Farklı koalisyon seçeneklerinin tartışıldığı CHP'de çoğu yönetici, partinin kurulacak 63. Hükümet içinde mutlaka olması gerektiği düşüncesini taşıyor.
Diğer tüm partilerle görüşebileceği belirtilen CHP'de, "kırmızı çizgiler" ise meydanlarda vadedilen projeler.
CHP, görüşeceği partilere "emekliye Ramazan ve Kurban bayramlarında iki maaş ikramiye, refahın tabana yayılması, taşeron sisteminin kaldırılması" gibi vaatlerini şart koşacak. CHP'de bir diğer önemli konu ise "yolsuzluk iddialarının" araştırılması. Parti bu konuda da hassas davranacak.
Parti yetkilileri yapılacak bir erken seçimin başta birinci parti olmak üzere diğerlerine de faydası olmayacağı görüşünde.
"Erken seçim, zaman kaybından ve bizlere umut bağlamış halkımızın teveccühüne saygısızlıktan başka bir işe yaramayacaktır" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önceliği, muhalefet partilerinden oluşan bir hükümeti kurmak.
Bu, "zor denklem" olarak görülse de CHP kurmayları, "seçmenin tercihini bu yönde kullandığını" savunuyor. Bu noktada HDP ve MHP ile resmi olmasa da yakın isimler aracılığıyla görüşmeler yapıldığı, bu üçlü koalisyonun zemininin oluşturulmaya çalışıldığı aktarılıyor.
Meclis Başkanlığı ilk prova
Halkın oylarıyla iktidar partisine ve gidişata "dur" dendiğini iddia eden parti yetkilileri, muhalefetin aldığı oy oranının ise blok olarak bunu temsil ettiğine inanıyor, ayrıca "yüzde 60 bloku"nun hükümeti kurabileceğini belirtiliyor. Meclis Başkanlığı için şimdilik bir teklif öne sürmeyen CHP, "üçlü blok" için de bu seçimi ilk prova olarak değerlendiriyor.
Resmi olarak hiçbir partiye kapıları kapatmayan CHP'de, Ak Parti ile bir koalisyon ise "zayıf ihtimal" olarak değerlendiriliyor. "Olamaz" cümlesi ile bir işe başlamayacaklarını ifade eden CHP yetkilileri, her görüşmeye olumlu baktıklarını aktarıyor.
AK Parti-CHP görüşmelerinde öne çıkması beklenen en önemli cümle ise "Cumhurbaşkanlığı makamının" durumu. CHP kurmayları, AK Parti ile olası bir görüşmenin ancak bu noktada verimli geçebileceğine inanıyor.
Ekonomi çevrelerinin talebi
CHP'de tartışılan ancak kimsenin dillendirmediği başka bir konu ise hem yurt içi hem de yurt dışı ekonomi çevrelerinin "büyük bir uzlaşı ile AK Parti-CHP koalisyonu kurması gerekiyor" açıklamaları. Buna CHP yöneticilerinden önemli bir bölümün olumlu baktığı konuşuluyor. Ekonomi çevrelerinin dillendirdiği bu uzlaşıda mutlaka eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de rol alması gerektiği ifade ediliyor.
Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun, AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun hükümeti kurma çalışmaları sırasında randevu talep etmesi durumunda, bu talebe olumlu yanıt vereceği kaydediliyor. Kılıçdaroğlu'nun bu görüşmede CHP'nin tutumunu, açık ve net şekilde Davutoğlu'na aktaracağı belirtiliyor.