YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ
Hakkari Baro Başkanı AV. Ergün Canan 8 mart dünya kadınlar günü ile ilgili basın açıklaması yayımladı.
BAŞKAN CANAN'IN AÇIKLAMASI ŞÖYLE;
''Kadınların, 1857 yılında, ölmeyi düşünmeden başlattıkları, ‘’eşit işe eşit ücret’’, ‘’Sendikalaşma ve Oy Hakkı’’ için yükselttikleri, ancak yanarak ölme pahasına verdikleri mücadelenin yıl dönümündeyiz.
8 Mart; özgürlük ve eşitlik meşalesini, yanarak yakan kadınların geleceğimize tuttuğu meşaledir! Özgür kadınla örülü yaşamın yaratılması için verilen mücadelenin sembolüdür.
Dünyadaki tüm kadınlar gibi coğrafyamızdaki kadınlarda; Eşitlik, adalet, özgürlük, emek, barış ve dayanışma için seslerini birleştiriyorlar. Bu uğurda mücadele vermiş kadınlardan devraldıkları bayrağı yine bugünde dalgalandırıyorlar.
Biz Hukukçular biliyoruz ki kadın mücadelesi, aynı zamanda şiddetle hesaplaşma mücadelesidir. Dünya genelinde Türkiye, özellikle çocuk gelinler, 19 yaş altı doğurganlık oranı, kadına yönelik şiddet, koruma tedbirlerine rağmen kadın cinayetleri, sosyal ve ekonomik alanda kadın-erkek eşit(siz)liği gibi başlıklarda ilk sıralarda yer almaktır.
Yasaların varlık ve meşruiyeti, temel hak ve hürriyetlerin korunmasıdır. Kadının, emek, beden ve yaşam hakkını koruyamayan yasaların da hiçbir meşruiyeti yoktur. Ülkemizde kadın cinayetleri ve istismar vakalarında ki artış, işgücündeki kadın sayısının düşüşü, erkeğin uyguladığı şiddete bağlı boşanma davalarının sayısındaki artış, kadın cinayeti davalarında, her türden gerekçe ile uygulanan iyi hal veya haksız tahrik indirimleri kadının yasa eliyle değersizleştirildiğini, yeni kadın cinayetlerine ve istismar vakalarına davetiye çıkarıldığını bizlere göstermektedir.
Kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önüne geçilmesinde eğitim, sağlık, adalet, güvenlik ve sosyal hizmetler birimlerinin koordinasyon halinde çalışılması ve yine barolar, sivil toplum örgütleri, kadın kuruluşları ve diğer kurumların mağduriyetlerin giderilmesinde koordine hareket etmeleri zaruridir.
Kurum ve kuruluşların koordine hareket etmelerinin yanında, ayrıca Türk Ceza Kanununda yapılacak tadille "ayrımcılık" suçunun kapsamının tekrar değerlendirilmesi ile cezalarının arttırılması, yine kadına yönelik şiddetin cezalandırılmasında etkili bir suç ve ceza sistematiği oluşturulması gerekmektedir.
Hakkâri Barosu olarak her türlü insan hakkı ihlalinin karşısında olduğumuz gibi kadının insan haklarının ihlallerinde de taraf olduğumuzu, her türden ayrımcılığın karşısında bulunduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.
Coğrafyamızda kadınların acılarının azalmasını sağlayan, kadınlara yönelik sömürüyü engelleyen tüm kurul ve kuruluşlarla Hakkâri Barosu olarak dayanışma içinde olacağımızı kamuoyuna duyurmak isteriz.Bu nedenle Hakkâri Barosu olarak bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, kadını özgür olmayan bir toplumun da özgür olmayacağına dair olan inancımızla bundan sonraki 8 Martları, adaletin, barışın ve eşitliğin sağlandığı günlerde kutlamayı yürekten diliyoruz.''İfadelerini kullandı.