Yüksekova Güncel

20 yıldır yasaklı olan yaylada şenlik

Yerel

Şemdinli ilçesine bağlı Federal Kürdistan, İran ve Türkiye sınırlarının birleştiği bölgede 20 yıldan bu yana "güvenlik" gerekçesi ile yasaklanan ve insansızlaştırılan yaylada, askerlerin alandan çekilmesiyle ilk kez kuzu kırpma şenliği düzenledi.

 PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından atılan tarihi adımın ardından çözüm süreci eksenli tartışmalar devam ederken, yıllardır devlet tarafından "güvenlik" gerekçesiyle yasaklanan yaylalara yurttaşların akını devam ediyor. Askerlerin yasaklı alanlardan geri çekilmesi ile birlikte 20 yıldır yasaklı olan bölgede ilk kez koyun kırpma şenliği düzenlendi. Hakkari'nin Şemdinli ilçesi sınırları içindeki Federal Kürdistan, İran ve Türkiye sınır üçgeninde bulunan ve daha önce çatışmalarla gündeme gelen ve 2012 yılında HPG'nin alan hakimiyeti altına giren Hacı Beyçayı (Serqem) bölgesinde hayvancılık yeniden canlandı. 

20 yıldır yasaklı cennetin saklı yüzü!

Çatışmalardan dolayı bölgede yaşayan yurttaşların yaylalara çıkmaması nedeniyle hayvancılık bitme aşamasına gelmişti. Süreçle birlikte yeniden canlanan hayvancılık bölge halkını yeniden bu alana teşvik etti. Tekeli (Gare) bölgesinde yaşayan yurttaşlar tekrar hayvancılıkla uğraşmaya ve yaylalara çıkmaya başladı. Hacı Beyçayı (Rûbarê Serqem) bölgesi daha önce TSK tarafından yasak bölge ilan edilmişti. Şimdi ise Öcalan'ın çağrısı üzerine barış süreciyle birlikte yurttaşlar hayvanlarını orada barındırıyor ve kırpma mevsimi olduğu için kuzu ve koyunlarını kırpıyor. Yıllardır yasaklanan doğa görenleri şaşkına çeviriyor. Halen karların erimediği ve her rengin buluştuğu doğada koyun kırpmanın mutluluğunu yaşayan yurttaşlar, Öcalan tarafından başlatılan sürece tam destek veriyor. 

'Burası Kürdistan'ın kalbidir'

20 yıldır yasaklı olan bölgeye koyun kırpmaya gelen Hasan Atilla, "Bildiğiniz gibi burası çatışmaların yoğun yaşandığı Tate Sêlan bölgesidir. Burası 20 yıldır askerler tarafından yasaklanmıştı. Kimse buralara gelemiyordu. Buraya gizli geliniyordu. Buraya geleni gördükleri anda Tekeli Taburu topçu birlikleri tarafından bölge bombardımana tutuluyordu. Burası Kürdistan'ın kalbidir. Bir taraf Kuzey Kürdistan, diğer tarafta Doğu Kürdistan'da bulunuyor. Hemen karşımızda Xakurk ile Gedik Tepe'nin hemen arasında bulunan Hacı Beyçayı dediğimiz bölgede çok rahatlıkla hayvanları ve kuzu kırpa işini rahatlıkla yapabiliyoruz. Süreç ile birlikte koyunlarımızı yaylaya getirdik. Burası Tekeli Yaylası'dır. Burada hayvanlarımızı besliyoruz, kuzularımızı kırpıyoruz. Kırptığımız yünlerden ihtiyacımız olanı kaldırıp, diğerini de satıyoruz. Süreçten sonra epey rahat gelip gidiyoruz. Herhangi bir sıkıntı yoktur" diye belirtti. Öcalan tarafından başlatılan tarihi adıma dikkat çeken Atilla, "Bu süreçten sonra herkes rahatladı. Eskiden burada hep silah, top ve uçak sesi vardı. Şu an sadece rüzgar, koyun ve kuzu sesi var. İnşallah böyle de devam eder. Bundan sonra eskisi gibi savaşlar olmaz ve insanlar ölmez" diye konuştu. 

20 yıldır yasaklı yaylada koyun kırpmanın mutluluğunu yaşayan yurttaşlar, rengarenk çiçekleriyle güzellik katan doğada kuzu kırpma işlemi yapılırken, bir yanda da Doğu Kürdistan'ın Milgever nüfusuna kayıtlı Çoban Mahmut isimli yurttaşın seslendirdiği klamları dinliyor. DİHA




Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.