Raporda, 7 Haziran seçim sonuçlarından duyulan memnuniyet dile getirilerek, seçim sonuçlarının “Türk demokrasisinin ve Türk vatandaşlarının demokratik ruhunun direncini” gösterdiği belirtildi.
AP, Türkiye’deki siyasi partilere “Türkiye’nin demokratikleşme ve AB reformları hakkındaki diyalog sürecini yeniden başlatmak amacıyla” istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma yolunda çalışma çağrısında bulunuldu.
Türkiye’nin Rusya ile enerji alanındaki işbirliğinin “kaygı verici” olarak tanımlandığı kararda, AB’nin enerji alanında Türkiye ile müzakerelere hız vermesi gerektiği ifade edildi.
Çözüm süreci
Hollandalı milletvekili raportör Kati Piri’nin kaleme aldığı raporda, “AP Ankara hükümetinin Kürt meselesinin çözüme kavuşturma çabası yönünde PKK ile müzakere edilmesi temelinde aldığı inisiyatifi destekler” maddesi de yer alıyor.
Raporda Kürt sorununun barışçıl çözümü için PKK’nin de dahil Kürtler ile müzakere yapılması, cemevlerinin statüsünün ve Alevi kimliğinin kabul edilmesi, basın üzerindeki baskıların, Türk askerlerinin Kıbrıs adasından çekilmesi de dahil birçok konuda ilk kez bu kadar net ifadeler yer aldı. Ankara’ya insan hakları ihlalleri konusunda da eleştiriler yapılıyor.
Bozkır: AP’nin Türkiye raporunu kabul etmiyoruz
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun 2014 yılı Türkiye raporunu kabul etmesini değerlendirdi.
Bozkır, Türkiye’nin üç unsurun yer alması halinde raporu kabul edemeyeceğini önceden parlamentoya bildirdiğini belirtti. Bunların, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelenmesi, PKK’nin terör örgütü listesinden çıkarılması ve Türkiye’nin müzakere sürecini kesmeye yönelik ifadeler olduğunu anlatan Bozkır, 1915 olaylarıyla ilgili maddenin girmesinin raporu kendileri için kabul edilemez bir hale getirdiğini söyledi.
Bozkır, “Bu nedenle bu rapor AP tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye tarafından reddedilen, kabul edilemez addedilen bir ilerleme raporu olarak kayıtlara geçecektir” diye konuştu.İmc
Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2015, 17:44