Yüksekova Güncel

Yüksekdağ: Darbe ve gladyo güçleri Saray'a bağlı çalışıyor

Politika

Suruç Aileleri İnsiyatifi, "Yüreğiniz varsa sorumluları karşımıza çıkarın yargılayın" diyerek, dava dosyasına konulan gizlilik kararının kaldırılmasını istedi. AKP'nin 90'ların katliamcı yapısını yeniden harekete geçirdiğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise "Şimdi kontrgerilla darbe ve gladyo güçleri doğrudan saraya bağlı çalışıyor" dedi.

Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin ve yaralananların aileleri tarafından kurulan Suruç Aileleri İnsiyatifi'nin deklare edilmesinin ardından, Taksim Hill Otel'de düzenlenen toplantı konuşmalar ile devam etti. Toplantıda konuşan SGDF Eşbaşkanı Oğuz Yüzgeç, "Bizler bir düş yolculuğuna çıkmıştık. Bu yolculukta 33 canımız birlikte katledildik. Söylediğimiz sözün anlamı yüreğimizdeki acının, öfkenin, ateş topunun yanında küçücük kalıyor. Buradan bütün annelerimize, babalarımıza kardeşlerimize şunu söyleyebiliriz. Sizlerin çocukları ölmedi. Onlar, sokakta oynayan çocukların yüzlerinde yaşıyor. Bizler onların katillerinden hesap sormadan, annelerimizin babalarımızın gözyaşlarını dindirmeden gülmek bize haram. O AKP sarayının saltanatını yıkmadan gitmeden gülmek bize haram" diye konuştu. 
'Gizlilik kararı kaldırılsın'
Katliamda yaşamını yitiren Çağdaş Aydın'ın babası Fethi Aydın, "Çocuklarımızın umudu büyüyecek" diyerek, başladığı konuşmasında, umuda kurşun sıkanların başarılı olduklarını sandıkları ancak umdun yolcularının halen yaşadığını söyledi. Aydın, "Hayır siz başarılı olmadınız. Bakın umudun yolcuları burada" dedi. Aydın'ın ardından yaşamını kaybeden Cemil Yıldız'ın eşi Sultan Yıldız söz aldı. Yıldız, "Onlar ne kadar gizlilik kararı koyarsalar koysunlar biz sonuna kadar gideceğiz. Biz bu davayı unutmayacağız. Bu katliamı, yaşadığımız müddetçe, nefesimiz yettiği müddetçe arkasında duracağız mücadeleye devam edeceğiz" ifadesinde bulundu. 
'Her şeye rağmen barış'
Nazegül Boyraz'ın kızı Yasemin Boyraz, annesinin evden çıkarken ve son halinin yer aldığı iki fotoyu göstererek, "Gösterdiğim şapkasına bile ulaşamıyoruz" diyerek, dosyaya dair alınan gizlilik kararının kaldırılmasını istedi. Serhat Devrim'in babası Yavuz Devrim, "Her şeye rağmen barış diyorum, her şeye rağmen silahlar sussun diyorum. İnadına barış diyorum inadına barış diyorum" diyerek, savaşın durması için Suruç'ta katledilenlere sahip çıkılması çağrısı yaptı. 
'Adaletin içinde bulunduğu durum dehşet verici'
Emrullah Akhamur'un ağabeyi İmran Akhamur, "Adaletin içinde bulunduğu durum dehşet verici" diyerek, dayanışma mesajı verdi. Mehmet Ali Barutçu'nun babası Rıza Barutçu, "Biz şehit aileleri olarak Türkiye'de yaşayan bütün halkları vicdanı olan herkesin bu davanın takipçisi olmasını istiyoruz" ifadesinde bulundu. 
'Erdoğan'ı biz yıkacağız'
Vatan Budak'ın babası Mehmet Budak, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu belirterek, "Gözün arkada olmasın oğlum Erdoğan'ı biz yıkacağız. Biz kazanacağız" derken, yaşamını kaybeden Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan, "Çocuklarımızı seçime kurban etti tek başına iktidar olmak için. Bizler, hiçbir ayrım yapmadan, Kürt, Alevi, Türk demeden birlikte mücadele edeceğiz" dedi.
'Bu savaş kime?'
Duygu Tuna'ın annesi Besime Tuna, "Duygum için bir şey diyemiyorum. Geçici hükümetine şunu sormak istiyorum. Bu savaş kime? Kimle savaşıyoruz?" diye sorarak tepki gösterdi. Nazegül Boyraz'ın eşi Bayram Boyraz, "Adalet olsaydı 60 günden beri adalet gelirdi. Tek bir kişi için canlar dökülüyor. Yetkililer, yürekleri yetiyorsa sorumluları karşımıza çıkasın yargılasın" ifadesinde bulundu. 
'Sen Emine Erdoğan nasıl rahat uyuyorsun?'
Evrim Deniz'in annesi Mesire Deniz, "Biz, özgürlük istiyoruz, barış istiyoruz. Evrim; 'Kobane'nin, Filistin'in çocukları açtır' derdi, yemezdi. Gitti Suruç'a. Bırakmadılar, çocuklarımızı öldürdüler" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a "Nasıl rahat uyuyorsun?" diye seslenen Deniz, "O karanlık güçler kimse ortaya çıkartalım" dedi. Son olarak konuşan Uğur Özkan'ın ağabeyi Remzi Özkan, "Bu ülke katliamlar ülkesi. Katliamlar aydınlatılmadığı sürece bu katliamlar devam edecek" diye konuştu. 
'Katliam gerçekleri gizlenmek istendi'
Ailelerin konuşmasının ardından konuşan Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar, platformu 19 hukuk grubu ile birlikte kurduklarını belirterek, "Bugüne kadar yaşanan katliamlarda faillerin yargılanmadığını gördük. Bu nedenle yargılanmanın yapılabilmesi için bizler harekete geçtik. Katliamın hemen ardından gerçeklerin ortaya çıkartılması yerine davaya gizlilik kararı getirildi. Konuyu haberleştiren ajanslara yasak geldi. Biz, katliamın sorumluların yargılanması için mücadele yürütüyoruz. Bu katliamda sorumluluğu bulunan herkesin yargılanması için her şeyimizi seferber edeceğiz siz söz veriyoruz" diye konuştu. 
'Kurduğumuz köprüyü yıkmayı başaramadılar'
Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Canımızdan kopan canın bıraktığı anıları, oluşturduğu anıları yeni bilinçleri gördük. 20 Temmuz bizler için milattı. Geçmişten geleceğe uzanan bir köprüyü kurmuştuk o köprüyü yıkmak istediler. O günden bugüne bakarak söylüyoruz ki başaramadılar, başaramayacaklar. Rojava'ya, Mezopotamya'ya baktığımızda yıllardır süren mücadelenin kendi yaşamını kurma yoluna girdi. Artık büyük insanlık yeni bir yaşamı, geleceği inşa etmeye başlamıştı. İşte bu güzellikten korktular. Halkların mücadelesinin birleşerek açığa çıkardığı büyük güçten ve enerjiden korktular. 33 canımız işte Türkiye'nin ve bölgenin toplumsal gücünü, umudunu temsil ediyordu. Bundan korktular. Korktukları başlarına gelmeye başladılar. Umudumuzu kırmaya çalıştılar. Bunun için yaktılar yıktılar ama başaramadılar. Başaramayacaklar" ifadesinde bulundu. 
'Kontur gerilla Saray'a bağlı çalışıyor'
Katliamın hesabının sorulacağına vurgu yapan Yüksekdağ, "Bu milat olacak bugünkü iktidarın yıkımı olacak. Sırtını DAİŞ'e yaslayanlar, DAİŞ'i kendisine bağlayanlar katliamın sorumlusudur. Siyasi iktidar 90'ların yeni katliamcı yapısını yeniden harekete geçirdi. Şimdi kontrgerilla darbe ve gladyo güçleri doğrudan saraya bağlı çalışıyor. Hegemonyasını topluma zorla dayatan AKP'ye bağlı çalışıyor. Bizler birleşe birleşe kazanacağız bu katliamın sorumlularını iktidardan indireceğiz" diye konuştu. 
Açıklama, SGDF'li gençlerin ailelere karanfil vermesi ile sona erdi. DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.