YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ
Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari ve ilçelerinde yaşanan doktor sıkıntısını meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Bartın Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde yaşanan doktor ve tıbbi cihaz eksikliklerini sağlık hizmetinde ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirtti.
Barın verdiği soru önergesinde; Özellikle Yüksekova Devlet Hastanesi'ndeki yetersizlikler, bu ilçedeki hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Yüksekova’da bir anjiyo ünitesinin bulunmaması, kalp ve damar rahatsızlıkları yaşayan yurttaşlar için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Bu tür hastalar Yüksekova'dan Hakkâri veya Van'a sevk edilmek zorunda kalmakta, bu esnada bazı yurttaşlar yolda hayatını kaybetmektedir. Benzer şekilde, Adli Tıp Kurumu'nun ilçede olmaması, Şemdinli, Derecik ve Esendere gibi beldelerde vefat eden yurttaşların otopsi işlemleri için Hakkâri'ye götürülmesini zorunlu kılmakta ve ailelere büyük bir zorluk yaşatmaktadır. Geçtiğimiz Mayıs ayında 35, Temmuz ayında ise 1 Tıbbi Onkoloji Uzmanı ve 1 Yoğun Bakım Yan Dal Uzmanı da dâhil olmak üzere toplamda 20 uzman doktor Hakkâri’ye atanmış; ardından Ağustos ayında 177 ve geçtiğimiz günlerde 57 yeni doktor atandığı basına yansımıştır. Ancak yapılan doktor atamaları ve sınırlı teçhizatın sağlanması, bölgedeki sağlık sorunlarının çözümüne yetmemektedir’ dedi.
“Şemdinli’de göz polikliniği bir aydır hizmet vermiyor”
Şemdinli ilçesininde ciddi sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını belirten Bartın; Göz doktorunun olmaması yurttaşları mağdur etmektedir. Yaklaşık bir yıldır göz polikliniği hizmet vermemekte olan Şemdinli Devlet Hastanesi’nde, çevredeki köylerle birlikte 43 bin kişilik nüfusun göz doktoruna erişimi bulunmamaktadır. Bu durum, yurttaşların Yüksekova Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda kalmasına sebep olmaktadır. Şemdinli'de yaşayan Mediha Yaşar, doğuştan göz kayması bulunan 6 yaşındaki oğlu Emir Yaşar’ı tedavi ettirmek için sık sık Yüksekova Devlet Hastanesi’ne gitmek zorunda kalmakta, bu süreç hem maddi hem manevi olarak kendisini zorlamaktadır. Şemdinli’den Yüksekova’ya giden yurttaşlar, ulaşımda yaşanan sıkıntılar nedeniyle mağdur olmakta ve bu durum maddi bir yük oluşturmaktadır. Hakkâri ve ilçelerinde sağlık hizmetlerinde yaşanan eksikliklerin bir an önce giderilmesi, bölge halkının sağlığını korumak adına gerekli adımların atılması elzemdir’ dedi.
Bartın verdiği soru önergesinde;
- Hakkâri ve ilçelerinde doktor ve tıbbi teçhizat eksiklikleri nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarından Bakanlığınız haberdar mıdır?
- 2023 yılında da gündeme getirdiğimiz Yüksekova Devlet Hastanesi’nde hâlâ anjiyo ünitesi ve Adli Tıp Kurumu bulunmamasının gerekçesi nedir?
- Yüksekova’da anjiyo ünitesi ve Adli Tıp Kurumu ne zaman kurulacaktır?
- Yüksekova’da Adli Tıp Kurumu’nun bulunmaması nedeniyle farklı illere sevk edilen yurttaşların yaşadığı zorluklara ilişkin Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?
- Yüksekova ve çevre ilçelerden sevk edilen hastaların yolculuk sırasında yaşadığı sağlık sorunlarını hafifletmek amacıyla acil müdahale ekipleri veya mobil sağlık hizmetleri oluşturulması için bir plan mevcut mudur?
- Şemdinli ilçesinde bir yıldır göz doktoru bulunmamasının gerekçesi nedir?
- Şemdinli’de başta göz doktoru olmak üzere farklı branşlardaki doktor eksikliğinin giderilmesi için yürütülen bir çalışma var mıdır?
- Hakkâri Yüksekova Devlet Hastanesi'nin yanına ek bina olarak planlanan ve yapımı devam eden 100 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde gelinen son aşama nedir?
- Hakkâri’ye 2024 yılında dört kez doktor ataması yapılmış olmasına rağmen hâlâ farklı branşlarda doktor eksikliğinin bulunmasının gerekçesi nedir?
- Bakanlığınızca 2024 yılı içerisinde yapılan dört ayrı doktor atamasında, atanan doktorların branşı, sayısı ve hizmet vereceği hastaneye ilişkin detaylı bir tablo bulunmakta mıdır?
- Hakkâri ve ilçelerinde sağlık altyapısının güçlendirilmesi için Bakanlık tarafından uzun vadeli bir strateji planı yapılmakta mıdır? Bu planların oluşturulmasında bölge halkının taleplerini içeren bir danışma süreci var mıdır?
- Yüksekova, Şemdinli ve çevre ilçelerde sevk edilen hastaların yaşadığı maddi ve manevi zorluklar göz önüne alındığında, Bakanlığınızca bu yurttaşlara yönelik psikolojik destek veya maddi yardım sağlanması planlanmakta mıdır?
- Hakkâri ve ilçelerinde kullanılan sağlık teçhizatının yenilenme sıklığı ve eksikliklerinin giderilmesine yönelik süreçler nelerdir? Hangi dönemlerde yenileme planı yapılmaktadır?
- Hakkâri ve ilçelerine uzman doktorların atanmasına rağmen bazı branşlarda hâlâ eksiklikler yaşandığı göz önüne alınarak, bu eksiklikleri gidermek ve sağlık çalışanlarını bu bölgelere çekmek için ilave teşvik programları mevcut mudur?