostane bir şekilde çıkılması için Irak ve Türkiye'nin diyalogunun sürmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

4 Aralık'ta Türkiye'de bölgede bulunan ve yerel güçlere IŞİD ile mücadelede eğitim verdiği ileri sürülen askerlerine takviye olarak bölgeye asker göndermiş ve 25 tank da bölgeye gönderilmişti. Irak Hükümetinin bütün ısrarlarına rağmen, Türkiye "Biz size destek için oradayız" diyerek "istenmeyen misafirlikte" ısrar etmişti. Diha

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2015, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER