Yüksekova Güncel

ÖGC'den erişim engeline tepki

Teknoloji

Savaş uçaklarının hava saldırısı esnasında özgür basın yayın organlarının internet sayfasının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kararıyla erişiminin engellenmesine Özgür Gazeteciler Cemiyeti'nden tepki geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın talimatından sonra erişim engeli kararının alındığını, gazetecilere yönelik darp ve gözaltıların devreye konulduğunu belirten cemiyet, "saldırıların bir an önce sonlandırılması" çağrısı yaptı.

 Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), hava saldırıları esnasında özgür basın sitelerine erişimin engellenmesine tepki gösterdi. Cemiyetin yönetim kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, AKP iktidarı döneminde muhalif basın üzerinde artan baskılara dikkat çekildi. AKP hükümetinin devletin tüm olanaklarını kullanarak muhalif basını bakı altına alma politikasını artırarak sürdürdüğü belirtilen açıklamada, "Son günlerde Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, geçici Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç başta olmak üzere iktidar yetkilileri 13 yıl boyunca yapıkları gibi tekrar Anayasa ve yasaları çiğneyerek muhalif basını hedef gösteren açıklamalar yapmaktadır. Bir dönem basından da sorumlu olan Arınç, katıldığı bir TV programında, 24 Temmuz Türkiye Basın Özgürlüğü Günü'nde Evrensel ve Özgür Gündem'in ismini anarak muhalif basın yayını hedef gösterdi. Arınç'ın muhalif basını hedef göstermesini talimat olarak gören devletin güvenlik bürokrasisi de hemen harekete geçti" denildi. 
Özgür basına engelleme 
Dicle Haber Ajansı, Hawar Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı, Özgür Gündem Gazetesi, Roj Haber Ajansı, Yüksekova Haber gibi onlarca basın yayın organının internet sayfasının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kararıyla erişiminin engellendiği ifade eden açıklamada, şöyle devam edildi: "AKP, iktidara geldiği günden beri basını baskı altına almak için devletin tüm olanaklarını fütursuzca kullanmıştır. Bir yandan kendisine bağlı geliştirdiği 'Havuz medyasına' halkın vergilerinden trilyonları peşkeş çekerken, diğer yandan AKP'nin ülkeyi kaosa sürükleyen politikalarını eleştiren muhalif basını gözaltı, tutuklama ve mali cezalarla baskı altına almak istemiştir. Hukuku araçsallaştırarak onlarca gazeteci cezaevlerine atılmış ve yüzlercesi işten atılmıştır."
Gazetecilere gözaltı ve darp 
Erdoğan ve Arınç'ın talimatından sonra onlarca yayın organının internet sayfalarına erişim engeline eş zamanlı gazetecilere yönelik darp ve gözaltıların da başladığı kaydedilen açıklamada, "Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nde dün akşam evine giden gazeteci İbrahim Karakaş polisler tarafından korsanvari bir şekilde kaçırılmaya çalışılmıştır. Karakaş polis aracına zorla alınarak dakikalarca darp edildikten sonra yol kenarına atılmıştır. Gözaltı operasyonları kapsamında Bursa'da Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Ömer Gül ve Aydın'da da DİHA Muhabiri Kenan Koç gözaltına alınmıştır" denildi. 
Topyekûn saldırı konsepti devrede 

"AKP hükümeti iktidarı boyunca kendisi gibi düşünmeyen ve biat etmeyen tüm muhalif kesimlere karşı işlemediği günah kalmamıştır" denilen açıklamada, 7 Haziran seçimleriyle birlikte iktidarını kaybeden AKP'yi işlediği günahların hesabını verme korkusu sardığı belirtildi. Yıllarca millet iradesi hamaseti yapan AKP iktidarının 7 Haziran'da ortaya çıkan halk iradesini tanımadığını her seferinde gösterdiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Seçim öncesi iktidarını korumak için birçok provokasyona zemin sunan AKP, seçim sonrasında da tüm muhalif kesimlere karşı adeta topyekûn bir saldırı konseptini devreye koymuştur. AKP'nin iktidarı tekrar kazanmak için Diyarbakır ve Suruç katliamlarında olduğu her türlü çılgınlığa başvuracağı görülmektedir. AKP 7 Haziran seçimleriyle kaybettiği iktidarı ülkeyi savaşa sürükleyerek silah zoruyla tekrar elde etmenin peşindedir." 
'Saldırıları sonlandırın' çağrısı 
ÖGC Yönetim Kurulu, geçici AKP hükümetinin basın yayın organları ve gazetecilere yönelik fütursuz saldırılarını kınayarak, "saldırıların bir an önce sonlandırılması" çağrısı yaptı. DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.