Asma bağların pestili

Asma bağların pestili
Yüksekova Güncel Yüksekova Güncel
Yaşam
Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Eskar (Yaylak) köyünde İlkbaharda budanan asma bağlardan üzüm toplanmaya başlandı.
Köyün tüm mezralarında yurttaşlar, bugünlerde bağ bozumu ile meşgul. Torbalara konulan üzümlerden, hummalı bir çalışma sonucu sap ve çekirdeklerden ayıklanan üzüm suyu, büyük kazanlarda kaynamaya bırakılıyor. Hafif bir un karışımı ile bir süre sonra katılaşan bulamaç, kovalarla beyaz çarşafların üzerine dökülüyor ve bir tahta yardımıyla eşit derecede yayılıyor. Çarşaflar biri iki gün güneşe bırakılıyor. Çarşaflardan ayırtılan pestiller kuruduktan sonra katlanarak kış için kaldırılıyor. Sucuklu ceviz yapmak isteyenler ise, iplere geçirdiği cevizleri büyük kazanlara batırıp çıkarıyor. DİHA