Yapılan çalışmayla ilgili olarak Dr. Arab şunları ifade etti: Araştırma sonuçlarının size böylesine basit bir tavsiyeyi sunması her gün karşımıza çıkan bir durum değil. Her gün atıştırmalık olarak veya bir öğünün parçası olarak bir avuç ceviz yemek, bilişsel sağlığınızı güçlendirir; ayrıca Alzheimer hastalığının ilerlemesinin yavaşlatılması veya önlenmesi üzerinde faydalı etkileri olur.
NÜFUS YAŞLANDIKÇA BİLİŞSEL HASTALIKLAR ARTIYOR
Nüfus yaşlandıkça, Alzheimer ve demans (bunama) gibi hafızayı etkileyen koşullar daha fazla endişe kaynağı olacak. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012’de yayımladığı bir makaleye göre, dünya genelinde her yıl tahmini 7.7 milyon kişi demans hastası oluyor. Dünya genelinde demansla hayatını sürdüren kişilerin sayısının ise 35.6 milyon olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de ise, 65 yaş üzerindeki nüfusun oranının yüzde 8 olduğu düşünüldüğünde, 400 bin kişinin Alzheimer hastalığından muzdarip olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın 2030 yılı itibariyle ikiye çıkacağı ve 2050 yılından üç katından daha fazla olacağı öngörülüyor.
Cevizde bilişsel fonksiyonun korunmasına katkıda bulunabilecek çeşitli olası aktif bileşenler bulunuyor. Bunlar arasında, cevizin yüksek antioksidan içeriği (3.7 mmol/ons), 7 farklı mineral ve vitaminlerin bileşimi ile birlikte cevizin beyin ve kalp üzerinde faydaları bulunan bitki esaslı omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) kaynağını önemli miktarda (2.5 gram/ ons) içermesi yer alıyor.
CEVİZLE İLGİLİ YAPILMIŞ EN KAPSAMLI ARAŞTIRMA
Bu çalışma, ceviz alımı ve bilişsel fonksiyona ilişkin ilk geniş çaplı analiz olmakla birlikte farklı Ulusal Sağlık ve Beslenme Değerlendirme (National Health and Nutrition Examination) (NHANES) anketlerinden elde edilen tüm bilişsel verileri içeren tek çalışmadır. Dr. Arab ve eş araştırmacı Dr. Alfonso Ang, daha fazla ceviz tüketen katılımcıların altı bilişsel testten oluşan seride anlamlı ölçüde daha iyi performans sergilediklerini tespit edildi.İha