Yüksekova Güncel

Karayılan: Türkiye devleti, Rojava yönetimine 'artık daha ileri gitmeyin' dedi

Politika

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Karayılan: Bize gelen bilgilere göre, Türkiye devleti, Rojava yönetimine resmi bir şekilde, 'artık daha ileri gitmeyin' demiş. Cerablus bölgesinin kurtarılmasını ve Kobanê ile Efrin kantonlarının birleşmesini istemiyorlar.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, “Gre Spi zaferi Suriye devriminin temellerini güçlendirdi. Bununla birlikte artık hemen hemen Rojava'yi özgürleştirme hamlesi tamamlandı sıra Suriye'yi özgürleştirme, Demokratik Suriye'yi kurma süreci başladı. Tel Abyad zaferi gösterdi ki; Kürtler yeni Suriye'nin kurulmasında temel rol sahibiler… bize gelen bilgilere göre, Türkiye devleti, Rojava yönetimine resmi bir şekilde, 'artık daha ileri gitmeyin' demiş. Yani Cerablus bölgesinin kurtarılmasını ve Kobanê ile Efrin kantonlarının birleşmesini istemiyorlar. Yıllardır IŞİD ile komşular bir rahatsızlık duymadılar ama Kürtlerden rahatsızlık duyuyorlar“ dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, dün akşam Stêrk TV'de Amed Dicle'nin sunduğu Analiz programının sorularını yanıtladı.

Türk ordusunun operasyon ve saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulunan Karayılan, ordunun mevcut durumda savaş pozisyonuna girdiğini belirtti. Askeri amaçlı baraj ve yol yapımına devam edildiğini söyleyen Karayılan, gerilla güçlerinin tahrik edilerek çatışma pozisyonuna çekilmeye çalışıldığını aktardı.

Ateşkes koşullarının ortadan kaldırıldığını vurgulayan Karayılan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ordu sistematik olarak ateşkesi ihlal ediyor. Resmen ateşle oynuyorlar. Bir çok yerde hava saldırıları yaptılar. Buna karşı çıkan halka saldırıyorlar. En son Roboski'de halkın vekiline de saldırarak saygısızlık yaptılar. Türk devletinin mevcut durumda devreye koyduğu konsept bir savaş konseptidir. Şunun bilinmesini istiyoruz ki; gerilla güçleri bu saldırılara karşı elbette sessiz kalmayacaktır.“

‘ASKERLER ARDAHAN’DA İNTİKAM ALMAK İÇİN SİVİLLERE YÖNELDİ‘

Ardahan'daki katliama ilişkin soruları da yanıtlayan Karayılan, bu saldırının planlı olduğunu ve minibüs'ün tarandığı yerde gerillanın olmadığını söyledi. Katliam'ın olduğu bölgeden uzak bir yerde bir gün önce, operasyona çıkan askerler ile gerillalar arasında çatışma çıktığını ve üç özel harekat timinin öldüğünü belirtti.

Karayılan; 3 askerleri öldü ancak basından sakladılar. İntikam almak için sivillere yöneldiler. Hedefledikleri aile ise HDP'li. Bu şekilde HDP'ye mesaj verdiler. Zira HDP son seçimde özellikle Ardahan olmak üzere Serhat bölgesinde bir sıçrama yakaladı. Bunun önüne geçmek istiyorlar. Halkı sindirmek için şiddete başvuruyorlar.

KARAYILAN KONTRA GRUPLARA KARŞI UYARDI

Ardahan bölgesinde ve Kürdistan'ın bir çok yerinde gerilla kıyafeti giyerek dolaşan kontra gruplar olduğuna dikkat çeken Karayılan, halkı bu tür gruplara karşı uyardı. Karayılan, “Türk devleti 1990'ların yöntemini uyguluyor. Bir yerde gerillaya karşı duramayınca başka bir bölgede halka saldırıyor. Şimdi de gerilla kıyafeti giyerek dolaşan kontra gruplar var. Sözde bizim adımıza köylere gidiyorlar, halka hakaret ediyorlar. Ama zaten halk onları usluplarından tanıyor. Halkımız, özellikle gençler bu tür gruplara karşı dikkatli olmalı“ dedi.

‘KİMİ ZOR GÜNLER BEKLEDİĞİNİ GÖRECEĞİZ‘

Bülent Arınç'ın 'örgütü zor günler bekliyor' açıklamasına cevap veren Karayılan, şunları söyledi:

“Bizi tehdit edenler tarihe baksınlar. Arınç çok istiyorsa gelsin, kimi zor günlerin beklediğini göreceğiz. Gelsinler, görsünler. Biz birbirimizi tanıyoruz. AKP, 2011 yılında da bizi Tamiller gibi imha edeceğini hesaplıyordu. Ama sonucu gördük. Bizim nasıl savaştığımızı görmek isteyenler, gerillamızın IŞİD çetelerine karşı gösterdiği performansa baksınlar. Irak ve Suriye ordusunun karşısında duramadığı bu çeteleri bir tek Kürdistan gerillası dize getiriyor. Bizi tehdit edenler, IŞİD çetelerinin durumuna baksınlar. Bu iş bizi tehdit etmekle olmuyor. Bunlar bu kafayla devam ederlerse Türkiye'yi uçuruma götürecekler, bu zihniyet Türkiye'yi parçalayacak bir zihniyettir.“

‘YARIN GEÇ OLABİLİR‘

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride ilişkin soruyu da yanıtlayan Karayılan; tecridin bir savaş siyaseti olduğunu vurguladı. Öcalan şahsında Kürt halkına hakaret edildiğini belirten Karayılan, “gerillanın bu duruma seyirci kalmayacağının altını çizdi.

Devletin devreye koyduğu savaş konseptine karşı halkı duyarlılığa çağıran Karayılan, „çok önemli ve kritik bir süreçteyiz. Savaş istemeyenlerin bu duruma karşı çıkması gerekiyor. Bugün henüz zaman var ve yapılabilinecek çok şey var. Ama yarın geç olabilir. Bunun için demokratik kamuoyunu savaş konseptine karşı duyarlılığa çağırıyorum“ diye konuştu.

 'SIRA DEMOKRATİK SURİYE'NİN İNŞASINA GELDİ'

Rojava Devriminin 3. yıldönümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karayılan, Rojava'da kahramanlık destanlarının yazıldığını söyledikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Rojava Kürdistan'ın en küçük parçasıdır ama devrimin en büyüğünü yapmıştır. Binlerce kahraman hayatını feda ederek halkını ve toprağını korumuştur. Bu kahramanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyorum. Rojava Devrimi‘ne karşı 3 yıldır büyük saldırılar yapılıyor. Bu saldırılar genelde dış saldırılardır. Halkımızın orada irade sahibi olmaması için her türlü saldırı yapıldı. Bu saldırıları daha çok Türk devleti çeteler eliyle yaptı. Ama halkımız direnerek saldırılara karşı kendini kordu. Rojava Devrimi Kürt devriminin rengini belirledi. Kürt devriminde kadının öncü rolünü tüm dünyaya gösterdi.“

Tel Abyad zaferinin Türkiye devletini oldukça korkuttuğunu belirten Karayılan, “bize gelen bilgilere göre, Türkiye devleti, Rojava yönetimine resmi bir şekilde, 'artık daha ileri gitmeyin' demiş. Yani Cerablus bölgesinin kurtarılmasını ve Kobanê ile Efrin kantonlarının birleşmesini istemiyorlar. Yıllardır IŞİD ile komşular bir rahatsızlık duymadılar ama Kürtlerden rahatsızlık duyuyorlar“ dedi.

Tel Abyad zaferinin Rojava Devrimi‘ni yeni bir aşamaya getirdiğini söyeleyen Karayılan, bölgede bundan sonraki olası gelişmeler için önemli işaretlerde bulundu. 

Karayılan; “Gre Spi zaferi Suriye devriminin temellerini güçlendirdi. Bununla birlikte artık hemen hemen Rojava'yi özgürleştirme hamlesi tamamlandı sıra Suriye'yi özgürleştirme, Demokratik Suriye'yi kurma süreci başladı. Tel Abyad zaferi gösterdi ki; Kürtler yeni Suriye'nin kurulmasında temel rol sahibiler“ şeklinde konuştu. 

Cerablus sınırına yapılan askeri sevkiyatı da değerlendiren Karayılan, Türk devletinin hiçbir şey yapamayacağını, tehdit etmek amacıyla askerin sınıra yığıldığını söyledi. 

Karayılan; Türkiye boş tehditlerde bulunuyor. Tüm dünya biliyorki; IŞİD Türkiye ile komşu olduğu müddetçe zayıflayamaz.  

AKP devletinin Rojava'ya karşı 4 yılda elinden gelen herşeyi yaptığını söyleyen Karayılan, artık bundan sonra, boş tehditler dışında yapacak bir şeylerinin kalmadığını belirtti. ANF

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.