Yüksekova Güncel

Ezidi kadınların dramı: Para yoksa tedavi de yok!

Yaşam

Diyarbakır'da Ezidiler için kurulan Fidanlık Kampı'nda kalan kadın mülteciler kelimenin tam anlamıyla sağlık dramı yaşıyor. Bunlardan biri de Şirin Çoli. Şirin'in bir bacağı ameliyat edildi, hastaneye olan borcu yüzünden diğer bacağına platin takılmadı

 IŞİD katliamından kurtulup Diyarbakır ’da Ezidiler için kurulan Fidanlık Kampı’na sığınan kadınlar başta psikolojik sorunlar olmak üzere kronik hastalıklarla mücadele ediyor. Kampta acil olarak tedavi bekleyen kadınlar arasında kemik erimesi, fıtık ve psikolojik sağlık sorunları olan kadınlar bulunuyor.

Kamp, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı olmadığı için hastaların tedavisi kamp yönetimi tarafından karşılanıyor. Ancak kamp yönetiminin Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 355 bin lira borcu bulunuyor.

Fidanlık Kampı'ndan yükselen Ezidi çığlığı: Çocuğum hasta!

Kendi imkanlarıyla hastaların tedavi ücretini karşılamaya çalıştıklarını söyleyen Diyarbakır Tabip Odası Sekreteri Dr. Celal Canpolat  kampın sağlık sorunlarını, “Kampımız AFAD’a bağlı olmadığı için hastalarımız ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Hastaları kendi imkanlarımızla tedavi etmeye çalışıyoruz. Ancak imkanlarımız çok kısıtlı olduğu için gerekli parayı bulamıyoruz. Şu ana kadar Dicle Üniversitesi’ne 355 bin lira borcumuz oluştu. Onlar da bu borçtan dolayı hastalarımızı tedavi etmek istemiyor. Kampta kalan Ezidi’lerin AFAD kampında kalan mülteciler gibi sağlık hizmetlerinden faydalanmasını istiyoruz’’ diyor.

 

Gözde Seydo 

 

İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU

 

90 yaşındaki Göze Seydo Şengal’in Sibaşê Xıdır köyünden. IŞİD Şengal’e saldırdığında Seydo bir oğluyla beraber önce Şengal Dağı’na, ardından Türkiye’ye sığındı. Ağustos 2014 yılında Diyarbakır’daki Fidanlık Kampı’na yerleşen Seydo, ailesinden 10 kişinin IŞİD’e esir düştüğünü duydu. Zamanla psikolojik sorunlar yaşayan Seydo kendisine zarar vermeye başladı. İki hafta önce kaldığı çadırın tavanına ip asarak intihar girişiminde bulundu. Çevreden geçenlerin fark etmesi üzerine son anda kurtuldu. Seydo kampın gönüllü psikologları tarafından muayene edildikten sonra Diyarbakır Sellahattin Eyyübi Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’ne götürüldü. Ancak Seydo da diğer kamp sakinleri gibi AFAD kampında kalmadığı için poliklinik hizmeti alamadığından hastaneye yatırılmadı. Seydo’nun sakinleştirici kullandığını söyleyen kamp yönetimi durumu şöyle anlatıyor: “Seydo ağır psikolojik sorunlar yaşadığı için kendisine zarar veriyor. Kampta gönüllü çalışan psikologlar kendisine danışmanlık yapıyor. Ancak ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde yatılı olarak tedavi alması lazım. Kampta bu tarz sorunlar yaşayan birçok kadın bulunuyor. Profesyonel olarak tedavi olmaları gerekir.’’   / Radikal

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.