Yüksekova Güncel

Yüksekova’da Çocuklar Robotik Kodlama İle Teknolojiyle Buluşuyor

Yerel

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Dilekli köyünde bulunan Mehmetçik İlk ve Ortaokulunda “İnovasyon ve Sosyal Kalkınma Kuluçkaları” projesi kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından ‘robotik kodlama sınıfı’ açıldı.

METİN TEK - ROJHAT YİĞİT - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesine bağlı Dilekli köyünde bulunan Mehmetçik İlk ve Ortaokulunda “İnovasyon ve Sosyal Kalkınma Kuluçkaları” projesi kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından ‘robotik kodlama sınıfı’ açıldı.

İlçeye bağlı 5 kilometre uzaklıkta bulunan Dilekli köyün Mehmetçik İlköğretim ve Ortaokulda okuyan öğrencilere DAKA (Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı) tarafından kurulan, Robotik kodlama sınıfı ile Köyün çocuklarını teknolojiyle buluşturuyorlar.


Okulda, son donanımlı bir şekilde hazırlanmış sınıf, teknolojinden uzak olan çocukları gelişim üzerinde Robotik kodlama üzerinde eğitim verilerek geleceğe beceri ve başarı öğrenciler yetiştiriliyor.

Nesnelerin internete bağlanmaya başladığı ve birbiriyle iletişime geçtiği bir zamanla, Akıllı evler, akıllı şehirler ve akıllı araçlar hayata girmesiyle beraber Yakın gelecekte şu anda var olmayan bir çok yeni meslek ortaya çıkmasıyla ve mevcut bir çok meslek grubuna ihtiyaç gerek duyulmayacaktır.

Bu sebeple çocukların 21. Yüzyıl becerileri ile donatılması oldukça önemli ve Robotik/Kodlama bilimi ve eğitimi bu becerilerin gelişmesinde ve geleceğin inşasında oldukça etkiliyor.


 Robotik eğitimi alarak robot yapmayı öğrenen çocukların kendine güvenleri, öz saygıları, üretkenlikleri ve bilimsel süreç, problem çözme, iletişim ve işbirliği becerileri yani 21. yüzyıl becerileri gelişiyor.


 Çevresindeki problemler için kendi çözümlerini üretebilen, algoritma ve kodlama bilen, kendi ürünlerini ortaya çıkarabilen bireyler olarak yetişmektedir.

Projeye dahil bir çok öğretmen atölyelerde eğitim verebilmek için Alanında Uzman bir eğitmenden eğitim aldı.

Okula, 7 Robotik Kodlama ,3 Stem ,1 Ahşap olmak üzere 11 atölye faaliyete geçirirken, Atölyelerde Mbot,3D Yazıcı,Farklı Lego ve Arduino  Setleri olmak üzere bir çok materyal bulunuyor.


Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün hayata geçirdiği proje kapsamında ‘robotik kodlama sınıfı’na kavuştuklarını ifade eden Bilişim Teknoloji Öğretmeni Sümeyye Aydoğdu, “Yüksekova ilçemize 7 robotik kodlama, 3 Stem atölyesi, 1 ahşap olmak üzere 11 atölye kuruldu. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansın (DAKA) katkısıyla okulumuzda robotik kodlama dersleri vermekteyiz. Çok fazla robot materyallerimiz var. Mbot, stratch, 3D Yazıcı, Lego 3 materyallerimiz bulunmaktadır. Robotik kodlama 21. yüzyılda çocuklarımız için gereken bir şey. En çok Mbot robotlarıyla çalışıyoruz. Daha sonra Lego setleri ve Arduino setlerimize geçeceğiz. Burası bir köy okulu, çoğu çocuğun evinde teknolojiye dair çok az şey vardır. Bu robotik kodlama atölyesiyle de onların sahip olmadığı yeterliliklerini kazandırmış oluyoruz. Projeye özellikle kaymakamımız, ilçe milli eğitim müdürümüz, okul müdürümüz başta olmak üzere destek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.


Robotik kodlama eğitimini yerinde gören Özgen Kırkağaç, ‘’Buraya Robotik kodlama dersi görmek için geliyoruz. Öğretmenimizin bize katkısı çok oluyor. Mehmetçik Ortaokulun müdür ve müdür yardımcıları onlarda bize çok destek oldu. Buraya okul çıkışı Robotik kodlama ders için geliyoruz. Robotik kodlama dersine gelmeden önce bilgisayar kullanmayı bilmiyordum, bilgisayarda neler yapacağını bilmiyordum. Robotik kodlama dersine girdikten sonra bunların hepsini öğrendim. Kodlama dersi bana çok şeyler kattı. Bu Robotik kodlama dersinde robotların nasıl kullanacağımı ve nasıl hareket ettireceğimizi öğrendik. Bu Robotik kodlama dersini çok seviyorum, çok güzel bir ders bunu herkese öneriyorum.’’ İfadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.