Yüksekova Güncel

Bilgen: AKP başkanlık eksenli Anayasa için test yapıyor

Politika

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, AKP'nin "dokunulmazlıkların kaldırılması" için değişiklik önerisini imzaya açmasının başkanlık eksenli bir Anayasa ile ilgili test süreci olduğunu ifade ederek, AKP'nin bu şekilde gücünü test etmek istediğine dikkat çekti. Bilgen, Türkiye'nin çok ciddi sorunları varken toplumun gündemini buraya odaklamanın siyasetin yetmezliğini örtmeye dönük olduğuna işaret etti.

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, güncel gelişmelere ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Bilgen, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine "dokunulmazlıkların kaldırılmasını" konusunda değişiklik önerisinin AKP tarafından imzaya açıldığını anımsatarak, "Biz başından beri bu konuda tavrımızı çok net koyuyoruz. Bu sorunun hem siyaseti koruyarak, siyasetin önünü kapatılmasını engelleyecek biçimde ama hem de dokunulmazlığın bir suç işleme mekanizmasına dönüşmesini de engelleyecek bir düzenleme olması için önerimizi yaptık. Ama bir kaç ay içerisinde zaten bir yeni anayasa önerisi Meclis gündemine gelecekken, anayasal bir konuyu imzaya açmak ve gündeme getirmek, bunun aslında başkanlık eksenli bir anayasa ile ilgili bir test süreci olduğunu yani AKP'nin kendi gücünü test etme ve ittifaklarını yoklama girişimidir. Bu sınavı Sayın Davutoğlu başarı ile verirse dokunulmazlık konusunda Cumhurbaşkanı'nın talimatlarına uygun bir rol oynayabilirse başkanlık sınavı da onun vermesi yönünde bir süreç işleyecek ama bu çaba Türkiye'nin çok ciddi sorunları varken toplumun gündemini buraya odaklamak, siyasetin yetmezliği zaafını örtme girişimidir. Dokunulmazlık konusu artık bir yeni anayasa düzenlemesinde ele alınsın ve bu konuyu şu andaki Türkiye toplumunun karşı karşıya kaldığı büyük felaketin önünde bir gündem halinde sunmaktan da iktidar partisi bir an önce vazgeçsin" değerlendirmesinde bulundu. 
HDP'yi hedef alan açıklamalara da değinen Bilgen, MHP'nin kendi iç kongre tartışmalarını bastırmak ve kendi gündemini örtmek için şiddeti bir siyasi alternatif olarak kamuoyu gündemine taşımasının kendi örgütü arasında bir sorun olduğuna dikkat çekti. 
'Taş üstünde taş baş üstünde baş' Moğolları ve Timur hatırlatmasıdır
Bilgen, şöyle devam etti: "Doğrusu taş üstünde taş, gözde üstünde baş, olması gereken ifadeyi, 'taş üstünde taş baş üstünde baş' diye paylaşanlar önce Türkçe deyimlerle ilgili daha dikkat olursa iyi olur. Ama bu referans verdikleri ve bugüne kadar bir yol haritası olarak hükümetin önüne koydukları bu yöntem bu coğrafyanın tarihinde Moğolların Timur'un, yağmacı barbar kavimlerin halklara yaptıklarının bir hatırlatılmasıdır. Türk kimliği ile övünmek istiyorlarsa Anadolu'da büyük kırımlar yaşanırken, barışı ve güveni sağlayanları referans alsalar, ülkeye daha yakışacak bir iş yapmış olacaklar. Gerçek vatanseverliği de orada aramak gerekiyor." 
Alparslan Türkeş'in başkanlık sistemini övgüyle ülke gündemine taşımak istediğine atıfta bulunan Bilgen, "Güçler dağılmamalıdır, paylaşılmamalıdır dolayısıyla güçlerin birliği diyerek, 27 Mayıs darbesi sonrası yeni bir tartışma açmıştı. Önümüzdeki döneme dair bir ittifakın referansını böylece oluşturmak istiyorlarsa tablo zaten ortada bazı bölgelerde 'taş üstünde taş bırakmamaya' niyetli bir siyasi anlayış var. İktidar partisi bunu harfiyen uyguluyor" dedi. 
Bilgen, Türkiye'nin çok karanlık bir süreçten geçtiğini ifade ederek, "Siyasetin barış için inisiyatif almasını, bir irade almasını benimsiyoruz" diye konuştu. 
Ardından konuşan Konca ise HDP'nin Ensar Vakfı'nda yaşanan cinsel istismar skandalına ilişkin tutumuna değindi. Konca, "Bunu parti olarak ve Kadın Meclisi olarak o günden bu güne kadar takip ettik. Parlamentoda bu ağır suçun araştırılması için önerge verdik. Araştırma komisyonunun kurulması noktasında çalışmalarımız oldu. Fakat önergede bu ağır suçun faili olmadıkları adına tecavüzü araştırmama adına ellerini kaldırma çok büyük bir sorumluluktur. Faili oldukları birçok suça ilişkin tutumlarını da ortaya koydular" dedi. 
'AKP ve MHP ortak bir şekilde Bakanı korudu'
Konca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hakkında gensoru verdiklerini belirterek, önergenin reddedilmesi noktasında AKP ve MHP'nin ortak bir karşıt durum sergilediklerini anımsattı. Konca, Meclis Araştırma Komisyonu'nun Ensar Vakfı'dan başlamak üzere bütün kurumlarda çocukların yaşadıklarını araştırması ve temel çalışmasının da bu konu başlığının olması gerektiğini söyledi. Konca, "Bugüne kadar cinsel istismara, kadına yönelik şiddette Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a kadar ciddi anlamda arkasında duruldu. Hukuk yerine getirilmedi. Bunların üstü örtüldü " diye konuştu. 
HDP'li Tan'a Ensar Vakfı eleştirisi
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın Ensar Vakfı'na ilişkin, "Bu olay bir kurumu tümünü bağlamaz" açıklamalarına da değinen Konca, kamuoyunda bu konunun tek tek bireylerin açıklama yapıp politik malzeme haline getirilmesi yerine sorumluların derhal açığa çıkartılması gerektiğini söyledi. Konca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürdistan'da yaşanılanları raporlaştıran STK'leri hedef alan açıklamaların da tepki gösterdi. 
Erdoğan'ın ortaya attığı "Vatandaşlıktan çıkartma" tartışmalarına dair de değerlendirmelerde bulunan Kocan, "Bunlar hepsi gündem saptırmadır. Biz de HDP olarak Cumhurbaşkanı'na bu ülkenin Cumhurbaşkanı olarak vatandaşlık haklarını yeniden hatırlatmak isteriz. Sorumlu bir Cumhurbaşkanı gibi davranmıyor" dedi. DİHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.