Yüksekova Güncel

Dört parti bir araya geldi, yasa çıkaramadılar

Politika

Eski Adalet Bakanı Çiçek döneminde kurulan ve dört partinin desteklediği Siyasi Etik Uzlaşma Komisyonu, 2012'de bir araya geldi. Kaynak: Dört parti bir araya geldi, yasa çıkaramadılar

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün “2017 Yolsuzluk Algısı Endeksi”nin açıklamasında Türkiye’nin 180 ülke arasında 81’inci sırada yer alması üzerine Karar’dan Elif Çakır konuyla ilgili hazırlanan yasa teklifini kaleme aldı.

Türkiye’nin son beş yılda 10 puan kaybedip 28 basamak gerilemesini değerlendiren Çakır, “Metal yorgunluk mu siyasal yozlaşma mı?” başlıklı yazısında konuyla ilgili 18 kez yasa teklifi hazırlandığını ifade etti. Defalarca yasa teklifi hazırlandığı halde, bütün bu gelişmelere rağmen yasanın TBMM’ye gelemediğinin altını çizen Çakır, bu yasa teklifinin neden rafta beklediğini sordu.

SİYASİ ETİK YASASI NEDEN ÇIKAMADI?

Çakır, kendisini arayan eski Adalet Bakanı ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in kendi döneminde bütün partilerin siyasi etik yasası için bir araya geldiğinden bahsettiğini anlattı.

Çakır’ın Çiçek’ten aktardığına göre, 23 Nisan 2012’de kurulan Siyasi Etik Uzlaşma Komisyonu’na CHP de, MHP de, HDP de üye verdi.

Siyasi Etik Yasası’nın çıkması için toplam dokuz toplantı gerçekleştiren komisyon, 17 maddeden oluşan bir Siyasi Etik Kanun Teklifi yazdılar. Kanunun neden gerekli olduğunu açıklarken de, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından “siyasetçilerin kendilerine tevdi edilen yetkileri, güç ve servetlerini artırmak amacıyla kişisel çıkarları için kötüye kullanmaları” olarak tanımlanan siyasi yozlaşmanın, ülkemiz açısından da büyük sorun olduğunu, demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden, zedeleyen bir faktör olduğunu söylediler.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.