Yüksekova Güncel

Cenazeler verilmeyerek ailelere bir kez daha işkence yapılıyor

Yaşam

Çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lilere ait cenazeler, ailelerine teslim edilmek yerine yaklaşık 45 gündür Malatya Adli Tıp Morgu'nda bekletiliyor. 1 haftada tamamlanabilecek DNA incelemelerinin aradan geçen bunca zamana rağmen bitirilmeyerek cenazelerin ailelerine teslim edilmemesine tepki gösteren STK temsilcileri, ailelere ikinci kez işkence edildiğini söyledi.

Farklı yer ve tarihlerde yaşamlarını yitiren 15 PKK'liye ait cenazeler, otopsi işlemleri için getirildikleri Malatya Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak incelemeler için günlerdir Malatya Şehir Mezarlığı'nda kurulan bir çadır içerisindeki dolaplarda bekletiliyor. Bazılarının bu halde bekletilmesinin üzerinden 45 günlük bir sürenin geçtiği cenazelerin kimliği, yapılan bombardımanlardan dolayı teşhis edilmekte zorlanıldığı için DNA incelemesinin sürdüğü gerekçesiyle ailelere teslim edilmiyor.
MEYA-DER Eşbaşkanı Ayşe Dicle, son 3 aydır Kürt halkına yapılan zulüm ve katliamlardan sonra şimdi de cenazeler üzerinden siyaset yapılmasına tepki gösterdi. Morgda bekletilen cenazelerin büyük bir bölümün aileleri tarafından teşhis edilebilir olduğunu ancak bile bile ailelerden DNA örneği istendiğini ve cenazelerin seçim öncesi bekletildiğini ileri süren Dicle, yine DNA incelemelerinin bir haftada sonuçlanabilmesine rağmen cenazelerin 45 gündür bekletildiğine işaret etti.
Dicle, "Cenazelere yapılan işkenceler yetmezmiş gibi şimdi de ailelere sistematik bir zulüm ve işkence uygulanıyor" dedi.
'Morg günde 8 saat soğutuluyor' iddiası
Dicle, cenazeleri ailelere teslim etmeyen devletin, aileleri korkutmaya ve sindirmeye çalıştığını da söyledi. Morgun soğutma bölümünün günde sadece 8 saat çalıştırıldığını iddia eden Dicle, bundan kaynaklı cenazelerin vücut bütünlüğünün bozulduğunu ve çürümeye mahkum edildiğini ileri sürdü.
Devletin cenazelere karşı sergilediği tutumun anlaşılır olmadığını ifade eden Demokratik İslam Kongresi (DİK) Üyesi Fadıl Bedirhanoğlu da bu duruma "Bu devlet ne yapmak istiyor? Neden cenazeleri bu kadar bekletiyor? İnsanların cenazelerini defnetmelerine bile izin vermiyor? Bu hem din olarak hem de toplumsal normlar olarak kabul edilebilir bir şey değil" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Bu yapılanların İslamiyet'te hiçbir yerinin olamayacağını ifade eden Bedirhanoğlu, Hz. Muhammed'in bu konudaki "Eğer cenazeniz olursa akşam ise güneş doğmadan gündüz ise güneş batmadan cenazenizi defnedin" sözlerini hatırlattı.
'Cenazelerin dini vecibeleri yerine getirilerek defnedilmesi gerekir'
Devlet yöneticilerinin her platformda Müslüman olduklarını dile getirdiğini belirten Bedirhanoğlu, devletin yapması gereken tek şeyin cenazeleri derhal teslim etmesi gerektiğini belirterek, "Cenazelerin de dini vecibeleri yerine getirilerek toprağa verilmesi gerekir" diye konuştu. 
'Bu zulümdür ve insanlık dışıdır'
Cenazeye saygı duyulması gerektiğine dair Kuran-ı Kerim'de hadis-i şerifler olduğuna işaret eden Diyarbakır Din Adamları Derneği (DİAY-DER) üyesi Mele Kudbettin Bayler ise "Dinimize göre hem cenazeye hem de cenaze sahiplerine iyi davranılması gerekir. Ama görüyoruz ki bırakın akrabalarına, cenazeye bile işkence yapılıyor. Bunun dinde yeri yoktur ve bu işkenceleri yapanlar rahmetsizdirler. Bu zulümdür ve insanlık dışıdır" dedi.DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.