'Ekimde Suriye zirvesi' iddiası

Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurulu çalışmaları kapsamında New York’ta zirve devam ederken, ajanslara çarpıcı bir iddia düştü.

'Ekimde Suriye zirvesi' iddiası
Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurulu çalışmaları kapsamında New York’ta zirve devam ederken, ajanslara çarpıcı bir iddia düştü. Rus haber ajansı RIA, Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mikhail Bogdanov’u kaynak göstererek aktardığı haberinde, Rusya, İran, ABD, Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır’ın ‘Suriye uluslararası temas grubu’ olarak Ekimde bir araya gelebileceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler’le işbirliğinin ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın da görüşmelere katılmasının önemli olduğunu belirten Bogdanov, başka ülkelerin de görüşmelere katılabileceğini ifade etti ve “Görüşmelerin hangi düzeyde olacağı henüz belirlenmedi. Bence birçok seviyede çalışılacak, uzmanlar, bakan yardımcıları ve ihtiyaç duyulursa bakanlar” dedi.

‘ESAD’LI SÜRECE DESTEK AÇIKLAMALARI’

Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurulu devam ederken yapılan açıklamalarda Suriye’de uzlaşma mesajları verildi ve ‘Esad’ın kalması’ yönünde açıklamalar yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye krizine siyasi çözüm için Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ne zaman görevi bırakacağına müzakere sürecinde karar verilebileceğini söyleyerek, müzakerelerin başlamasına işaret etmişti. İngiliz mevkidaşı Philip Hammond ile görüşmesinin ardından bu açıklamayı yapan John Kerry, İran ve Rusya’ya Esad’ı masaya oturmaya ikna etmeleri çağrısında bulunmuştu.

Kerry’in bu açıklamasının ardından Almanya Başbakanı Merkel de, Brüksel’de Suriye ile ilgili açıklamada bulunmuş, Merkel, savaşın sona erdirilmesi için yapılan görüşmelere birçok aktörün katılması gerektiğine işaret etmişti. Görüşülmesi gereken aktörler arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da bulunduğunu vurgulayan Angela Merkel, İran ve Suudi Arabistan’la da konuşulması gerektiğini kaydetmişti.

Merkel’in bu açıklamasının ardından hemen açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Geçiş sürecinde belki Esad ile gidilme gibi bir şey olabilir” açıklaması yapmış, bu açıklamada basında geniş yer bulmuştu. İngiltere Başbakanı David Cameron, Beşar Esad’ın Suriye’de bir geçiş hükümetinin parçası olabileceğini açıkladı. Cameron, “Esad’ın bir geçiş dönemi hükümetinin parçası olması ihtimalini dışlamıyoruz” demişti.

‘ASKERİ OPERASYONLARA KATILMAYACAK’

Öte yandan Rusya lideri Putin, CBS'te Charlie Rose'a verdiği röportajın yeni yayımlanan bölümünde Rus askerlerinin Suriye’de saha operasyonlarına katılmayacağını söyledi. Putin, Rusya’dan Suriye’ye savaşmaya gidenlerin geri dönmemesi için Esad’a yardım ettiklerini söyledi. Putin, Suriye’deki krizin tek çözümünün, “etkili hükümet yapılarını güçlendirmek ve terörizmle mücadelede Suriye devletine yardım etmekten” geçtiğini belirtti.

‘EĞİT- DONAT HUKUKA AYKIRI’

Putin, ABD’nin eğit-donat programını da ‘Sadece hukuka aykırı değil, aynı zamanda kendi amacına zarar verici’ sözleriyle eleştirdi: “Muhaliflerin muhtemelen 60’ının eğitildiği ortaya çıktı. Bunlardan sadece 4’ü veya 5’i silahlarla savaşıyor. Geri kalanı ise ABD silahlarını aldıkları gibi IŞİD’e katıldı” dedi.

Vedomosti gazetesinde de Putin’in ABD Başkanı Barack Obama ile New York’ta yapacağı görüşme öncesinde yayımlanan bir makalede, Kremlin’in Batı’ya Suriye krizinin çözümündeki rolüne dair bir seçenek sunacağı belirtilmişti. Vedomosti gazetesindeki Pavel Aptekar imzalı makalede, ‘‘Rusya Batı’ya Suriye krizinin çözümündeki rolüyle ilgili bir seçenek sunacak. Bu rolün nasıl olacağını da ilk olarak ABD Başkanı Barack Obama belirlemeye çalışacak’’ denildi. Rusya Devlet Başkanı Putin’in, IŞİD karşıtı daha geniş bir koalisyon kurulması önerisine gönderme yapılan makalede, ‘‘Rusya Suriye’deki durum üzerinde etkisinin büyüdüğünü göstermek istiyor. Dünyayı da, elinde bloke edilmiş bir hisse senedi paketi olduğuna ve pay sahiplerinin onayı olmadan krizin çözülmesinin mümkün olmayacağına ikna etmek istiyor’’ ifadelerine yer verildi.

‘DİYALOGUN YENİLENMESİNİ  AMAÇLIYOR’

Bununla birlikte makalede Moskova’nın Batı’ya sunacağı ‘seçenekle’ kendisine uygulanan yaptırımların yoğunluğunu azaltmayı ve siyasi diyaloğun yeniden kurulmasının amaçlandığı da belirtilip makalede, “Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği büyük bir soru işareti” yorumu yapıldı.

Kimliğinin gizli kalması kaydıyla Al Monitor’a konuşan bir Rus yetkili de “Biz şahsen Cumhurbaşkanı Esad’a değil, Suriye devletinin Şam’daki meşru hükümetine yardım ettiğimize inanıyoruz.” demişti.

ÇİN’DEN SURİYE YALANLANMASI

Çin Deniz Kuvvetleri’nden Zhang Junshe, Çin’in Akdeniz’e uçak gemileri gönderdiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını açıkladı. Sputniknews’in haberine göre Çin’in Suriye’ye destek sağlamak için bölgeye savaş gemileri yönlendirmeyeceğini söyleyen Junshe, “Pekin, Suriye halkının özgür iradesine saygı duyuyor, Suriye’nin iç işlerine askeri müdahalede bulunmuyor ve iktidarın güç yoluyla değişmesini desteklemiyor. Dolayısıyla Çin, Suriye’nin iç işlerine müdahale etmek için bölgeye savaş gemisi gönderme ihtiyacı hissetmiyor” dedi. Junshe, Pekin’in kimseye gözdağı verme niyetinde olmadığını, adil ve objektif bir yaklaşımdan yana olduklarını da sözlerine ekledi.Evrensel

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2015, 16:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER