Yüksekova Güncel

21. yüzyılda Siirt'ten bir köy manzarası: Elektrik yok, su yok, yol yok

Yaşam

Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Dadaklı köyünde ne elektrik var, ne su, ne de yol. Köylüler, gündelik yaşamlarını sürdürebilmek için büyük zorluklarla baş etmek zorunda kalıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Mayıs'taki mitinginde 118 kilometre bölünmüş yol yaptıkları, 2040 yılına kadarki su ihtiyacını karşıladıklarını açıkladığı Siirt'in Dadaklı köyünde ne yol var, ne su, ne elektrik. 
Eruh (Deh) ilçesine bağlı Dadaklı (Nite) köyünde, hayat büyük zorluklar arasında devam ediyor. Köyde yaşayan yurttaşlar, asfaltlanmayan köy yolu nedeniyle, kışın kar ve yağmurdan yürüyemezken, bahar aylarında ise eriyen karların oluşturduğu çamurdan dolayı büyük zorluk yaşıyor. Bu sebeple köylülerin traktör dışında ulaşım araçları bulunmuyor. Genellikle yayan veya traktörle komşu Dağdöşe Köyü'ne (Serxete) giden köylüler, buradan bindikleri araçlarla şehir merkezine ulaşabiliyor. 
Herhangi bir doğal afet yada hastalık halinde köye araçla ulaşma imkanı olmadığını söyleyen Hilmi Timurtaş adlı köylü, "Köy yolundaki derelerden geçmek için de köprü ihtiyacı var. Çünkü araçlarla eskiden yapılan toprak yoldan köye ulaşmak zor. Bizim dışımızda hayvanlarımız bile mağdur oluyor. Çoğu zaman hayvanlara yem getirmekte zorlanıyoruz" dedi. 
Su 2 kilometre ötede!
Dadaklı köyünde içme suyu temin etmek başka bir eziyet. Köylüler, içme suyunu elde edebilmek için 2 kilometre uzaklıktaki dereye yürümek zorunda kalıyor. Bu sorun en çok kadınları olumsuz etkiliyor. 
Elektrik de yok!
Köylünün yaşadı sorun bununla da bitmiyor. Çünkü köyde elektrik de bulunmuyor. Elektrik olmadığı için yemeklerini ateş üzerinde pişirip, çocuklarının temizliği için dereden su taşıyan Emine Toprak, tüm ihtiyaçlarını kendi çabalarıyla karşıladığını ifade etti. Elektrik olmadığı için dünyadaki gelişmelerden haberdar olamadıklarını kaydeden Toprak, taleplerinin erken karşılanması için seçilmişlerin sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.
Kaymakamlık: Elektrik için bir şey yapamayız!
Konuya ilişkin görüştüğümüz Eruh Kaymakamı Murtaza Dayanç, yaşanan sorunları doğrulayarak, köydeki sorunların giderilmesi için bütçe ayırdıklarını, ancak özelleştiği için elektrik konusunda bir şey yapamayacaklarını ifade etti. Köylülerin 1 yıl önce köye dönüş yaptığını belirten Dayanç, köyün yol ve içme suyu projelerini de ihaleye çıkardıklarını ifade etti. /Diha
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.