Yüksekova Güncel

Kaya'dan Davutoğlu'na: Ağıt yakacak mezarlık mı bıraktınız?

Politika

AKP iktidarının gerilla mezarlarını bombalayarak "insanlık cinneti" geçirdiğini söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, "İktidar önce öldürüyor, sonra hem ölüye hem de ailesine işkence ediyor" dedi. Başbakan Davutoğlu'nun, "Ana dilde ağıt yakabiliyorlar" sözlerini hatırlatan Kaya, "Ağıt yakacak mezarlık mı bıraktınız? Evlatlarının mezarlarını bırakmadınız bu halka" sözleriyle tepki gösterdi.

Kürdistan'daki özel savaş konseptiyle halka yönelik fütursuz saldırılar sürerken, devlet güçleri manevi değerleri ve kutsalları da hedef almaktan çekinmiyor. En son, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla, Muş'un Varto ilçesindeki "Şehit İsmail ve Şehit Ronahi Şehitliği" ve Şırnak'taki "Şehit Cuma ve Şehit Binevş Şehitliği"nde bulunan gerilla mezarlarına saldırılar gerçekleşti. Mezarlıklara havadan bombardıman yapılırken, zırhlı araçlar ve iş makineleri ise mezarlıklara girerek mezar taşları da dahil olmak üzere büyük bir yıkım gerçekleştirdi. Halk ise her iki yere de akın ederek, çocuklarının mezarlarını onarmaya başladı. 
Gerilla mezarlıklarının bombalanmasına tepki gösteren HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, saldırıların ne İslam'da ne de insanlıkta yerinin olmadığını vurguladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Anadillerinde ağıt yakabiliyorlar" cümlesini hatırlatan Kaya, "Ağıt yakacak mezarlık mı bıraktınız? " diye sordu. 
'Bu halka evlatlarının mezarlarını bırakmadınız'
Savaşlarda bile cenazelere saygı gösterildiğini hatta bir çok savaş cephesinde savaşa ara verilerek her iki tarafın da cenazelerini defnettiğini belirten Kaya, gelinen noktada Türkiye'nin bu insanlık kültürünü de yıktığını söyledi. Mezarların halkların kendi yaslarını tuttukları mekanlar olduğunu söyleyen Kaya, "Mezarlara giden halklar, kendi dillerinde ağıtlar yakarlar, yaslarını tutarlar. Başbakan Davutoğlu, 'Kendi dillerinde ağıt yakabiliyorlar' diyor. Başbakan bombalanan mezarlıkları gelsin görsün. Ağıt yakılacak mezarlık mı bıraktınız? Evlatlarının mezarlarını bırakmadınız bu halka" diye konuştu. 
'Öldürdükten sonra da zulmediyorlar'
"İktidar önce halkı öldürüyor, sonra hem ölüye hem de ailesine işkence ediyor" diyen Kaya, gerilla cenazelerine yapılan işkenceleri de hatırlatarak şöyle konuştu: "Ölü bedenlere dokunulmaması gerekirken onun biran önce toprağa kavuşturulup o bedenin en saygın biçimde toprakla buluşturulması gerekirken, kalkıyorlar uzuvlarını kesiyorlar. Bedenleri çıplak teşhir ederek öldükten sonra bedenlere zulmetmeye çalışıyorlar. Bu yetmiyor yakınlarına zulmediyorlar. Öldükten sonra işkenceden geçirilen bedenler otopsi sürecinden sonra, o ölüleri almaya giden ailelere saldırıyorlar. Arkasından cenazeleri aldıktan sonra defnederken saldırıyorlar. Son olarak da ölülerin defnedildiği mekanlara saldırıyorlar." 
'İnsanlık cinneti geçiriyorlar'
Mezarlıkların bombalanmasını "insanlık cinneti" olarak tanımlayan Kaya, "Bu cinnet halinin bulunduğu noktayı anlamalıyız. İşte o zaman insani özelliklere, erdeme ihtiyaç hissederiz. Zihinlerin faşizme mahkum edildiği bugünlerde hem ölülerin hem de canlıların yok edildiği bir dönemde yaşıyoruz" vurgusu yaptı. 
'Kürt halkını tahrik etmek için mezarlıkları bombalıyorlar'
AKP'nin iktidarı için başlattığı savaş konseptine hatırlatarak "Ne yapıp edip Kürt halkını kendi istedikleri tahrik noktasına getirmek istiyorlar" diyen Kaya, Kürt halkının tüm, linçlere, yıkmalara, katliamlara rağmen bu tahrik noktasına gelmediğini söyledi. Mezarlıkların Kürt halkı için kırmızı çizgi olduğunu belirten Kaya, bu sürecin AKP'nin sonu olacağını belirtti. 
'Mezarlık yıkma DAİŞ zihniyetidir'
"Yunanistan'da Türklere ait mezarlıklar yakılsa ya da Türkiye'de Kürtler, Edirkapı'daki askerlere ait mezarlıkları yaksa ne hissederdiniz?" diye soran Kaya, böyle bir durumda Türkiye'nin ne hale geleceğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Mezarlığa saldırma pratiğinin DAİŞ pratiği olduğunu belirten Kaya, son olarak şunları ifade etti: "Bu zulümleri yapanların yanlarına bunlar kalmayacak, er ya da geç hesabını verecekler." DİHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.