Yüksekova Güncel

Avrupa Uzay Ajansı 'Ay Köyü' kurmak istiyor

Teknoloji

Avrupa Uzay Ajansı, onlarca sonra insanın yeniden Ay’a gidebilmesi için iddialı bir proje ortaya attı. Uzay Ajansı, uluslararası düzeyde katılımla iddialı bir “Ay köyü” kurmak istiyor.

Avrupa Uzay Ajansı, onlarca sonra insanın yeniden Ay’a gidebilmesi için iddialı bir proje ortaya attı. Uzay Ajansı, uluslararası düzeyde katılımla iddialı bir “Ay köyü” kurmak istiyor.

Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni müdürü Johann-Dietrich Woerner, hafta sonu Kudüs’te yapılan 66. Uluslararası Astronotik Kongresinde, “Moon village” fikrini ortaya attı.

Avrupa Uzay Ajansı Genel Müdürü sözcüsü Franco Bonacina, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada “Bu fikir masadadır” dedi.

Sözcü, “Moon Village ifadesi, Ay’da okulları, kiliseleri ve evleri olan bir köy kurulacağı anlamına gelmiyor” diye ekledi.

Franco Bonacina, “Ay’da çeşitli misyonlarda bulunmak için uluslararası bir katılımı öngören bir konsepttir” şeklinde konuştu.

Bu şu anlama geliyor: Tüm ekipmanların aynı yerde olması gerekmiyor.

1998’de başlatılan Uluslararası Uzay İstasyonu macerası 2024 dolaylarında sona eriyor. Bu nedenle Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni patronu Woerner, daha sonrasını düşünüyor.

Sözcü Bonacina, “Daha sonra ne yapmak istediğimizi düşünmemiz gerekiyor. Uluslararası toplumu hep birlikte Ay üzerinde bir şeyler gerçekleştirmey teşvik etme fikri de burada geliyor” şeklinde konuştu.

Uzayın sınırlarının olmadığını söyleyen Avrupa Uzay Ajansı’nın müdürü herkesin Ay Köyü’ne katkı sunmasını istiyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na katılmayan ancak Ay’da iddialı bir program yürüten Çin’e de Ay Köyü’ne katılması için çağrı yapıldı.

Amerikan uzay programı Apollo sayesinde insanoğlu 21 Temmuz 1969’da Ay’a ilk ayakbastı. Aralık 1972’den bu yana Dünya’nın uydusuna hiçbir insan gitmedi. Ancak 1990’lı yıllardan bu yana Ay’a bir dizi uzay sondası gönderildi.

Uluslararası Ay Keşif Grubu’nu yöneten Bernard Foing, Ay Köyü’nün nasıl olacağını şöyle tasvir ediyor:

“İlkin robotsu bir köy aşaması olacak. Sonra, yaşanabilir bir istasyon. Bu bize aynı zamanda daha uzak güzergahlara doğru sefer hazırlığı yapma imkanı tanıyacak.”

Avrupa Uzay Ajansı’nın da işbirliği yaptığı Amerikan Orion misyonu 2021 ila 2023’e doğru dört astronotu Ay’ın çevresindeki yörüngeye göndermeyi planlıyor.

Ancak NASA, Orion misyonu ile esas olarak Mars’a insan göndermek için hazırlık yapıyor.

Avrupa Uzay Ajansı, Rusya’nın 2020’ye doğru başlatmayı planladığı Luna 27 misyonuna da ortaklık ediyor. Bu proje, bu depolarının tespit edildiği Ay’ın kutup bölgelerinde keşif yapmayı öngörüyor.Anf

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.