Yüksekova Güncel

Şimşek: Toplam borç 453 milyar dolar

Politika

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Londra'da yatırımcılarla yapılan toplantıların ardından kaynak akışının başladığını söyledi. Doların şu anda kontrol altında olduğunu savunan Şimşek, "TL'deki değer kaybının dış boyutunda 3 temel trend var" dedi. Türkiye'nin toplam borcunun 453 milyar dolar olduğunu belirten Şimşek "Dünyanın ortalamasına göre biz 3'te 1 borçluyuz. Devletin aşırı borçlu olduğunu iddia edemezsiniz" açıklamasında bulundu.

 Türkiye’nin kamu ve özel sektör dahil toplam borcunun 453 milyar dolar olduğunu söyleyen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Dünyanın ortalamasına göre biz 3’te 1 borçluyuz. Devletin aşırı borçlu olduğunu iddia edemezsiniz” dedi. Şimşek, daha geniş kesimlere vergi getirileceğini de yineledi.

Kanal 7’de konuşan Şimşek, özetle şunları söyledi:

TL NİYE DEĞER KAYBETTİ?: Dolar şuanda kontrol altında. TL’de kayıplar oldu. Bunun bir iç, bir de dış boyutu var. Değer kaybının dış boyutunda 3 temel trend var. ABD doları yılbaşından bu yana tüm para birimlerine karşı değer kazandı. İkincisi, küresel olarak faizlerin arttığı bir dönemdeyiz. Üçüncü faktör ise petrol ithal eden ülkelerle ilgili. Petrolün bir anda 80 dolara çıkması TL’nin değer kaybına neden oldu.

KOMPLO TEORİLERİNE SIĞINMIYORUM AMA..: Para politikasından güçlü bir adım attık, iletişim tarafını güçlendirdik. Londra’da çok faydalı görüşmeler yaptık. Bunun arkasından Ficth 25 Türk bankası ile ilgili açıklama yaptı, daha sonra Moody’s Türkiye’nin kredi notunu izlemeye aldığını açıkladı. Ben komplo teorilerine sığınmıyorum. Ama her şey ortada. Türkiye’ye karşı endişeniz cari açık ve enflasyon ise bu yavaş yavaş düzeliyor. Dışarıdan büyük bir talep var. Yurtdışında yabancı yatırımcılarla yapılan toplantının ardından kaynak akışı başladı. Enflasyon düşüyor, turizm şahlanmış durumda. İç talepte daha makul bir seviyede gidecek. Bu cari açık ve enflasyon yaratmıyor. Bu ekonomide her şeyin rayına oturacağını görüyoruz. Para politikasında sadeleşme sağlandı. Maliye politikasına yönelik endişeler yersiz. Bizim geçmişimiz belli. Biz mali disiplini yine devam ettireceğiz. Yapısal reform ayağında ise uzun bir süredir zaten yapıyoruz. Seçim kararı aldıktan sonra piyasalar olumlu tepki vermişken bir kuruluş notumuzu düşürüyoruz. Biz takdiri halkımıza bırakıyoruz. Aynı gün ABD İran’a bir yaptırım listesi açıkladı, içerisine de bir kaç Türk isim koydu.

TÜRKİYE YÜKSEK BORÇLU ÜLKE DEĞİL: Rakamları ortaya koyalım. Türkiye’nin toplam borcu 453 milyar dolar. En büyük resimden başlayalım. Türkiye’nin bütün borcu, içeriye dışarıya, vatandaşın, bankaların, reel sektörün ve devletin, milli gelire oranı yüzde 142. Biz benzer gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 211. Dolayısıyla Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında en az borcu olan ülkeler arasında. Bunlar resmi, IMF’nin resmi sitesinden bulabilirsiniz. Türkiye yüksek borçlu ülke değildir. Rakam vereyim, Türkiye devletinin, kamunun, bütün KİT’lerin, bütün kamunun borcu milli gelire oranı yüzde 28, net olarak yüzde 8,5. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 49. Bütün dünyada devlet borçlarının ortalaması yüzde 82. Anlaştık mı? Dünyanın ortalamasına göre biz 3’te 1 borçluyuz. Devletin aşırı borçlu olduğunu iddia edemezsiniz.  Kim iddia ediyorsa rakamları okumasını bilmiyor ya da siyaset yapıyor ama yalan yanlış bilgiler üstünden yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin borcu, brüt olarak yüzde 28, gelişmekte olan ülkelerde 49, dünyada 80’in üzerinde.

VERGİ TABANA YAYILACAK: Vergiyi artırmadan tabana yayacak reform tasarısı Meclis’te. Yapılandırma ve imar barışı para getirecek tek seferlik şeyler. Benim söylediklerim kalıcı düzeltmeler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.