Yüksekova Güncel

Zap Vadisi yok olmaya yüz tuttu

Yerel

Tarihi ve kültürü ile Kürdistan'nın en güzel vadilerinden bir olan Zap Vadisi'ne, her 10 kilometrede bir açılan maden ve taş ocakları vadiyi günden güne yok ediyor. Kurulan taş ocakları ve madenler yüzünden Zap Suyu'nun seviyesi eskiye göre azalırken, sularda yaşayan canlılar ise gün gün yok oluyor.

 Hakkari'ye 10 km uzaklıkta bulunan ve Çukurca ilçe yolu boyunca sarp dağlar ve kayalıklar arasından akan Zap Suyu, ilçe sınırları içerisinden Güney Kürdistan topraklarına dökülerek, güzergah boyunca eşsiz manzaralar oluşturuyor. Suyun geçtiği Zap Vadisi eşsiz güzellikleri ve doyumsuz manzaraları ile görenleri büyülerken, vadi boyunca kurulan köyler, Zap Suyu kenarında yaptıkları tarım ile geçimlerini sağlıyor ve vadide bulunan canlı türleri de aynı sudan yaşam buluyor. Ancak son yıllarda her 10 kilometrede bir kurulan maden ve taş ocakları vadinin doğasına zarar veriyor. Kurulan taş ocakları ve madenler yüzünden suyun seviyesi eskiye göre azalırken, sularda yaşayan canlılar günden güne biraz daha yok oluyor. 
'Kültürümüz, edebiyatımız ve doğamız yok oluyor'
Tarihi ve kültürü ile Kürdistan'ın en güzel vadilerden olan Zap Vadisi, Çukurca yolundan Yeniköprü mevkine kadar adeta talan edilmeye devam ediliyor. Ceviz ağaçlarının kökünden söküldüğü ve taş ile toprağın Zap Suyu'na döküldüğü bölgede yaşanları değerlendiren Cilo Doğa Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Tansu, Zap Vadi'sinin Hakkari için büyük öneme sahip olduğunu belirterek, "Vadimiz, Hakkari'nin doğası, kültürü ve edebiyatına konu olmuştur. Vadi boyunca kurulan köyler vadinin suyu ile geçimlerini sağlıyorlar. Vadi, Yeniköprüden Çukurca yolu üzerine kadar talan ediliyor. Doğası tahrip ediliyor. Ceviz ağaçları yerinden sökülüyor. Taş ve topraklar dereye dökülüyor. Depin'de taş ocakları var. Çukurca yolu üzerinde maden ocakları var. Astenga Miyan dediğimiz bu bölge ise taş ocağına çevriliyor. Astenga Miyan dediğimiz bu bölgede hikayeler yazılmıştır. Buradaki talan kültürümüzü, edebiyatımızı ve doğamızı yok ediyor" dedi. 
'Zap Vadisi tahrip edilmek üzere parsellenmiştir'
Zap Vadisi'nin birilerine peşkeş çekildiğine dikkat çeken Tansu, "Doğa güzellikleri, tarihi dokusu ile meşhur olan vadimiz neredeyse adım başı bir taş ocağı ile bilinçli bir şekilde tahrip ediliyor. Zap Vadisi, tahrip edilmek üzere parsellenmiştir. Birilerine peş keş çekiliyor. Burada yaşayan canlılar ve doğamız yok oluyor" ifadesinde bulundu. DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.