Yüksekova Güncel

Doktorları görevden alan bakanlık gönüllü doktor arıyor

Sağlık

Sağlık Bakanlığı ve valilikleri bir yandan Ağrı ve Şırnak'ta sağlık çalışanları görevden uzaklaştırıp hedef alırken, öte yandan yaşanan açığı gidermek için de hastanelere "Ağrı ve Şırnak'ta gönüllü doktor arandığına ilişkin" formlar gönderdi. Bakanlığın tavrına tepki gösteren TTB Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan, "O bölgede çalışanları görevden alanlar İstanbul'dan bölgeye doktor taşımaya çalışıyorlar" dedi.

Suruç katliamından bir gün sonra hayatını kaybedenleri anmak ve katliamı protesto etmek için henüz soruşturma tamamlanmadan 8 sağlık çalışanı görevden uzaklaştırılması bölgede zaten sorun olan sağlık çalışanı sorununu daha da arttırdı. Sağlık Bakanlığı da bu açığa kapatmak için özellikle bölge illerinde çalışacak sağlık çalışanı için "gönüllü doktor" uygulamasını yeniden devreye soktu. Özellikle Örgütlü hekimlerin görevden uzaklaştırıldığı, hedef alındığı Ağrı ve Şırnak'ta gönüllü doktor arayan bakanlığın hastanelere gönderdiği gönüllü doktor başvuru belgesi bölgede yaşanan doktor ve sağlık çalışanı açığını gözler önüne serdi. Belgede, "Ağrı ve Şırnak illerimizde gönüllü olarak görevlendirilmek üzere, pratisyen hekim ve tüm branşlarda uzman hekim ihtiyacı bulunmaktadır" denildi. 
Doktoru görevden alıp gönüllü doktor arıyor
Salık Bakanlığı'nın bu uygulamasına ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Türkiye Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, sağlık tesisleri ve sağlık çalışanlarının korunması gerektiğini, bunun hem uluslar arası belgelerde ve hem de Türkiye'deki mevzuatında açık bir şekilde yer aldığını belirterek, "Ancak Ağrı gibi bir yerde sağlık hizmetlerine ihtiyacın çok olduğu bir yerde 8 sağlık çalışanı basın açıklamasına katıldılar diye görevden alındılar. Üstelik bu sağlık çalışanlarını hepsi de sendika yöneticisi ya da tabip odası başkanıdır. Burada doğan ihtiyacı kapatmak içinde bakıyoruz Sağlık Bakanı Ankara'dan, İstanbul'dan hekim taşımaya çalışıyor" dedi. 
Kamu yönetimi açısında utanç vericidir
İlhan, çalışan sağlık emekçileri ve hekimlerin görevden alındığına dikkat çekerek, "Öte yandan bakanlık ihtiyacı karşılamak gönüllü doktor arıyor. Bu anti demokratik olmasının yanında sağlık hizmetlerini aksatıcı, sağlığa erişimi engelleyici bir uygulamadır. Açık bir hak ihlalidir. Hem çalışanlar açısından hem de bölgede yaşayan yurttaşlar açısından açık bir hak ihlalidir. Kamu yönetimi açısında da utanç verici bir uygulamadır" diye konuştu. 
20 Temmuz tarihinde yaşanan Suruç katliamını kınamak amacıyla, Ağrı'da yapılan basın açıklamasına katıldıkları için henüz açılan soruşturmalar tamamlanmadan 13 Kamu Çalışanı görevden uzaklaştırılmıştı. Uzaklaştırılan kamu çalışanlarından 8'i ise sağlık emekçisiydi.DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.