Yüksekova Güncel

Van'da Domuz Gribi Şüphesi

Sağlık

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Yrd.Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, hastanede 4 hastanın H1N1 şüphesiyle tedavi altına alındığını ve gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Sünnetçioğlu, bugüne kadar Van’da 4 hastanın pozitif yani domuz gribi (H1N1) olduğunu ve bunlardan birinin hayatını kaybettiğini belirtti. Şimdiye kadar gribal enfeksiyon nedeniyle çok başvuru olduğunu dile getiren Yrd.Doç. Dr. Sünnetçioğlu, “Gönderdiğimiz numunelerden pozitif gelen 3 hastamızda H1N1 virüsü tespit edildi. Hastalardan biri hayatını kaybetti, iki hasta sağlıklı ve taburcu oldu, biri tedavi oluyor. Hasta vefat ettikten iki gün sonra sonuç bize geç geldikten dolayı geç bildirdik. Sonuçlar erken gelseydi erken bildirirdik. Doğrusu sonuçların geç gelmesiyle biz de geç öğrenmiş olduk. Pozitif yatan hastalar zaten taburcu oldu. Göğüs hastalıklarında yatıyorlardı. Göğüs hastalıklarında görev yapan doktor arkadaşlarımız özellikle ilgilendi. Onlar sağlıklı bir şekilde taburcu edildi” dedi.
“GEREKLİ TÜM TEDBİRLERİ ALIYORUZ”
Şimdiye kadar Van’dan Ankara’ya çok örnek gönderdiklerini dile getiren Yrd.Doç. Dr. Sünnetçioğlu, “Sonuçlara sadece Ankara’da bakılıyor ve biraz geç geliyor. Üç gün veya bir haftalık bir süreçte ancak elimize ulaşıyor. Sadece 3 vakanın pozitif H1N1 belirtileri çıktı. Şüpheli bir vaka gördüğümüz zaman hasta için izolasyon uyguluyoruz. İzolasyon açısından sıkıntımız yok. Korunma önlemlerini uyguluyoruz. Sağlık personelimiz ve hasta yakınlarının H1N1 virüsünden korunmak için gereken tüm önlemleri alıyoruz. H1 N1 dediğimiz domuzlardan insanlara geçen, insanlardan bulaşıcı olduğu için yine başka birine geçme olasılığı yüksektir. Bu hastalık insanlara bulaştığı zaman genelde bir hafta süresi vardır” diye konuştu.
DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMA TEDBİRLERİ
Domuz gribinden korunmak için önerilerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Sünnetçioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belli bir süresi vardır, bu süreden sonra klinik başlıyor. Baş ağrısı ve ateş genellikle 38 derecenin üzerinde olan, halsizlik, kırgınlık, yaygın vücut ağrısı belirtileri seyrediyor. Bu hastalığa yakalananlar için önerilerimiz mümkün olduğunca hasta evde istirahat etmeli, dışarı çıkmamalı, başka kişilere bulaştırmamalı, cerrahi maske dediğimiz basit maske önlemiyle bunun kısmen de olsa önüne geçilebilir. Ayrıca diyelim bu hastalar hapşırdığı zaman tek kullanımlık mendil kullanılmalı ve çöpe atmalıdır. Sağlıklı kişilerle tokalaşmamalı, çünkü bunlar temas yoluyla geçebiliyor.”
Yrd.Doç. Dr. Sünnetçioğlu, acil hasta kabul girişlerinde sadece bir H1N1 şüpheli hastayla karşılaştıklarını ve başka hastalara veya kişilere bulaşmaması için izolasyon süresince kısmen ve kısa bir süreliği dışında karantinaya alma veya kapatma söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.İha
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.