Yüksekova Güncel

Göğüs kasından yeni dudak yaptılar

Yaşam

KONYA'da deri kanseri nedeniyle alt dudağı kesilerek alınan 58 yaşındaki Ahmet Karakaya’ya Meram Tıp Fakültesi'nde mikro cerrahi yöntemiyle göğüs kafesi kasından yeni dudak yapıldı.

Çiftçi Ahmet Karakaya'nın, dudağında sivilce büyüklüğünde yara çıktı. Doktora gitmeyi ihmal eden Karakaya’nın dudağındaki yara büyümeye başladı. Bir süre sonra yayılan ve dudağının büyük kısmını kaplayan yara nedeniyle Meram Tıp Fakültesi'ne başvuran Karakaya’ya deri kanseri teşhisi konuldu. Hastanenin Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Gündeşlioğlu tarafından yapılan başarılı bir operasyonla Karakaya’nın alt dudağının 3’te 2’sini kaplayan kanserli bölge temizlenip alınarak yerine göğüs kafesinin yan duvarında bulunan kastan yeni bir dudak yapıldı.

HAYATIM DEĞİŞTİ

Şu anda dudağını rahatlıkla kullanabildiğini belirten Ahmet Karakaya, 'Ameliyat öncesinde toplumdan uzak duruyordum. Çünkü çirkin bir görüntü vardı. Ayrıca tümör koku da yapıyordu. Yemek yerken ve konuşurken zorlanıyordum. Ama şimdi tüm bu sorunları atlattım ve rahat bir şekilde hayatını devam ettiriyorum.'dedi.

RAHATLIKLA YİYİP İÇEBİLİYOR

Hastanın şu anda rahatlıkla yiyip içebildiğini ve konuşabildiğini belirten Doç. Dr. Gündeşlioğlu, 'Dudağın büyük bir bölümünü kaplayan deri tümörlerinde fonksiyonel serbest doku aktarımı avantajlı bir ameliyat. Çünkü, hastanın bir süre sonra dudağını kullanabiliyor olması nedeniyle konuşma veya beslenmede sıkıntı yaşamıyor. Ayrıca, ağızda daralmaya neden olmaksızın ve yüzdede yeni izler oluşturmaksızın tedavi imkanı sağlıyor’’ dedi.

TÜMÖR TAMAMEN TEMİZLENDİ

Hastanın tümörlü olan dokularını tamamen çıkarttıklarını anlatan Doç. Dr. Gündeşlioğlu, şunları söyledi:

'Ameliyatta alt dudağın tamamına yakını aldık. Ayrıca boyundaki lenf bezlerini de temizledik. Daha sonra göğüs duvarının yan tarafından kası damarı ve siniriyle birlikte alıp dudak çevresindeki damar ve sinirlere bağladık. Yaklaşık 3 ile 6 ay sonra da kasın yeniden çalıştığını gördük. Şu anda da hastamız dudağını kullanabiliyor, normal yaşamına devam ediyor.'

BAŞ VE BOYUN BÖLGESİNDE GÖRÜLÜYOR

Deri kanserinin dünyada en sık rastlanan kanser türü olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gündeşlioğlu, ‘’Deri tümörleri sıklıkla baş ve boyun bölgesine yerleşiyor. Özellikle burun ve alt dudakta sıklıkla görülüyor. Eğer tedavi edilmezse ciddi hastalıklara, kişinin toplumdan soyutlanmasına yol açacak deformasyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle ne kadar erken tedavi edilirse o kadar iyi sonuç alınıyor’’ dedi.

YANLIŞ BİR İNANÇ VAR

Halk arasında deri tümörleri ile ilgili yanlış bir inanç olduğunu belirten Doç. Dr. Gündeşlioğlu, ‘’Halk arasında ‘Eğer deri tümörüne bıçak değerse yayılır ve daha kötü olur’ şeklinde bir inanç var. Bu yanlış inancın kırılması gerekiyor. Çünkü tümör ne kadar erken tedavi edilirse, o kadar erken ve tamamıyla kurtulma imkanı mevcut’’ diye konuştu.DHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.