Yüksekova Güncel

Cumartesi Anneleri Karaman'ın Akıbetini Sordu

Yerel

Katledilen ve kaybedilen yakınlarının akıbetlerinin bulunması ve faillerinden hesap sorulması için Yüksekova'’da her hafta gerçekleştirilen eylem bu hafta da devam etti. Bu hafta ki eylemin konusu 1996 yılında akli dengesi yerinde olamayan Şevket Karaman'’ın akıbeti soruldu.

YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, 1996’'da yıllarda faili meçhul cinayetlere kurban giden ve kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak, faillerinin bulunması için her hafta bir araya gelen Dayıkên Şemiyê (Cumartesi Anneleri) ve İHD, eylemlerinin 82. haftasında Sanat Sokağı'nda bir kez daha bir araya geldi. 

Annelerin eyleminde İHD yöneticileri, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Barış Anneleri, kayıp yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Her hafta bir kayıp hikâyesinin anlatıldığı eylemde bu hafta, 1996 yılında Yüksekova’da akli dengesi yerinde olmayan 24 yaşındaki Şevket Karaman'’ın hiyakeyesini ailesi adına İHD üyesi Tayyüp Canan anlattı. Canan, 24 yaşındaki Şevket Karaman akli dengesi yerinde olmayan kendi halinde bir insandı. Her gün aynı güzergâhı kullanıp evden çarşıya çarşıdan eve gelirdi. Kimseye zararı olmayan sakin bir insandı.

Canan, 1996 tarihinde gece saat 23.30 sıralarında Şevket eve giderken görgü tanıklarının anlattığına göre kaymakamlık lojmanının güvenliğini sağlayan polisler Şevket'e bağırmış Şevket'de korkusunda askeri lojmanların bulunduğu ve evlerinin güzergahında bulunan patika yola yönelmişti.

Orada lojmanların güvenliğini sağlayan on asker tarafından Şevket sivil ve silahsız olmasına rağmen dur ihtarı çekilmeden uzun namlulu silahlarla taranarak öldürüldü. Sevinç naraları atarak bir PKK’linin öldürdüğünü bağırarak ve havaya ateş ederek kutlamalar yaptılar.

Canan şöyle devam etti;  Gece kapımız çalındı bende her gün eve geç gelen  Şevket’'in olduğunu düşünerek kapıyı açmaya gitmiş annesi.  Ancak kapıyı açtığında karşısında polis görmüş. Annesine Şevket nerde diye sordular. Anneside  daha eve gelmediğini söyledi. Bunun üzerine annesini bir panzere bindirip hastane önüne götürdüler.

EVLADI OLAN BİR ANNE DÜŞÜNÜN

Annenin anlattığına göre, Hastane’nin her tarafı asker ve polisler tarafından sarılmıştı. Hastanenin içine girerken hastane koridorunda bir cesedin olduğunu görmüş. Dediler ki bu kim. Bir bakmış ki yerde yatan oğlu Şevket kanlar içindeydi.  O anda ne hissettiğini evladı olan bir baba düşünsün. Polisler dediler ki oğlunu biz vurmadık asker vurmuş olabilir. Ancak şikâyetçi olursan senin sonunda bu olur' diye tehdit etmişler.

Aynı gece Şevket'in otopsisi yapıldı. Cenaze ailesine teslim edildi. Sabaha kadar oğlunun cenazensin başında duran ailesi nice acıalr çekmiş. Sabaha doğru hastaneden cenazeyi alıp BAjırge mezarlığında toprağa vermişler.

Ailenin suç duyurunda da bulunduğunu belirten Canan, Van Askeri Cumhuriyet Savcılığı Şevket'in öldüren askerler hakkında kavuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. Dedi.

Hikayenin ardında 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.














Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.